Μεγάλη η λατρεία που τρέφουν οι Έλληνες για τους Madrugada και αυτή η σχέση, που κρατάει πολλά χρόνια και συνεχώς δυναμώνει, είναι αμφίδρομη. Για αυτό και η χώρα μας βρισκόταν πάντα ανάμεσα στους σταθμούς των περιοδειών τους, αφού και οι ίδιοι αναγνωρίζουν ότι εδώ βρίσκονται μερικοί από τους παθιασμένους ακροατές των δημιουργιών τους. Kαι το όνομα του Sivert Ηøyem πάντα θα είναι συνδεδεμένο με τους Madrugada. Αυτός ο Νορβηγός τραγουδοποιός και η μελαγχολική φωνή του, που ήταν ένας εκ των δημιουργών της μπάντας. Αλλά ποτέ δεν επαναπαύτηκε σε αυτό, μιας που η διάλυσή τους το 2008 άνοιξε το δρόμο και επίσημα για τη solo πορεία του.

Και με αφορμή την επερχόμενη εμφάνισή του στην σκηνή του Floyd το Σάββατο, θα ανατρέξουμε σε όσα έχει κάνει ο Sivert Ηøyem τις τελευταίες δεκαετίες. Όλα αυτά που τον κατέστησαν μία από τις πιο ατμοσφαιρικές φιγούρες του παγκοσμίου μουσικού στερεώματος. 

Γεννημένος στο χωριό Kleiva της Νορβηγίας το 1976, ασχολήθηκε από νωρίς με τη μουσική. Και μάλιστα, με διάφορα είδη και καλλιτέχνες. Ενδεικτικά να αναφέρουμε τους David Bowie, Black Sabbath και Nina Simone. Και κυρίως από το Leonard Cohen. Έμπνευση και ιδέες για τη ζωή, όμως, άντλησε και από τους γονείς του, ο πατέρας του ήταν δάσκαλος και η μητέρα του πολιτικός με αριστερές καταβολές.

Ο Sivert Ηøyem, επί της ουσίας, δημιουργούσε μουσική από πάντα

Kαι γρήγορα, μαζί με τους -τότε, τώρα και για πάντα- φίλους του, ίδρυσε τους Madrugada. Μεθοδικά και ατμοσφαιρικά, μας χάρισαν και τον πρώτο δίσκο τους κάποια χρόνια αργότερα. Αλλά αυτά τα αναλύουμε σε άλλο αφιέρωμα! Εδώ είμαστε, καθώς η ψυχή του μοναδικού αυτού Νορβηγού καλλιτέχνη δημιουργούσε μουσική από πάντα! Και έτσι, όταν, το 2007, ο Robert Burås, κιθαρίστας του συγκροτήματος βρίσκεται νεκρός και διαλύονται, ο Sivert Ηøyem ψάχνει τα πατήματά του και συνεχίζει.

Έχοντας κυκλοφορήσει από το 2003 το “Ladies And Gentlemen Of The Opposition“, επανέρχεται το 2009 με το “Moon Landing“, ως επίσημη αφετηρία της solo πορείας του. Μπορεί να μην είχε τις απίστευτες μπαλάντες και να ήταν λιγότερες από όσες ίσως περίμεναν οι πιστοί ακροατές, αλλά ήταν ένα καθαρό άλμπουμ. Αναδείκνυε τις πηγές έμπνευσής του και απέπνεε δυναμισμό. Επίσης, δεν ξέφευγε από το μονοπάτι που είχε ήδη διανύσει με τους Madrugada.

Long Slow Distance“, δύο χρόνια αργότερα, και η φωνή του ακούγεται ξανά ηχηρά, δημιουργώντας αποπνικτικές στιγμές, βαθιά σκοτεινές, ρομαντικές, απελπιστικές και ελπιδοφόρες. Ένας live δίσκος, που ένωνε στιγμές και αναμνήσεις. Έφτιαχνε επίσης νέες, και συνθέσεις, που έρχονται να πάρουν τη θέση τους στον επόμενο δίσκο, με τίτλο “Endless Love“. 

Ο Sivert Ηøyem αρχίζει να μιλά για πολιτική, κοινωνικά ζητήματα και να εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο

Πριν την κυκλοφορία του, όμως, ένας ακόμα θάνατος ταράζει τη ζωή και την πορεία του Sivert Hoyem. O μάνατζερ του, Per Eirik Johansen, πεθαίνει αιφνιδίως σε ηλικία 54 ετών. Ο δίσκος τού αφιερώνεται, και τα δέκα κομμάτια, που περιέχονται σε αυτόν, λειτουργούν ως αποσπάσματα της ιστορίας ενός ανθρώπου που αναζητά ταυτότητα και νόημα. Ίσως όχι η κορυφαία του στιγμή, αλλά είναι και αυτή κομμάτι του. Παράλληλα με την προσωπική του δισκογραφία, γράφει κομμάτια για άλλους καλλιτέχνες. Κάνει συνεργασίες που ξεχωρίζουν, όπως αυτές με τους Satyricon και Behemoth. Πραγματοποιεί συναυλίες σε όλο τον κόσμο, και οι fans του τον ακολουθούν, αλλά και τραγουδά σε σπουδαίες βραδιές, όπως σε απονομές βραβείων και στο Nobel Peace Prize Concert.

