Notorious King. Unblessed & Isolated! Open his wings, Lord himself! Enter to abyss! Non Serviam! Αν είσαι λάτρης του ακραίου ήχου, τότε αυτοί οι στίχοι έχουν για σένα λίγο μεγαλύτερη αξία από ό,τι για τον υπόλοιπο κόσμο. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι απότελούν μέρος του -ίσως χαρακτηριστικότερου- κομματιού μια σπουδαίας μπάντας του χώρου. Φυσικά, ο λόγος για το Non Serviam των Rotting Christ που «πρωτοαρνήθηκε» μια μέρα σαν αυτή το 1994.

Το “Non Serviam” είναι ένα άλμπουμ-ορόσημο στην ιστορία του black metal και ένα μνημείο για το σύνολο της εγχώριας σκηνής. Το άλμπουμ αυτό δεν εδραίωσε απλώς τη θέση των Rotting Christ στην παγκόσμια black metal κοινότητα. Ανέδειξε την ικανότητά τους να συνδυάζουν την ωμή επιθετικότητα του black metal με πλούσια ατμοσφαιρικά στοιχεία.

Δεν (θα) υπηρετήσω” ή “Ού υπηρετώ” μεταφράζεται ο τίτλος, δίνοντας τον τόνο για ολόκληρο το άλμπουμ. Αυτό το προκλητικό και επαναστατικό πνεύμα είναι ένα επαναλαμβανόμενο θέμα σε όλο το άλμπουμ. Τόσο μουσικά όσο και στιχουργικά. Το “Non Serviam” εμβαθύνει σε θέματα εξέγερσης, αντιχριστιανικού συναισθήματος και μιας αίσθησης μυστικισμού.

Έναν χρόνο μετά την κυκλοφορία του ντεμπούτου των RC, το “Non Serviam” κυκλοφόρησε και πυροδότησε το «ξέσπασμά» τους στην αναγνώριση. Όπως σχεδόν όλοι οι τότε black metal δίσκοι, η παραγωγή του είναι πολύ μακριά από το να χαρακτηριστεί άψογη. Μάλιστα, ενδεχομένως να είναι και χειρότερη σε ορισμένα σημεία από αυτήν του “Thy Mighty Contract”. Ωστόσο, ο ακατέργαστος χαρακτήρας της παραγωγής προσθέτει μια γοητεία στον δίσκο. Δημιουργεί μια αίσθηση αυθεντικότητας.

Ένα από τα πιο σημαντικά άλμπουμ στην ιστορία του black metal. Συγχρόνως, με το “Non Serviam” οι Rotting Christ έφτιαξαν το blue print του ελληνικού ήχου

Δύο είναι οι πιο δυνατές πτυχές του δίσκου. Το πρώτο αφορά την πραγματικά ανατριχιαστική του ατμόσφαιρα. Tο δεύτερο, είναι η μουσική ποικιλομορφία που παρουσιάζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του “Non Serviam”. Παρουσιάζονται διάφορα στυλ ακραίου metal, όπως thrash, black και doom metal. Το τελευταίο μπορεί να παρατηρηθεί στο ομώνυμο κομμάτι και στην εισαγωγή του “Mephesis of Black Crystal”. Χάρη σε αυτό, δεν υπάρχει κανένα τμήμα του δίσκου που να ακούγεται μονότονο.

Το “The Fifth Illusion” ανοίγει το άλμπουμ με ένα ανηλεές riff που συνοδεύεται από τα επιθετικά φωνητικά του Σάκη. Βασικά, ακούγονται ακόμα πιο απόκοσμα από ό,τι τα έχουμε συνηθίσει και για αυτό φταίει μάλλον η παραγωγή. Η μεγάλη διαφορά του album συγκριτικά με το ντεμπούτο είναι η ποσότητα των πλήκτρων. Βέβαια, άλλο να μιλάμε για πλήκτρα γενικά και άλλο για τα πλήκτρα του Magus. Οι Rotting Christ τα αξιοποιούν μαεστρικά. Δεν επισκιάζουν τις κιθάρες ή κάποιο άλλο όργανο, απλά ενισχύουν την ψυχρή ατμόσφαιρα του “Non Serviam”.

