Οι Φινλανδοί Sonata Arctica ευτύχησαν να ξεκινήσουν την πορεία τους σε μία περίοδο που το power metal διένυε μία εκπληκτική πορεία. Αξιοποιώντας αυτό το γεγονός το ντεμπούτο τους “Ecliptica” κέρδισε γρήγορα την προσοχή του κοινού, δημιουργώντας το έδαφος για μία ανοδική πορεία. Οι τρεις επόμενοι δίσκοι, “Silence“, “Winterhearts Guild” και “Reckoning Night“, ήταν αρκετοί για να αποκτήσουν το δικό τους φανατικό κοινό. Με μπροστάρη τη συναισθηματική φωνή του Tony Kakko και την αξιοζήλευτη τεχνική του Jani Liimatainen (κιθάρες) οι Sonata Arctica θεωρήθηκαν επάξιοι αντιπρόσωποι του ευρωπαϊκού power metal. Παρόλο που δεν ανέβηκαν στην 1η κατηγορία του συγκεκριμένου είδος, οι δισκογραφικές τους δουλειές παρουσίαζαν πάντα μεγάλο ενδιαφέρον. Ελπίζω να το δικαιώσει και το “Clear Cold Beyond“.

Μέχρι που το 2007 ήρθαν τα πάνω κάτω στην μουσική τους πορεία. O πέμπτος τους δίσκος, με τίτλο “Unia“, έφερε τα πάνω κάτω καθώς ήταν έκδηλη η προσπάθεια τους να απαγκιστρωθούν από τον ήχο που τους έκανε γνωστούς και να πειραματιστούν σε άλλα μουσικά μονοπάτια. Σαν να μην έφτανε ο ανεπιτυχής πειραματισμός, ήρθε και η αποχώρηση του Jani Liimatainen για να “δέσει” το γλυκό. Οι αστοχίες στους πειραματισμούς συνεχίστηκαν με ένα μεγάλο μέρος του κοινού να χάνει τόσο το ενδιαφέρον όσο και την πίστη του προς τους Sonata Arctica.

H εμφάνισή τους το Νοέμβριο στη χώρα μας, στο πλευρό των Stratovarius, και η ανακοίνωση ότι με τον νέο τους δίσκο “Clear Cold Beyond” επιστρέφουν σε ρυθμούς power metal, έδωσε χαρά στις τάξεις των οπαδών τους. To “Clear Cold Beyond” είναι αδιαμφισβήτητα η αρχή μιας νέας περιόδου στην ιστορία των Sonata Arctica. Ήδη οι πρώτες αντιδράσεις του κοινού δείχνουν ξεκάθαρα ότι η επιστροφή έχει επαναφέρει την πίστη του power metal κοινού.

Το "Clear Cold Beyond" είναι μεν μία καλή αρχή για τη νέα περίοδο των Sonata Arctica, αλλά απέχει πολύ από τα αριστουργήματα της πρώτης περιόδου

Στο “Clear Cold Beyond” έχουμε να κάνουμε με δέκα τραγούδια (στην special edition έχουμε δύο ακόμα bonus τραγούδια, το ένα διασκευή στο pop τραγούδι “Toy Soldiers” της Martika). Ο δίσκος ξεκινά ιδανικά και δείχνουν ξεκάθαρα ότι δεν έχουν ξεχάσει πως να παίζουν power metal. Στην συνέχεια του δίσκου έχουμε μία μίξη τόσο του power metal όσο και των μουσικών επιρροών που είχαν στις τελευταίες τους δισκογραφικές δουλειές. Μόνο που αυτή τη φορά γίνεται πιο ισορροπημένα. Οι αρμονίες είναι το δυνατό τους ατού, μαζί με την εξαιρετική παραγωγή και την πάντα παθιασμένη φωνή του Tony Kakko. Οι Sonata Arctica στο “Clear Cold Beyond” μου βγάζουν ένα συναίσθημα ότι η επιστροφή στο power metal δεν είναι επιτηδευμένη και “αναγκαστική”, αντιθέτως το νιώθουν και το διασκεδάζουν.
Sonata Arctica, Clear Cold Beyond, band photo
Όμως στο “Clear Cold Beyond” λείπει ένα πολύ σημαντικό συστατικό για να κρατήσει έναν power metal ακροατή σε εγρήγορση: ένας βιρτουόζος κιθαρίστας όπως ο Jani Liimatainen. Αυτό γίνεται αντιληπτό μετά από 2-3 ακροάσεις του “Clear Cold Beyond”, όπου ο αρχικός ενθουσιασμός και η έκπληξη αρχίζει να ατονεί. Σε αυτό αν έρθεις να προσθέσεις κάποια τραγούδια που σίγουρα δεν θα μείνουν στην μνήμη σου, το “Clear Cold Beyond” είναι μεν μία καλή αρχή για τη νέα περίοδο του συγκροτήματος, αλλά απέχει πολύ από τα αριστουργήματα της πρώτης περιόδου. Βέβαια αυτή τη φορά θα σταθούμε δίπλα τους και θα αναμένουμε αυτή η επιστροφή να κρατήσει, προσφέροντάς μας όλο και καλύτερες power metal δουλειές στο μέλλον.

Artist: Sober On Tuxedos

Album: Good Intentions

Label: Heaven Music

Release Date: 11/12/2020

Genre: Nu Metal, Metalcore

Artist: Sonata Arctica

Album: Clear Cold Beyond

Label: Atomic Fire Records

Release Date: 08/03/2024

Genre: Power Metal

1. First in Line

2. California

3. Shah Mat

4. Dark Empath

5. Cure for Everything

6. A Monster Only You Can’t See

7. Teardrops

8. Angel Defiled

9. The Best Things

10. Clear Cold Beyond

Producer: Pasi Kauppinen

Sonata Arctica: Tony Kakko (Φωνή), Elias Viljanen (Κιθάρα), Pasi Kauppinen (Μπάσο), Tommy Portimo (Τύμπανα), Henrik Klingenberg (Πλήκτρα)

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.

7.5
Score


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/customer/www/depart.gr/public_html/wp-content/themes/gillion/inc/helpers_blog.php on line 692

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/customer/www/depart.gr/public_html/wp-content/themes/gillion/inc/helpers_blog.php on line 716

Final Verdict

Το "Clear Cold Beyond" είναι μεν μία καλή αρχή για την νέα περίοδο των Sonata Arctica, αλλά απέχει πολύ από τα αριστουργήματα της πρώτης περιόδου.