Ίσως είναι το λιγότερο αναγνωρίσιμο album των Rotting Christ, το “Khronos”, που κυκλοφόρησε μία μέρα σαν και σήμερα το 2000. Είναι ένα πολύ σύνθετο και ποικιλόμορφο ηχητικά άλμπουμ, αφού οι Rotting Christ φλερτάρουν με πολλά ηχοτοπία, που μοιάζουν να είναι διαφορετικά. Όμως, καταφέρνουν να τα εναρμονίσουν υπέροχα μεταξύ τους.

Το black metal των πρώτων κυκλοφοριών τους είναι παρόν, όπως παρούσα είναι και η goth προσέγγιση των “A Dead Poem” και “Sleep of the Angels“. Είναι, όμως, ακόμα πιο σκοτεινό, αφού στον αέρα μπορείς να αισθανθείς αρκετές dark wave και industrial επιρροές. Το “Khronos” είναι, επίσης, το album, που το εξώφυλλό του κοσμεί ένας Rotting Christ. Ένα εξώφυλλο σπάνιας και ακραίας αισθητικής, όπου έχει αποτυπωθεί τέλεια το περιεχόμενο του δίσκου. Φυσικά, δε χρειάζεται να σκεφτείτε πολύ για να καταλάβετε ποιος το υπογραφεί, είναι ο Σπύρος Αντωνίου a.k.a. Seth (Septicflesh).

Τα σπουδαία «guests» δεν τελειώνουν με τον Σπύρο, αφού στο booth του παραγωγού δεσπόζει η μορφή του Peter Tägtgren. O ιδανικός άνθρωπος για να αναδείξει το riffing του Σάκη, το οποίο είναι άκρως μελωδικό και, χάρη στον παχύ ήχο που επιτυγχάνεται από πλευράς παραγωγής, γίνεται συναισθηματικά πολύπλοκο και ατμοσφαιρικό. Ειδικά, όταν του δίνεται μεγαλύτερη προσοχή, πετυχαίνει να σε ταξιδέψει.

Κομμάτια, όπως το “Art of Sin” και “Lucifer Over London”, βοηθούν να ανακαλύψουμε μία ακόμα πλευρά των Rotting Christ, τη δραματική. Εν αντιθέσει με άλλες κυκλοφορίες του ιδιώματος, στο “Khronos”, όπως και συνολικά στην πορεία των RC, δε θα βρείτε εδώ ψυχρά και υπερφίαλα riffs. Αυτός ο δίσκος κρύβει πνευματικές προκλήσεις, και, σίγουρα, είναι δύσκολο να τον αξιολογήσεις σε όλο του το μεγαλείο.

Αξίζει να δώσετε στο "Khronos'' των Rotting Christ την υπομονή και τον χρόνο που του αρμόζει.

Ξεχωρίζει και το “If It Ends Tomorrow“, ένα μελωδικά επιθετικό τραγούδι γεμάτο με μια έντονη αίσθηση μελαγχολίας, που προκαλείται από το ευφυές riffing του και τους ποιητικά γραμμένους στίχους του. Το σκοτάδι συνεχίζει να απλώνεται με το “My Sacred Path“, γεμάτο με μία ζοφερή αισθητική σε όλη τη διάρκειά του και υπέροχες κιθαριστικές ιδέες.

Ο επίλογος του “Khronos” έρχεται με το “Glory Of Sadness“. Το άλμπουμ κλείνει με μεγαλειώδη τρόπο προκαλώντας ένα έντονο συναίσθημα θλίψης μέσα από τις νότες του και την εκφραστική ερμηνεία του Σάκη. Τα παραπάνω συνοψίζουν κάπως τον μαγευτικά οικείο και ταυτόχρονα εντυπωσιακά μοναδικό ήχο του δίσκου.

Ακούστε λίγο πιο προσεκτικά το “Khronos”, και μετά από μερικές ακροάσεις, θα εκπλαγείτε. Ειδικά, όταν διαπιστώσετε πόσο πραγματικά επικά και ατμοσφαιρικά είναι πολλά από τα τραγούδια, αρκεί να ξύσετε την επιφάνεια. Αξίζει να δώσετε σε αυτό το υποτιμημένο διαμαντάκι των Rotting Christ την υπομονή και τον χρόνο που του αρμόζει, και να είστε σίγουροι, θα σας ανταμείψει.

Khronos - Tracklist

1. Thou Art Blind

2. If It Ends Tomorrow

3. My Sacred Path

4. Aeternatus

5. Art of Sin

6. Lucifer over London (Current 93 cover)

7. Law of the Serpent

8. You Are I

9. Khronos

10. Fateless

11. Time Stands Still

12. Glory of Sadness

Artist: Sober On Tuxedos

Album: Good Intentions

Label: Heaven Music

Release Date: 11/12/2020

Genre: Nu Metal, Metalcore

Artist: Rotting Christ

Album: Khronos

Label: Century Media Records

Release Date: 29/08/2000

Genre: Heavy Rock, Hard Rock, Stoner Rock

Producer: Peter Tägtgren

Rotting Christ: Σάκης Τόλης (Φωνή, κιθάρα, μπάσο)

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Mastodon, Pinterest, Spotify και YouTube.