Πριν λίγα χρόνια εμφανίστηκε ένα νέο heavy psych trio από την Γαλλία στον παγκόσμιο μουσικό χάρτη. Μιλάμε, εννοείται, για τους Slift. Μία μπάντα που έχει μια δική της προσέγγιση στην ψυχεδελική ροκ, έβαλε ξανά το λιθαράκι της για να εμπλουτίσει το είδος λίγο παραπάνω. Mε το τρίτο της άλμπουμ, “Ilion”, που θεωρώ ότι αποτελεί μια ανασκόπηση της ψυχεδελικής heavy rock με μια όμως μοντέρνα και ξεκάθαρα προσωπική από τα μέλη της μπάντας πινελιά. 

Στον προηγούμενο δίσκο, “Ummon”, το concept είναι η αναζήτηση της γης της επαγγελίας, η οποία φαινομενικά μπορεί να βρεθεί. Aλλά δεν επιβεβαιώνεται η εύρεσή της ποτέ. Μήπως όλο αυτό ήταν από τότε μια ένδειξη του τί θα ακολουθήσει σε αυτόν το δίσκο; Πολύ πιθανό θα πω εγώ!

Στο “Ilion”, λοιπόν, η θεματολογία είναι μια μοντέρνα, sci fi, εκδοχή των Ομηρικών επών. Χρησιμοποιώντας μια άλλη εκδοχή του ονόματος της Τροίας για να βαφτίσουν το άλμπουμ, δημιουργούν ένα σενάριο αναζήτησης νέας «πατρίδας», αφού η προηγούμενη έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Από τα πρώτα κιόλας λεπτά φαίνεται πως το ύφος δεν έχει αλλάξει σε σχέση με το προηγούμενο υλικό. Πόσο πιο έξω θα μπορούσα να είχα πέσει! Τα θεμέλια μπορεί να είναι ίδια, αλλά το αποτέλεσμα τόσο διαφορετικό. Καθόλη την ακρόαση μεταπηδάμε από την μουσική παράνοια στην ηρεμία, μετά σε έξαλλο headbang και σε κάποιου είδους αστρική επικοινωνία με έναν άλλο κόσμο, χωρίς να ξέρουμε τι θα ακολουθήσει στη συνέχεια.

Όπως έχουν αναφέρει και οι Slift, ο συγκεκριμένος δίσκος είναι βαθιά επηρεασμένος από τον “Red” των King Crimson. Κάτι που φαίνεται, άλλωστε, πολύ καθαρά μέσα από το πάντρεμα jazz και progressive rock στοιχείων με τη γνώριμη sludge/stoner ψυχεδελική προσέγγισή τους. Αλλά δε σταματάνε εκεί.

Το μπάσο στο "Ilion", όπως και στις προηγούμενες κυκλοφορίες των Slift, έχει ρόλο οδηγού

Ανατολίτικες μελωδίες από την κιθάρα σε αρκετά κομμάτια, συνδυάζονται με synthesizer, σαξόφωνα και εννοείται με μπασοτύμπανα, ώστε να τονίσουν την αναζήτηση του ήρωα για ένα νέο σπίτι, καθώς ταξιδεύει σε μια αστρική έρημο.

Σε αυτό το σημείο θέλω να σταθώ λίγο στα ακούσματα που θα βρει κανείς σε αυτόν το δίσκο. Αρχικά, θέλω να τονίσω πόσο πολύ λάτρεψα όλα τα τύμπανα και κρουστά που αγκαλιάζουν με ιδιαίτερη μαεστρία τα υπόλοιπα όργανα, ενώ ταυτόχρονα τα πολεμάνε. Το μπάσο, όπως και στις προηγούμενες κυκλοφορίες της μπάντας, έχει ρόλο οδηγού, ενώ οι κιθάρες βάζουν την όλη ψυχεδελική τρέλα της τριάδας. Η επιλογή των τρομπετών και των synthesizer είναι διεξοδικά μελετημένη και πολύ στοχευμένα τοποθετημένη μόνο εκεί που χρειάζεται και πουθενά αλλού, ανεβάζοντας τον ήχο επίπεδα.

