Βλέπω “Royal Blood” στη λίστα των κυκλοφοριών του μήνα. Τότε, η γυμνασιακή Τζώρτζια με κοιτάζει στην ψυχή και μπορώ να μαντέψω το επόμενο βήμα. Έχοντας αφήσει την μπάντα στο υψηλών τόνων και ενεργητικότητας, album, “Typhoons”, το “Back To The Water Below” κάνει 180 μοίρες στροφή. Σίγουρα όσον αφορά τη θεματική του, καθώς κουβαλά στο εσωτερικό του τις μελανές σελίδες της ζωής του Kerr.

Αναφέρομαι στον αλκοολισμό, με τον οποίο ο Kerr έχει αναφέρει πως δίνει άνιση μάχη εδώ και χρόνια αφού πρόκειται για μια συνήθεια που είναι δύσκολο να σταματήσει να επαναλαμβάνεται. Κάτι επίσης ενδιαφέρον είναι ότι πρόκειται για ένα self – produced δημιούργημα. Πράγμα που η μπάντα πρώτη φορά αποπειράται να κάνει. Ας αφήσουμε, λοιπόν, τους Royal Blood να μας εξιστορήσουν τις σκέψεις, τα βιώματα και τα συναισθήματά τους το διάστημα που πέρασε.

Στο Back to the Water Below οι Royal Blood για πρώτη φορά αναλαμβάνουν οι ίδιοι την παραγωγή

Το κομμάτι “Mountains At Midnight” θα το χαρακτήριζα ως εύστοχη επιλογή των Royal Blood για καλωσόρισμα στο Back to the Water Below. Εμπεριέχει όλα τα χαρακτηριστικά τους γνωρίσματα. Ξεσπάσματα στα drums, alternative εθιστικά riffs και φυσικά τα βγαλμένα από τα ‘00s και με αισθησιακό τόνο φωνητικά του Kerr.

Το Back To The Water Below είναι η χρυσή τομή ανάμεσα στον hard rock ήχο που χτίζουν οι Royal Blood τόσα χρόνια και στον ήχο που φέρει το προσωπικό τους στίγμα

Στο “Shiner in the Dark”, είναι πιο έντονα τα stoner στοιχεία στον ήχο. Ειδικά οι κιθάρες του τις οποίες τα drums συμπληρώνουν με έναν απλό και ταιριαστό τρόπο. Στις περισσότερες κυκλοφορίες τους οι Royal Blood συνηθίζουν να συμπεριλαμβάνουν μια stoner πινελιά στον ήχο τους και απ’ ό,τι φαίνεται είναι κάτι που υποστηρίζουν.

H προσθήκη πλήκτρων στο “Pull Me Through” προσδίδει μελωδικό ύφος στο κομμάτι. Αυτό που προσωπικά εκτίμησα ιδιαίτερα στο Pull Me through, βέβαια, είναι το «μπέρδεμα» που προκαλεί ο συνδυασμός νοτών που έχουν επιλέξει οι Royal Blood. Η σύγκρουση, δηλαδή, που προκαλείται ανάμεσα στον γλυκό ήχο του piano και την πιο σκοτεινή και δραματική αίσθηση της μουσικής κλίμακας στις κιθάρες. Ο πειραματισμός και οι δοκιμές με τα πλήκτρα συνεχίζεται και στο κομμάτι “The Firing Line”. Η μουσική του οποίου παραπέμπει στους U2, τους Oasis και άλλα μεγαθήρια της alternative rock σκηνής.

Βρισκόμαστε στη μέση του Back To The Water Below και οι Royal Blood κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον με τις μουσικές τους συνθέσεις με την προοπτική πως ο ήχος θα εξελιχθεί σε κάτι διαφορετικό από αυτό που μας έχουν συνηθίσει ως τώρα. Kάθε κομμάτι υποδηλώνει τον χαρακτήρα τους, ο οποίος με αυθορμητισμό και μεράκι διαπλάθεται, όπως και οι ίδιοι έχουν δηλώσει.

