Όλα γύρω μας αλλάζουν ταχύτατα, όμως, λίγα πράγματα μένουν σταθερά. Ένα από αυτά είναι και η προσήλωση των Saxon στο κλασσικό heavy metal. Αναμφίβολα οι Βρετανοί είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα συγκροτήματα του κινήματος-φαινόμενο NWOBHM. Όλα αυτά τα χρόνια έχουν καταφέρει να κρατιούνται ψηλά στις προτιμήσεις των οπαδών, δημιουργώντας πάντα προσμονή για τα επόμενα τους βήματα. Tο “Hell, Fire And Damnation” δεν ξεφεύγει – και ευτυχώς – από αυτήν τη μανιέρα.

Από τα τέλη των ‘70s έχουν δημιουργήσει έναν δικό τους ήχο, έμαθαν από το παρολίγον ολέθριο λάθος αλλαγής μουσικής κατεύθυνσης στα μέσα της δεκαετίας των ‘80s. Από το “Dogs of war“, έχουν επιστρέψει στον ήχο που τους έχει καθιερώσει στην συνείδηση του κοινού. Μπορεί το αποτέλεσμα να μην είναι πάντα συγκλονιστικό, όπως οι πρώτοι τους δίσκοι, όμως σε καμία περίπτωση δεν θα απογοητεύσουν. 

Οι Saxon με το "Hell, Fire and Damnation" έφτσαν αισίως τα 24 albums και τον μισό αιώνα heavy metal

Οι Saxon κυκλοφορούν τον 24ο τους δίσκο, “Hell, Fire And Damnation” και το πρώτο που αντιλαμβάνεσαι είναι ότι η δίψα τους για heavy metal δεν έχει μειωθεί στο ελάχιστο. Γερόλυκοι μεν αλλά με καρδιά και ψυχή εικοσάχρονων. Η σημαντική αντικατάσταση του Paul Quinn με τον ηγέτη των Diamond Head (σ.σ. ίσως το πιο αδικημένο συγκρότημα του NWOBHM), Brian Tatler, δείχνει να έχει αναζωογονήσει το συγκρότημα δίνοντας του νέα ορμή.

Οι Saxon δεν παραδίδονται, δεν υποχωρούν σε κανένα trend, στέκονται αγέρωχοι στο πέρασμα του χρόνου και με το “Hell, Fire And Damnation” ικανοποιούν τόσο τα δικά τους θέλω όσο και αυτά των οπαδών τους

Οι καλύτερες αποδείξεις δεν είναι άλλες από τραγούδια όπως τα “Hell, Fire and Damnation“, “There‘s Something in Roswell” και το highlight του δίσκου “Kubla Khan and the Merchant of Venice“, στο οποίο οι Saxon δείχνουν όλα τα εξαιρετικά στοιχεία τους. Το δίδυμο κιθάρας Tatler – Scarratt δείχνει να έχει προσαρμοστεί εύκολα και γρήγορα, δημιουργώντας εξαιρετικά riffs και solos, ενώ τα drums ανταποκρίνονται πλήρως όποτε χρειαστεί να ανεβάσουν ταχύτητες. 

Υπάρχουν και οι αδύναμες στιγμές σε τραγούδια όπως τα “Pirates of the Airwaves” και “Super Charger” όπου αντιλαμβάνεσαι πιο hard rock επιρροές. Από την άλλη υπάρχουν δύο στοιχεία που σε βοηθούν να απολαύσεις το σύνολο του δίσκου με ευχαρίστηση. Το πρώτο είναι η εξαιρετική metal παραγωγή και το δεύτερο, για μία ακόμη φορά, η παθιασμένη ερμηνεία του Biff. Ο εμβληματικός frontman δεν αφήνει κανένα περιθώριο κριτικής και συνεχίζει να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση με την ενέργεια και την αγάπη του στο heavy metal. Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ και στο εξαιρετικό εξώφυλλο του Peter Sallai, το οποίο απλά δεν γίνεται να το ξεχάσεις ποτέ. 

Οι Saxon δεν παραδίδονται, δεν υποχωρούν σε κανένα trend, στέκονται αγέρωχοι στο πέρασμα του χρόνου και ικανοποιούν τόσο τα δικά τους θέλω όσο και αυτά των πιστών οπαδών τους. Μαζί με τους Judas Priest, Accept έχουν βρεί την ιδανική φόρμουλα για να είναι όλοι ευτυχισμένοι. Παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις γενιές μουσικών

Artist: Sober On Tuxedos

Album: Good Intentions

Label: Heaven Music

Release Date: 11/12/2020

Genre: Nu Metal, Metalcore

Artist: Saxon

Album: Hell, Fire And Damnation

Label: Silver Lining Music

Release Date: 19/01/2024

Genre: Heavy Metal

1. The Prophecy

2. Hell, Fire and Damnation

3. Madame Guillotine

4. Fire and Steel

5. There’s Something in Roswell

6. Kubla Khan and the Merchant of Venice

7. Pirates of the Airwaves

8. 1066

9. Witches of Salem

10. Super Charger

Producers: Biff Byford, Andy Sneap

Saxon: Biff Byford (Φωνή), Nigel Glockler (Τύμπανα), Nibbs Carter (Μπάσο), Doug Scarratt (Κιθάρα), Brian Tatler (Κιθάρα)

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.

8.0
Score

Final Verdict

Οι Saxon δεν παραδίδονται, δεν υποχωρούν σε κανένα trend, στέκονται αγέρωχοι στο πέρασμα του χρόνου και ικανοποιούν τόσο τα δικά τους θέλω όσο και αυτά των πιστών οπαδών τους