Το πραγματικό πλεονέκτημα του "Non Serviam" βρίσκεται στις συνθέσεις και τις εκπληκτικά ευφυείς ενορχηστρώσεις των έγχρορδων

Το άλμπουμ σε μερικά του σημεία είναι ακόμα πιο γρήγορο και επιθετικό από το “Thy Might Contract”. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τα “The Fifth Illusion”, “Ice Shaped God” και “Where Mortals Have no Pride”. Ωστόσο, όπως προείπαμε, έχει και αρκετά αργά & doomy σημεία (“Wolfera the Jackal”, “Morality of a Dark Age” κ.ά).

Παρά τις χτυπητές διαφορές ανάμεσα στα κομμάτια, κάθε τραγούδι εντάσσεται σε ένα συνεκτικό σύνολο. Το πραγματικό πλεονέκτημα του “Non Serviam” βρίσκεται στις συνθέσεις και τις εκπληκτικά ευφυείς ενορχηστρώσεις των έγχορδων. Ενώ προφανώς ο Σάκης ήταν ο μοναδικός κιθαρίστας στους Rotting Christ εκείνη την περίοδο, οι κιθάρες που έχει γράψει δημιουργούν μερικές πολύ γοητευτικές αρμονίες. Δεν υπάρχει ούτε μια περιττή νότα. Οι μικρές ρυθμικές πινελιές βοηθούν στο να αποκτήσει ο δίσκος έναν πολύ πιο πνευματικό χαρακτήρα.

Το "Non Serviam" στέκεται ως απόδειξη της διαχρονικότητας της μουσικής της μπάντας

Σε αυτήν τη δεύτερη κυκλοφορία οι Rotting Christ αρχίζoυν να εξελίσσονται και να χτίζουν τη μουσική τους ταυτότητα. Δεκαετίες μετά την κυκλοφορία του, το “Non Serviam” παραμένει ένα ζωντανό μουσικό σύμβολο. Η επιρροή του άλμπουμ μπορεί να φανεί στη δουλειά αμέτρητων σύγχρονων black metal συγκροτημάτων που αντλούν έμπνευση από τον ήχο και τα θέματά του.

Rotting Christ, Non Serviam, album cover, 1994, SoMe, DEPART
Ήταν αδύνατο για τους Rotting Christ να φανταστούν το impact του Non Serviam

Για πολλούς το “Non Serviam” είναι το magnum opus των Rotting Christ. Κάποιοι το θεωρούν το διαβατήριο τους για την παγκόσμια σκηνή. Άλλωστε, με αυτό το album στις αποσκευές τους άρχισαν να μεγαλώνουν τα ταξίδια τους στον κόσμο. Μπορεί μερικοί να το θεωρούν παρωχημένο, ξεπερασμένο και ίσως γραφικό. Αυτό που όμως δε γίνεται να αμφισβητηθεί είναι ότι αν έπρεπε να ονομάσουμε την ελληνική σκηνή με έναν στίχο, δε θα μπορούσε να είναι άλλος παρά το “Non Serviam”.

Non Serviam - Tracklist

1. The Fifth Illusion

2. Wolfera the Chacal

3. Non Serviam

4. Morallity of a Dark Age

5. Where Mortals Have No Pride

6. Fethroesforia

7. Mephesis of Black Crystal

8. Ice Shaped God

9. Saturn Unlock Avey’s Son

Artist: Sober On Tuxedos

Album: Good Intentions

Label: Heaven Music

Release Date: 11/12/2020

Genre: Nu Metal, Metalcore

Artist: Rotting Christ

Album: Non Serviam

Label: Unisound

Release Date: 10/10/1994

Genre: Black Metal

Producer: Rotting Christ

Rotting Christ: Σάκης Τόλης (Φωνή, κιθάρα, μπάσο), Θέμης Τόλης (Τύμπανα), Μίμης “Mutilator” Πατσούρης (Μπάσο), Γιώργος “The Magus” Ζαχαρόπουλος (Πλήκτρα, φωνή)

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.