Ανάμεσα στα πιο μεγάλα θέλω του, εκφράζει συχνά το όνειρο να κάνει μία συναυλία στο Ηρώδειο. Αγαπά τη χώρα και το αγαπημένο του κοινό είναι οι Έλληνες, όπως έχει εκφράσει πολλάκις. Και όχι άδικα. Πολλοί γνωρίσαμε – και  συνεχίζεται μέχρι σήμερα – τη μουσική του μέσα από ελληνικές σειρές, αλλά εντούτοις ήταν το συναίσθημα και ο ατμοσφαιρικός ρομαντισμός μέσα στα σκοτάδια του, που μας συνεπήραν για πάντα.

Φτάνουμε, λοιπόν, στο 2016, όπου συμβαίνουν δύο τινά. Ένα, κυκλοφορεί το δίσκο “Lioness“. Έχοντας ξεκινήσει από το προηγούμενο άλμπουμ του, έτσι και εδώ συνεχίζει με εξιστόρηση σημαντικών στιγμών και συναισθημάτων του. Επίσης κάνει μνεία και στη σύζυγό του. Και πάλι, φαίνεται η δύναμη που έχει η συναισθηματική του κατάσταση στη δημιουργία μελωδιών και στίχων, αφού τον εμπνέουν και τον εξυψώνουν μουσικά κάθε φορά. Δε στέκεται, ούτε τώρα, μόνο σε αυτές τις ιδέες. Μιλά για πολιτική, για κοινωνικά ζητήματα και εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο.

Παρά την απρόσωπη προσέγγιση της Marvel, το "Echo" έχει και κάποια ευρηματικά στοιχεία

Το δεύτερο; Δεν ήταν άλλο από τις εμφανίσεις του στο Ηρώδειο. Λένε ότι η πραγματικότητα είναι πιο δυνατή από τα όνειρα, και εδώ φάνηκε να ισχύει. Περισσότερα από 10.000 άτομα ήταν κοντά του εκείνα τα δύο βράδια. Η μαγεία της βραδιάς αποτυπώθηκε στην ηχογράφηση και κυκλοφορία του live αλμπουμ, “Live At Acropolis“.

Sivert Høyem: Κάνοντας το σκοτάδι να φαντάζει μαγικό

Κομμάτια-σταθμοί από την αρχή της καριέρας του έως και εκείνο το σημείο. Είκοσι χρόνια μουσικής και ενός καλλιτέχνη, που ξέρει πως να φωτίζει το σκοτάδι καλύτερα από τον καθένα. Αλλά και ένα κοινό, που αναγνωρίζει, εκτιμά και λατρεύει βαθιά τον πόνο, την αγάπη, την απόγνωση και την αποθέωση, που ξεχειλίζουν τα τραγούδια του.

Και έπειτα, για λίγο σιωπή. Μέχρι την επανένωση των Madrugada, την κυκλοφορία του άλμπουμ τους και τις εξαιρετικά επιτυχημένες συναυλίες τους ανά τον κόσμο. Τα βράδια στο Καλλιμάρμαρο και στην Πλατεία Νερού τα τελευταία δύο χρόνια, που οι ψυχές γέμισαν από τη χροιά του Hoyem, τις μελωδίες της μπάντας, τα φώτα που κινούνταν στο ρυθμό τους και τις φωνές που ενώθηκαν κάτω από το ψιλόβροχο. 

Παρά την απρόσωπη προσέγγιση της Marvel, το "Echo" έχει και κάποια ευρηματικά στοιχεία

Και αν και η πορεία του πια δεν είναι μοναχική ή solo, δεν έχει σκοπό να αφήσει πίσω την προσωπική του αναζήτηση. Έχοντας κυκλοφορήσει κάποια singles τα τελευταία χρόνια και έχοντας συνεργαστεί με άλλους καλλιτέχνες, επιστρέφει δισκογραφικά με το “On An Island“.

Ηχογραφημένο στο Nyksund στο αρχιπέλαγος Vesterålen και εκεί από όπου ξεκίνησε το ταξίδι των Madrugada. Ο Sivert Hoyem, μαζί με τους μουσικούς που ήθελε στο πλάι του, σε δεκατέσσερις ημέρες, δημιούργησε κάτι ολότελα απογυμνωμένο. Ακριβώς όπως το ήθελε. Θερμό, μελαγχολικό και βαθύ, τα κομμάτια του On An Island διηγούνται τις ιστορίες του με το γνωστό και αγαπημένο μυσταγωγικό του τρόπο, αναδεικνύοντας το σκοτάδι και την ελπίδα, που αλληλεπιδρούν. Και τη διάθεσή του να γράφει πάντοτε μουσική. Όσα χρόνια και αν περάσουν. Όσες αλλαγές και αν υπάρξουν.

Artist: Sober On Tuxedos

Album: Good Intentions

Label: Heaven Music

Release Date: 11/12/2020

Genre: Nu Metal, Metalcore

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.