Το Sex Education φτάνει, αισίως, στην τελευταία του σαιζόν ούσα μία από τις καλύτερες σειρές του Netflix. Αυτό το πέτυχε με δύο τρόπους. Από τη μία είχε παραγωγή στα πρότυπα των Peaky Blinders, House Of Cards και Orange Is The New Black. Ίσως όχι με τόσο μεγάλο προϋπολογισμό αλλά με αντίστοιχα ξεκάθαρο όραμα στη σκηνοθεσία, στο γράψιμο και άριστο casting. Κοντολογίς, έγινε σωστή δουλειά στην κατασκευή.

Ταυτόχρονα, έπιασε ένα θέμα που όλοι μπορούμε να ταυτιστούμε, με τον πιο συμπεριληπτικό τρόπο. Ποιος δεν πέρασε μια άβολα σεξουαλική εφηβεία, γεμάτος ερωτήματα; Ποιος δεν είχε προβλήματα με τους συμμαθητές του που έμοιαζαν σαν το τέλος του κόσμου; Ποιος δεν πάλευε με την οικογένεια του;

Sex Education | ΤΟ MOORDALE ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΜΕ

Το μαγικό συστατικό σε αυτή τη συνταγή, ήταν πάντα η αισιοδοξία της σειράς. Η επαρχιακή κωμόπολη του Moordale έμοιαζε σαν ένα οριακά παράλληλο σύμπαν. Ένα σύμπαν όπου όλα θα πήγαιναν καλά στο τέλος κι ακόμα και οι πιο προβληματικοί χαρακτήρες θα έβρισκαν κατανόηση. Όσο ρεαλιστικά και δύσκολα κι αν ήταν τα προβλήματα, τόσο αισιόδοξη και μεγαλειώδης η λύση τους. Κάθε σαιζόν μας άφηνε με μια ανανεωμένη πίστη προς το σύμπαν. Στην τέταρτη και τελευταία σαιζόν, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά αλλά τελικά όχι και τόσο.

Sex Education | Η ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

Καταρχάς, δεν αλλάζει τίποτα στην παραγωγή της σειράς, το μεράκι φαίνεται. Για μένα, αποτέλεσαν ευχάριστη έκπληξη κάποιες σκηνές με flashback αλλά και κάποιες με περισσότερα εφέ ώστε να δείξουν τον εσωτερικό κόσμο των ηρώων. Επιπρόσθετα, οι επιλογές των τραγουδιών παραμένουν εξαιρετικές και πολυακουσμένες. Αρκετές διασκευασμένες και ιδιαιτέρως μία on-camera διασκευή, έχει ως σκοπό να μην αφήσει κανένα μάτι στεγνό.

Το cast του Sex Education παραμένει εξαιρετικό και στην 4η σεζόν
Το cast του Sex Education παραμένει εξαιρετικό και στην 4η σεζόν

Το cast συνεχίζει να είναι εξαιρετικό, ζώντας πλέον τους ρόλους, με τις νέες προσθήκες να ακολουθούν από κοντά. Αναμενόμενα η σειρά φαίνεται και ακούγεται όπως την ξέρουμε. Φυσικά, σε κάθε νέα και ιδίως τελευταία σαιζόν, η πλοκή και η εξέλιξη των χαρακτήρων είναι το πρώτο μέλημα. Κάθε φαν της σειράς θα έχει διαφορετικές προσδοκίες και πρέπει να ομολογήσω πως οι δικές μου, ανατράπηκαν για να ξεπεραστούν ύστερα. 

Οι συγγραφείς του Sex Education μου έδωσαν αυτό που είχα πραγματικά ανάγκη

Ο Ottis και η παρέα του βρίσκονται στο νέο συμπεριληπτικό κολλέγιο Cavendish. Η Maeve προσπαθεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του αμερικανικού κολλεγίου της. Η Jean παλεύει να μεγαλώσει τη νεογέννητη κόρη της και εμφανίζεται η αδελφή της, Joan, για να την βοηθήσει. Οι χαρακτήρες που κράτησε η σειρά είναι οι πιο βασικοί και όσοι έχουν τις περισσότερες συνδέσεις μεταξύ τους.

Για ακόμη μια φορά οι συγγραφείς του Sex Education μας προσφέρουν αυτό που έχουμε πραγματικά ανάγκη
Για ακόμη μια φορά οι συγγραφείς του Sex Education μας προσφέρουν αυτό που έχουμε πραγματικά ανάγκη

Δραματουργικά, αλληλοσυμπληρώνονται και συγκρούονται ώστε να εξερευνηθούν σε μέγιστο βαθμό οι σχέσεις τους. Να επιτευχθεί το επιθυμητό closure για τον καθένα τους. Αναφορικά με τις προσδοκίες μου, ήθελα κάποιους χαρακτήρες που δεν επέστρεψαν. Αν είχαν επιστρέψει, όμως, στον περιορισμένο αριθμό των οκτώ επεισοδίων, θα είχαμε μια εντελώς διαφορετική σαιζόν. Πιστεύω πως δεν χρειάστηκε καθώς νοηματικά οι συγγραφείς μου έδωσαν αυτό που είχα ανάγκη πραγματικά.