Silft, Ilion, band photo

Όσον αφορά τα φωνητικά τώρα, εγώ προσωπικά δεν είμαι ένθερμος υποστηρικτής των περισσότερων που έχουν επιλεγεί στο συγκεκριμένο άλμπουμ. Παρά την έξτρα αγριάδα που προσθέτουν σε πολλά σημεία, το γεγονός ότι είναι τόσο βαριά επεξεργασμένα με διάφορα εφέ, χαλάει στο αυτί μου το άρτιο ορχηστρικό κομμάτι της όλης υπόθεσης.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι με το "Ilion" οι Slift δημιούργησαν μία αστρική ροκ όπερα

Τα ελαφρώς πειραγμένα και πιο χαλαρά φωνητικά, από την άλλη πλευρά, θεωρώ ότι προσθέτουν έξτρα δυναμική, που ταιριάζει πολύ με το σύνολο. Γι’ αυτό, άλλωστε, το αγαπημένο μου κομμάτι από το “Ilion” είναι το “Uruk”. Δείχνει την έντονη δυναμική της μπάντας αλλά και την ιδιαίτερη ενορχήστρωση που επιλέγει να αναδείξει σε αυτή την ας πούμε διαστημική ροκ όπερα που έχουν δημιουργήσει.

Σαν δίσκος, στο σύνολό του, έχει πολύ καλά στοιχεία και μπορεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον του ακροατή. Σίγουρα, όμως, δεν είναι για άτομα που δεν μπορούν να ακούσουν τραγούδια που ξεπερνούν σε διάρκεια τα πέντε λεπτά. Αλλά, αυτή είναι η ομορφιά των κομματιών των Slift. Μπορεί να είναι το καθένα από εννιά μέχρι δεκατρία λεπτά διάρκεια περίπου, αλλά δεν το καταλαβαίνεις γιατί ξεδιπλώνει το καθένα τη δίκη του αφήγηση. Ένας φαν της ψυχεδελικής μουσικής που μεταλλίζει (πχ. King Gizzard and the lizard wizard) είναι πολύ πιθανό να εκστασιαστεί, αλλά κάποιος που δεν έχει συνηθίσει σε τέτοια ακούσματα, δε νομίζω ότι θα εκτιμήσει ιδιαίτερα το δίσκο σαν σύνολο.

Artist: Sober On Tuxedos

Album: Good Intentions

Label: Heaven Music

Release Date: 11/12/2020

Genre: Nu Metal, Metalcore

Artist: Slift

Album: Ilion

Label: Sub Pop

Release Date: 19/01/2024

Genre: Psychedelic Rock

1. Ilion

2. Nimh

3. The Words That Have Never Been Heard

4. Confluence

5. Weavers’ Weft

6. Uruk

7. The Story That Has Never Been Told

8. Enter The Loop

Producer: Olivier Cussac, Jean Fossat

Slift: Jean Fossat (Φωνή, κιθάρα, synthesizers), Rémi Fossat (Μπάσο), Canek Flores (Τύμπανα, πιάνο)

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.

8.0
Score

Final Verdict

Σαν δίσκος στο σύνολό του έχει πολύ καλά στοιχεία και μπορεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον του ακροατή. Σίγουρα όμως δεν είναι για άτομα που δεν μπορούν να ακούσουν τραγούδια που ξεπερνούν σε διάρκεια τα 5 λεπτά. Αλλά αυτή είναι η ομορφιά των κομματιών των Slift. Μπορεί να είναι το καθένα από 9 μέχρι 13 λεπτά διάρκεια περίπου αλλά δεν το καταλαβαίνεις γιατί ξεδιπλώνει το καθένα την δίκη του αφήγηση.