Το Back To The Water Below είναι μια σημαντική προσθήκη στο μουσικό βιογραφικό των Royal Blood, ωστόσο η καμπύλη εξέλιξης παραμένει σταθερά στη μέση χωρίς τάση για άνοδο

Το τραγούδι “Tell Me When It’s Too Late”, με τον όγκο και τον μπάσο ήχο που το διακατέχουν, θα το άκουγα άνετα σε ταινία δράσης. Σε κάποια σκηνή όπου ο πρωταγωνιστής προετοιμάζεται για κάποια σκληροπυρηνική και challenging αποστολή. Το “Triggers” θα μπορούσε να δοθεί ως παράδειγμα σε περίπτωση που ζητούνταν ο ορισμός του σύγχρονου grunge ήχου. Οι μελωδίες που έχουν γράψει οι Royal Blood σε αυτό το κομμάτι αντικατοπτρίζουν την εξέλιξη του είδους και φανερώνουν με έμμεσο τρόπο τα ακούσματά τους.

Στο “How Many More Times” φαίνεται να πέφτουν οι ρυθμοί και η διάθεση για πειραματισμό και «κυνήγι» της πρωτοτυπίας που μας υποσχέθηκαν οι Royal Blood στην αρχή του Back To The Water Below. Η επιβεβαίωση της καθοδικής πορείας συναντάται και στο “High Waters” αφού το μόνο ενδιαφέρον στοιχείο είναι το catchy riff στην κιθάρα.

Στο Back To The Water Below διακρίνουμε την τάση των Royal Blood για πειραματισμό, τη διάθεση αυτό-ανακάλυψης που εν τέλει καταλήγουν σε υπερπροσπάθεια και βεβιασμένες συνθέσεις

Όσον αφορά το “There Goes My Cool”, είναι μια μπαλάντα στην οποία επαναλαμβάνεται η ίδια μελωδία με ψυχεδελικό ύφος και fuzz στοιχεία. Τελευταίο και καταϊδρωμένο, έρχεται το soft και οριακά acoustic κομμάτι Waves. Το τραγούδι “Waves” μεταφέρει την ωρίμανση των Royal Blood. Η αρμονική σύνθεση αφήνει να εννοηθούν τα αργά και σταθερά βήματα προεργασίας. Είναι σωστά τοποθετημένο στο τέλος ώστε να δίνει ωραία επίγευση και έναν τίτλο τέλους στο Back To The Water Below που θέλει τους Royal Blood να επιστρέψουν με κάτι ακόμα πιο κοντά στη δική τους ταυτότητα.

Συνοψίζοντας, στη νέα κυκλοφορία των Royal Blood ξεδιπλώνονται τα ποικίλα μουσικά ερεθίσματα με τα οποία έχουν έρθει σε επαφή το τελευταίο διάστημα. Διακρίνουμε την τάση για πειραματισμό, τη διάθεση αυτό-ανακάλυψης που εν τέλει καταλήγουν σε υπερπροσπάθεια και βεβιασμένες συνθέσεις. Είναι έκδηλη η μουσική ωρίμανση της μπάντας στο ηχητικό αποτέλεσμα και σίγουρα υπάρχουν τραγούδια στα οποία εντοπίζουμε στοιχεία των διαρκώς σχηματιζόμενων και εξελισσόμενων Royal Blood, όμως το Back To The Water Below δεν στέκεται ικανό να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις τις προηγούμενες κυκλοφορίες της μπάντας. Στην υγειά των επόμενων!

Artist: Sober On Tuxedos

Album: Good Intentions

Label: Heaven Music

Release Date: 11/12/2020

Genre: Nu Metal, Metalcore

Artist: Royal Blood

Album: Back to the Water Below

Label: Warner Records

Release Date: 01/09/2023

Genre: Hard Rock

1. Mountains At Midnight

2. Shiner in the Dark

3. Pull Me Through

4. The Firing Line

5. Tell Me When It’s Too Late

6. Triggers

7. How Many More Times

8. High Waters

9. There Goes My Cool

10. Waves

Producer: Royal Blood

Royal Blodd: Mike Kerr (Φωνή, μπάσο, πλήκτρα, πιάνο), Ben Thatcher (Τύμπανα, κρουστά, πλήκτρα)

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.

6.5
Score

Final Verdict

Είναι έκδηλη η μουσική ωρίμανση της μπάντας στο ηχητικό αποτέλεσμα και σίγουρα υπάρχουν τραγούδια στα οποία εντοπίζουμε στοιχεία των διαρκώς σχηματιζόμενων και εξελισσόμενων Royal Blood, όμως το Back To The Water Below δεν στέκεται ικανό να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις τις προηγούμενες κυκλοφορίες της μπάντας