Τον Γενάρη του 1986 ο πρίγκιπας του σκότους, ο Ozzy Osbourne, κυκλοφορεί το πρώτο single μέσα από τον επερχόμενο τέταρτο δίσκο του, “The Ultimate Sin”. To προωθητικό single ονομάζεται “Shot in the Dark”. Σύνθεση που συνυπογράφουν ο Ozzy και ο νέος του μπασίστας, Phil Soussan.

Πιάνοντας το νήμα από την αρχή, πρέπει πάμε στην Ανατολική Αγγλία. Εκεί, τα αδέρφια Overland, Steve & Chris, κάνουν τις πρώτες τους προσπάθειες για να χαράξουν τη δική τους μουσική πορεία. Καρπός αυτής της προσπάθειας είναι το συγκρότημα Wildlife. Τα αδέρφια έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους μαζί με τους Mark Booty και Phil Soussan.

Το συγκρότημα γίνεται αντιληπτό από τον Adam Faith και σύντομα υπογράφει συμβόλαιο με την Chrysalis Records. Η Chrysalis αναλαμβάνει να κυκλοφορήσει το ντεμπούτο άλμπουμ του συγκροτήματος, “Burning”, το 1980. Στη συνέχεια, μετακομίζουν στην εταιρεία των Led Zeppelin, τη Swan Song Records. To 1983 κυκλοφορούν το επόμενο ομώνυμο άλμπουμ τους, στο οποίο συμμετείχε ο Simon Kirke στα ντραμς.

Οι Wildlife ηχογραφούν το "Shot in the Dark", ωστόσο, δεν κυκλοφορεί ποτέ

Όμως, ενώ όλα έδειχαν ότι οι Wildlife ήταν έτοιμοι για να κάνουν το επόμενο βήμα, η Swan Song κλείνει. Έτσι, το “Wildlife” δεν προωθήθηκε επαρκώς και μάλιστα, η αμερικανική κυκλοφορία του ακυρώθηκε. Περίπου εκείνη την εποχή, το συγκρότημα ηχογράφησε επίσης ένα τραγούδι με τίτλο “Shot in the Dark“, το οποίο δεν συμπεριλήφθηκε ποτέ σε άλμπουμ.

Ozzy Osbourne και Phil Soussan κατά την περίοδο του "Ultimate Sin"
Ozzy Osbourne και Phil Soussan κατά την περίοδο του "Ultimate Sin"

Τα γεγόνοτα αυτά οδηγούν στη διάλυση της μπάντας, με τα μέλη να τραβούν ξεχωριστούς δρόμους. Αυτός του Phil Soussan τον οδηγεί στο να δώσει audition για τη θέση του μπασίστα στην μπάντα του Ozzy. Μάλιστα, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί, κάποιες φήμες θέλουν τον Phil να παρουσιάζει το “Shot in the Dark” στον Ozzy την ήμερα της audition, χρισημοποιόντας το για να εξασφαλίσει τη θέση.

Εν τέλει ο Soussan πείθει – με τον έναν ή τον άλλο τρόπο – τον Ozzy Osbourne να τον προσλάβει. Μερικά χρόνια αργότερα, η μπάντα ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει το “The Ultimate Sin”. Τότε το “Shot in the Dark” ανασύρεται από το συρτάρι για να δουλευτεί ξανά. Το κομμάτι γίνεται επιτυχία και μάλιστα φτάνει στη θέση 10 στο US Mainstream Rock του Billboard.

Με τους Wildlife τα αδέρφια Overland δημιούργησαν τους FM, οι οποίοι εν τέλει κυκλοφόρησαν το "Shot in the Dark"

Η διάδοσή του, όμως, αποτέλεσε και αφετηρία για μεγάλη συζήτηση σχετικά με το σε ποιον ανήκει το κομάτι. Τα αδέρφια Overland μπορεί να μην είχαν επίσημη κυκλοφορία του κομματιού, ωστόσο, υπήρχε μία demo ηχογράφηση των Wildlife. Μάλιστα, έχοντας ήδη φτιάξει τη νέα τους μπάντα, τους FM, μερικούς μήνες αργότερα θα αποδείκνυαν τη συνθετική τους ικανότητα με την κυκλοφορία του “Indiscreet”.   

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που γύρω από τραγούδια του Ozzy υπήρχε δικαστική διαμάχη σχετικά με τα πνευματικά τους δικαιώματα. Ωστόσο, ο Phil Soussan που είχε ακουστεί ότι είχε μηνύσει τον Οsbourne για αυτόν τον λόγο, ξεκαθαρίζει: «Μου ζητήθηκε να συμμετάσχω σε μια αγωγή που είχε κάνει ο Bob Daisley, αλλά ποτέ δεν συμμετείχα σε αυτή την αγωγή. Δεν είχα κάνεναν λόγο για να μηνύσω τον Ozzy. 

Νομίζω ότι ο Bob και ο Lee είχαν κάποια θέματα που συνέβαιναν, αλλά όταν με κάλεσαν, είπα απλά το ίδιο πράγμα που μόλις είπα και σε σένα. Είπα, “Γιατί να θέλω να το κάνω αυτό;” Αυτό ήταν όλο. Αλλά ξαφνικά, ακούς αυτές τις ιστορίες ότι ήμασταν στο δικαστήριο. Ποτέ δεν πήγαμε στο δικαστήριο. Δεν έκανα ποτέ μήνυση σε κανέναν».

Παρότι τα αδέρφια Overland δεν έφτασαν ποτέ σε αυτό το σημείο, ούτε με τον Ozzy, ούτε με τον Soussan, έστω και ετεροχρονισμένα κατάφεραν να κυκλοφορήσουν και αυτοί το “Shot in the Dark”. Η αυθεντική εκτέλεση του τραγουδιού (των Wildlife) ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε από τους FM το 2012, στο EP τους “Only Foolin”.

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.