Οι ισοπεδωτικοί Sadhus είναι παλιές καραβάνες στην εγχώρια heavy σκηνή. Λίγες μέρες πριν κυκλοφόρησαν το διαμάντι, “Illegal Sludge”. Σε λίγες μέρες θα το παρουσιάσουν, το Σάββατο 25 Νοεμβρίου, στο An Club, με special guests τους Acid Mammoth.

Με αφορμή την καινούργια αυτή κυκλοφορία μίλησα μαζί τους για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον τους.

Καλησπέρα σας και σας ευχαριστούμε πολύ γι' αυτήν την κουβέντα. Πάμε στα πρόσφατα. Στις 17 Νοέμβρη κυκλοφορεί το “Illegal Sludge”. Tολμώ να πω ότι εμείς που το ακούσαμε, έχουμε πολλά καλά πράγματα να πούμε. Πρόκειται για μία ποιοτική και γεμάτη μεράκι δουλειά. Το καλό πράγμα αργεί να γίνει; Ποιοι είναι οι λόγοι που δεν είχατε γράψει κάτι από το 2018 και μετά;

Καλησπέρα κι ευχαριστούμε για τη συνέντευξη. Η αλήθεια είναι ότι μετά το “Big Fish” ξεκινήσαμε άμεσα να γράφουμε κομμάτια και να στήνεται το νέο άλμπουμ. Πρόκειται για μια διαδικασία που μας πήρε 2-3 χρόνια. Έπειτα, το όλο κομμάτι της ηχογράφησης και της παραγωγής διήρκησε άλλα δυο. 

Απ’ ότι φαίνεται, η πενταετία είναι καλό χρονικό όριο για εμάς. Εκτός αυτού, είχαμε να αντιμετωπίσουμε και τις επιπτώσεις της πανδημίας που όσο να ‘ναι «τρέναρε» την όλη διαδικασία. Γενικά, πάντως, δεν τοποθετούμε χρονικούς περιορισμούς στο μυαλό μας. Όταν νιώσουμε σίγουροι για το υλικό μας και είμαστε έτοιμοι για ηχογράφηση, βάζουμε μπρος. Και πάει όσο χρειαστεί, ώστε να νιώθουμε απόλυτα ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα.

Μισώ πραγματικά να βάζω ταμπέλες στη μουσική και κατά ένα περίεργο τρόπο ένιωσα το ίδιο ακούγοντας τη δική σας. Είναι sludge, έχει μέσα blues, περιλαμβάνει stoner, crust και καταλήγει να είναι Sadhus. Το “Illegal Sludge” δε, νιώθω ότι είναι το απόγειο της ταυτότητάς σας. Πώς χαρακτηρίζετε εσείς τη μουσική σας;

Νιώθουμε ότι με τον καιρό και την εμπειρία έχουμε πιο στοχευμένη και προσωπική τοποθέτηση της μουσικής μας. Είμαστε σίγουρα πιο κατασταλαγμένοι στο τι μας ικανοποιεί. Πως θα παίξουμε ή θα ενορχηστρώσουμε μια ιδέα, ώστε να παράγει τη δύναμη που θέλουμε. Οι επιρροές μας, φυσικά, είναι εκεί και είναι πολλές και ποικίλες, κάτι που πιστεύουμε ακούγεται στο νέο μας δίσκο. 

Σίγουρα πρόκειται για πομπώδη, βαριά μουσική. Με την αύρα του doom διάχυτη και αρκετά περάσματα από διάφορα ιδιώματα του heavy ήχου. Συνήθως, βέβαια, κατά τη διαδικασία της σύνθεσης, οι ταμπέλες φεύγουν από το μυαλό μας. Και απλά, ακολουθούμε κατά κάποιο τρόπο το ένστικτο μας για το τι εξυπηρετεί κάθε κομμάτι.

Ακούγοντας το "Illegal Sludge" βρήκα παρά πολλά στοιχεία που “είστε εσείς". Αγαπώ πάρα πολύ τον τρόμο με τον οποίο αποφορτίζετε ή φορτίζετε την ένταση, κρατώντας την ίδια δυναμική και όλα αυτά με εκπληκτικό δέσιμο. Πώς έχει επιτευχθεί αυτό το tight αποτέλεσμα;

Αυτό σίγουρα έχει να κάνει με τα χρόνια που προβάρουμε και παίζουμε ζωντανά. Γνωρίζουμε αρκετά καλά ο ένας τον άλλον πλέον και μπορούμε με μεγαλύτερη άνεση να επικοινωνήσουμε και να τζαμάρουμε. Φυσικά, όσος καιρός και να περάσει, η επιμελής δουλειά και επανάληψη είναι κάτι που είναι απαραίτητο, ώστε να καταφέρουμε να πιάσουμε αυτό το «tight», όπως ανέφερες, αποτέλεσμα.

Επειδή θα σκάσω. Το "The Woodman" γιατί είναι «σφηνάκι» ρε παιδιά; Τι θα κάνουμε εμείς που το λατρέψαμε και θα θέλαμε μία long version του;

Ποιος ξέρει; Μπορεί στο μέλλον να υπάρξει μια εκτεταμένη συνέχειά του. Ουσιαστικά, το κομμάτι αυτό βγήκε σε μία πρόβα και μας άρεσε που είχε αυτή τη μικρή διάρκεια. Νιώσαμε ότι δε χρειαζόταν κάτι παραπάνω και ότι είναι ολοκληρωμένο έστω και σε αυτήν τη μικρή ποσότητα, οπότε δεν θελήσαμε να το πειράξουμε άλλο.