Sex Education | ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΜΕ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

Μια πιο βαριά σαιζόν. Μια σαιζόν όπου τα βασικά ζητήματα είναι η οικογένεια, ο θάνατος και η ισορροπία ανάμεσα στην αντιμετώπιση των βιωμάτων και την αβεβαιότητα του μέλλοντος. Υπό αυτή την ομπρέλα, έχουμε το τραύμα, την τοξικοεξάρτηση, τον μισαναπηρισμό, την φυλομετάβαση, το canceling, τη θρησκεία και τις τοξικές σχέσεις. Τα παιδιά είναι στο σημείο που πρέπει να μεγαλώσουν και οι γονείς στο αντίστοιχο που πρέπει να αλλάξουν. Για μένα η σαιζόν έχει να κάνει, σε μεγάλο βαθμό, με την ωριμότητα και την ανάληψη ευθυνών. Το εύρος των προαναφερθέντων θεματικών και η σκληρότητα, κάνουν το Moordale πιο αληθινό.

Δεν ήμουν έτοιμος για πολλές από τις εξελίξεις αλλά πάντα με επανέφερε το πνεύμα του Sex Education
Δεν ήμουν έτοιμος για πολλές από τις εξελίξεις αλλά πάντα με επανέφερε το πνεύμα του Sex Education

Αντιστοίχως, σε μεγαλύτερο βάθος εξερευνώνται και τα σεξουαλικά ζητήματα. Η επιλόχεια κατάθλιψη, η εμπιστοσύνη των μακροχρόνιων σχέσεων, η εμμηνόπαυση, οι κίνδυνοι των νέων σχέσεων, οι σχέσεις εξ’ αποστάσεως και η σεξουαλική απόδοση. Υπάρχουν και μικρές συμπληρωματικές πινελιές, που ενώ στερούνται βάθους, κάνουν τρισδιάστατο τον πιο συμπεριληπτικό κόσμο τον οποίο βιώνουμε πλέον. Συνολικά, το τελευταίο κεφάλαιο του Sex Education σηματοδοτείται από δύσκολες καταστάσεις και αποφάσεις. Το Moordale όμως, παραμένει Moordale σε όλα τα σημεία που μετράει.

Sex Education | ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΜΠΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Το άβολο χιούμορ είναι εκεί όπως και η ένταξη του στην κανονικότητα της ύπαρξης. Κάθε χτύπημα και σοκ συμπληρώνεται από μια ανάλαφρη στιγμή και ένα βήμα μπροστά. Δεν ήμουν έτοιμος για πολλές από τις εξελίξεις αλλά πάντα με επανέφερε το πνεύμα του Sex Education. Ναι, μπορεί το τέλος να μην είναι παραμυθένιο πλέον, παραμένει όμως ιδανικό. Η σειρά μας δίνει το πολυπόθητο escapism ακόμα και μέσα στα νέα, πιο βαθιά από ποτέ σκοτάδια. Μάλιστα, αυτή η αντίθεση έκανε τις στιγμές χαράς ακόμα πιο δυνατές. Το τελευταίο επεισόδιο με βρήκε δακρυσμένο τέσσερις φορές. Τις τρεις από απόλυτη ταύτιση, με τους ήρωες να παίρνουν αυτό που ψάχνω μια ζωή από την οικογένεια μου. Την τέταρτη από την εκστατική χαρά που μπορεί να φέρει μόνο μία κατάσταση. Η ελευθερία.

Αντίο Moordale, δεν θα σε ξεχάσω ποτέ

Γιατί αν έπρεπε να συνοψίσω σε μια λέξη τη σαιζόν, αυτή είναι. Μια πολυτάραχη εφηβεία ολοκληρώθηκε αλλά όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι πλέον ελεύθεροι. Όλοι πόνεσαν αλλά όλοι έμαθαν. Σε αντίθεση με την σκληρή μας πραγματικότητα που φορτώνει αλυσίδες, αυτή του Sex Education τις σπάει. Σίγουρα, αρκετοί φαν της σειράς θα ξενίσουν με την αλλαγή στον τόνο. Προσωπικά, αυτή η αλλαγή άγγιξε και ταρακούνησε την ψυχή μου, για να με προσγειώσει εκεί που ήθελα. Έστω για εννιά ώρες βρήκα μια απόδραση από, και ταυτόχρονα, ένα παράδειγμα για τον κόσμο που ζω. Τα παιδιά του Sex Education πόνεσαν, γέλασαν, ερωτεύτηκαν και αποφοίτησαν όπως συμβαίνει μόνο στις ταινίες. Αντίο Moordale, δεν θα σε ξεχάσω ποτέ.

Rating:
9/10

Artist: Morrissey

Album: I Am Not a Dog on a Chain

Label: BMG

Release Date: 20/03/2020

Genre: Indie Rock

Series: Sex Education

Season: 4

Episodes: 8

Platfrom: Netflix

Year: 2023

Genre: Comedy, Drama

Creator: Laurie Nunn

Starring: Emma Mackey, Asa Butterfield, Gillian Anderson, Ncuti Gatwa, Connor Swindells, Aimee Lou Wood

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.

9.0
Score