Φίλες και φίλοι, καλησπέρα από το υπερπέραν. Σήμερα οι βαρυτικές δυνάμεις της φύσης επιβάλλουν ένα ταξίδι στο χωροχρόνο, από το μακρινό 1986 στο σημερινό 2024. Από τη δυτική τότε Γερμανία στο σημερινό ομόσπονδο κράτος, ο πιλότος ακούει στο όνομα Axel A.J. Julius. Kαι το διαστημόπλοιο στο code name Scanner. Προσδεθείτε, ξεκινάει το “The Cosmic Race”. Over ‘n out.

Ο κυβερνήτης μας είναι λίγο παραπάνω από ένας επίμονος badass αν ανατρέξει κανείς πρόχειρα στην δισκογραφική ιστορία της μπάντας. Δεκάδες αλλαγές σε μέλη και τελικές συνθέσεις αλλά σταθερή έκδοση δίσκων since 1986. Αυτή η εισαγωγή είναι αναγκαία καθώς η μουσική βιομηχανία δε χαρίζεται, αλλά κάποιοι το παλεύουν και αυτό από μόνο του είναι παραπάνω από τίμιο.

O νέος δίσκος των Scanner ονομάζεται "The Cosmic Race" και κυκλοφορεί από τη ROAR!

Στο προκείμενο και τη μουσική τώρα. To “The Cosmic Race” κυκλοφορεί από την ROAR! Rock of Angels Records (Diviner, Fortress Under Siege, Grave Digger etc.).  Αν έπρεπε να το περιγράψουμε συνοπτικά, θα ήταν κάπως έτσι: Πολύ καλή παραγωγή, power/heavy metal ήχος, παντρεμένα σύγχρονα-παλιακά στοιχεία,  χωρίς πολλές πλαστικούρες και χαρακτηριστικό εξώφυλλο από τον κύριο Henar Sherif. Στα επιμέρους τώρα.

Το άλμπουμ αποτελείται από εννέα κομμάτια αλλά ο υπογράφων στέκεται σε τέσσερα. Tο “Farewell to the Sun“ είναι όπως πρέπει. Απόκοσμο ξεκίνημα από το υπερπέραν, εκεί όπου η έλευση του διαστημόπλοιου σπάει την ησυχία. Χαρακτηριστικό riffing, ωραία φωνητικά από τον Ευθύμη Ιωαννίδη, κατάλληλοι background ήχοι και εν τέλει πιασάρικη σύνθεση. Το μπάσο το αγαπάμε, οπότε δε θα μπορούσε να λείπει από τις προτάσεις το “The Last and First in Line”.

Οι Scanner μέσα στο "The Cosmic Race" αφήνουν ιδέες για να ταυτιστεί κάθε αυτί και γούστο

Εδώ πάμε ένα επίπεδο πάνω συνθετικά, φωνητικά, παικτικά από το σύνολο της μπάντας. Εναλλαγές στις φωνητικές γραμμές, αρμονία σε μπάσσο-ντράμς για σταθερή βάση και πολύ χαρακτηριστική σύνθεση στην κιθάρα με ρίφ, σόλο, “ανατολίτικα” περάσματα και  4.45΄που το αξίζουν. Το “The Earth Song“ θυμίζει λίγο παραπάνω ‘80s στις ιδέες οπότε από εμάς υπάρχει αποδοχή.

Οι φωνητικές γραμμές (ειδικά στο ρεφρέν) είναι true power metal και ταιριάζουν με την υπόλοιπη “αφήγηση” σε αρμονία με την κιθάρα. Ρίσκο η αναφορά σε πιο tribal-afro στοιχεία αλλά γιατί όχι, ο καθένας αξίζει να καινοτομήσει κάπου. Κλείνοντας, θεωρούμε πως το “Scanners Law“ είναι το τραγούδι που θα πρέπει να ακούσετε πρώτο στο δίσκο αν δεν υπάρχει εξοικείωση με την μπάντα.

Ρυθμικά εξυψωτικό, επιβάλλεται στους ακροατές τόσο μέσω φωνής-κιθάρας και θα πούμε αντιπροσωπευτικό του ονόματος του κομματιού. Κατέχει στοιχεία κοινώς αποδεκτά για το πιο “ευρύ” κοινό οπότε αποτελεί μια καλή αρχή. Τα υπόλοιπα κομμάτια μένει να τα εξερευνήσετε εσείς και να βρείτε τα δικά σας στοιχεία μέσα, ανάλογα με τα μουσικά σας ακούσματα.

Οι Scanner είναι μια underground power/heavy metal band η οποία έχει καταφέρει να διατηρηθεί στον χρόνο και για αυτο ακριβώς το λόγω αξίζει να ακουστεί. Για τους φίλους και τις φίλες του είδους, θα άξιζε μια πρώτη επαφή με το debut album τους Hypertrace πίσω στο 1986, με κομμάτια όπως το “Locked Out”, “Across the Universe” και το αντιπολεμικό “Killing Fields”.

Artist: Sober On Tuxedos

Album: Good Intentions

Label: Heaven Music

Release Date: 11/12/2020

Genre: Nu Metal, Metalcore

Artist: Scanner

Album: The Cosmic Race

Label: ROAR! Rock of Angels Records

Release Date: 12/01/2024

Genre: Heavy/Power Metal

1. The Earth Song

2. Face the Fight

3. Warriors of the Light

4. Dance of the Dead

5. Scanner’s Law

6. A New Horizon

7. Farewell to the Sun

8. Space Battalion

9. The Last and First in Line

Producer: Axel “A.J.” Julius

Scanner: Axel “A.J.” Julius (Κιθάρα), Efthimios Ioannidis (Φωνή), Jörn Bettentrup (Μπάσο), Boris Frenkel (Τύμπανα)

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.

7.0
Score

Final Verdict

Οι Scanner είναι μια underground power/heavy metal μπάντα που έχει καταφέρει να διατηρηθεί στον χρόνο και για αυτο ακριβώς το λόγω αξίζει να ακουστεί. Ωστόσο, ακόμα και αν η παραπάνω συνθήκη δεν ίσχυε, το "The Cosmic Race" από μονό του αποτελεί επαρκή λόγο.