Εν τω μεταξύ η παραγωγή του δίσκου είναι το κάτι άλλο. Ποιοι είναι οι συντελεστές πίσω από αυτήν την εξαιρετική δουλειά;

Για άλλη μια φορά ξεκινήσαμε κάνοντας μόνοι μας, ως Sadhus, μια προπαραγωγή. Αυτό θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο, ώστε να έχουμε τη γενική εικόνα του υλικού. Στη συνέχεια, διαλέξαμε τον Ηρακλή Βλαχάκη, ο οποίος έκανε εξαιρετική δουλειά στο τελευταίο άλμπουμ των Last Rizla, και με την άρτια κατευθυντική του επίβλεψη, ξεκινήσαμε να ηχογραφούμε στο στούντιο όργανο προς όργανο. Έπειτα, ο Ηρακλής ανέλαβε επίσης τη μίξη, και στο τελικό στάδιο το mastering του υλικού έγινε στα Audiosiege studios, όπως συνέβη και με όλες τις προηγούμενες κυκλοφορίες μας.

Είστε χρόνια στο κουρμπέτι και έχετε γράψει χιλιόμετρα σε συναυλίες. Ποια είναι η άποψή σας για την "ελληνική σκηνή" των τελευταίων ετών; Είναι η εποχη που το underground ανθίζει;

Σίγουρα όσα χρόνια βρισκόμαστε τριγύρω, υπήρχε πάντοτε underground μουσική και μπάντες που το υποστήριζαν. Παλιότερα, βέβαια, τα πράγματα ήταν πολύ πιο δύσκολα για τις μπάντες από τεχνική άποψη αλλά και από ποσότητα συναυλιών και δρώμενων. 

Οι Sadhus είναι μια ξεχωριστή περίπτωση

Στην ουσία παρατηρούμε ότι υπήρξε μια μεγάλη άνθιση της ελληνικής heavy μουσικής μετά το 2010. Αυτό οφείλεται, κατά ένα καλό ποσοστό, σε συγκροτήματα που βγήκαν μπροστά και στο εμπορικό κομμάτι αλλά και στη διευκόλυνση της παραγωγής μουσικής. Πιστεύουμε ότι όλη αυτή η άνθιση έκανε έναν κύκλο, και πλέον είμαστε σε ένα στάδιο επαναπροσδιορισμού χωρίς την ποσότητα των προηγούμενων ετών, αλλά με έναν πυρήνα συγκροτημάτων που βγάζουν προσεγμένη και καλή μουσική.

Ποια συμβουλή θα δίνατε σε μία μπάντα που κάνει τώρα τα πρώτα της βήματα;

Να αγαπάνε τη μουσική και να διασκεδάζουν πρωταρχικά με αυτό που κάνουν. Αν υπάρχουν αυτά τα δύο συστατικά, πιστεύουμε η εξέλιξη και η πρόοδος ακολουθούν κάπως μοιραία.

Αφού είπαμε για συναυλίες, σας κυνηγάει ένας μύθος (τον οποίο επιβεβαιώνω) για τις συναυλίες σας. Να φανταστώ προτιμάτε το «σανίδι» από το studio;

Σίγουρα η εμπειρία της συναυλίας έχει ανεκτίμητη αξίας για εμάς. Εκεί απελευθερώνονται καλά ποσά εσωτερικής ενέργειας και φυσικά είναι το τερέν, στο οποίο επικοινωνούμε άμεσα με τους ακροατές τη μουσική μας. Το στούντιο, από την άλλη, μας προσφέρει άλλες δυνατότητες και γενικά έχει πάντα ενδιαφέρον η διαδικασία των ηχογραφήσεων και της παραγωγής μουσικής.

Επόμενα πλάνα; Να περιμένουμε περιοδεία που θα φτάσει έξω από τα σύνορα; Γιατί αυτή η δουλειά είμαι κρίμα να μην πάει και έξω αν θέλετε τη γνώμη μου.

Είμαστε σε διαδικασία οργάνωσης Ευρωπαϊκού τουρ μέσα στη χρονιά σε συνεργασία και με την εταιρεία μας «Ouga Booga & the mighty oug», οπότε αυτό το σχέδιο σύντομα θα πραγματοποιηθεί. Σκοπός μας, επίσης, είναι να δώσουμε live και σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος. Ήδη, κάποιες ημερομηνίες έχουν κανονιστεί και θα ανακοινωθούν στο άμεσο μέλλον.

Για το τέλος, αφήνω τους Sadhus να πουν δύο λόγια στους αναγνώστες του DEPART.

Ευχαριστούμε για το χρόνο και τη φιλοξενία. Να ακούτε όσο περισσότερη μουσική μπορείτε, κάνει καλό στην υγεία.

Artist: Sadhus

Album: Illegal Sludge

Release Date: 17/11/2023

Genre: Sludge

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.