Είναι αρκετά οξύμωρο το γεγονός ότι μία από τις σημαντικότερες μπάντες όλων των εποχών στη σκηνή του black metal, δεν ξεκίνησε ως τέτοια. Φυσικά ο λόγος για το δίδυμο των Fenriz και Nocturno Culto, το οποίο έμελλε να σημαδέψει τη μουσική ιστορία στις επόμενες δεκαετίες. Η αρχή έγινε με τον πρώτο δίσκο των Darkthrone, το “Soulside Journey”, που κυκλοφόρησε μία ημέρα σαν και αυτή το 1991.

Αν δεν έχετε καταλάβει τη σημασία των Darkthrone στον ακραίο ήχο, είναι πάρα πολύ δύσκολο να σας δώσουμε τη διάστασή της σε ένα κείμενο. Αν και ο δίσκος κυκλοφόρησε στην αυγή της δεκαετίας του ’90, η ιστορία του ξεκινάει από τα τέλη των ‘80s και τους “Black Death”. Αυτή ήταν η πρώτη μπάντα του Gylve Nagell a.k.a. Fenriz, ο οποίος τότε έφερε το προσωνύμιο “Death”. Έτσι, ο πρώτος δίσκος που κυκλοφόρησε ποτέ με συμμετοχή του Fenriz είχε death metal ύφος. Κάτι που δε θα επαναλαμβανόταν ποτέ στο μέλλον.

«Κοίτα, ξέρουμε ότι παίζουμε παράξενη και ανορθόδοξη μουσική. Παίζουμε ένα soundtrack τρόμου και αν το παίζαμε αυτό με άλλα όργανα (τσέλο, synth, γαλλικά κόρνα, βιολιά) θα χαρακτηριζόταν ως κλασική μουσική, αλλά εμείς παίζουμε death metal ήχο, οπότε ακούγεται σαν death metal. Έχουμε επίσης επιρροές από Paradise Lost, Necrophagia, Morbid Angel, Autopsy, Black Sabbath και Nocturnus. Ακόμα έχουμε πολύ πρωτότυπες δομές τραγουδιών. Στίχοι; Θα μπορούσα να μιλάω για ώρες γι’ αυτό, αποκαλώντας το έτσι ή αλλιώς. Οπότε θα πω απλά ότι οι στίχοι μου είναι σατανική ποίηση!

'Aλλαξα το όνομα της μπάντας σε Darkthrone, αλλά το πρώτο μας demo εξακολουθούσε να στερείται των πάντων

Ονομάζεται “Soulside Journey” και έχει 10 τραγούδια. Τρία κομμάτια από το ντέμο μας “Cromlech” είναι στο άλμπουμ και τα υπόλοιπα είναι νέα τραγούδια. Έχει ηχογραφηθεί στο ίδιο στούντιο που χρησιμοποιήθηκε από τους Entombed. Ο ήχος είναι βαρύς. Η δισκογραφική μας εταιρεία Peaceville είναι υπέροχη! Ο Hammy είναι τέλειος και όλα τα παιδιά ήταν καλά μαζί μας. Μια ονειρεμένη εταιρία!», τα παραπάνω αποτελούν απόσπασμα από μία συνέντευξη του Fenriz όταν του ζητήθηκε να περιγράψει τον πρώτο δίσκο των Darkthrone.

O drummer της μπάντας ήταν ήδη από το 1986 ένα εξέχον μέλος της underground κοινότητας, συμμετέχοντας ενεργά στην ανταλλαγή κασετών. Η πρώτη του επαφή με τα τύμπανα είχε ήδη γίνει, ωστόσο στην κατοχή του είχε μόνο μία κιθάρα και έναν ενισχυτή Peavey. Έτσι, ενώ στον ίδιο άρεσε να παίζει thrash, ο εξοπλισμός του δεν τον βοηθούσε και όπως έχει πει «υποθέτω ότι δεν είχα και το ταλέντο». Εν τέλει, αποφάσισε ότι κάτι έπρεπε να αλλάξει.

Fenriz, Nocturno Culto και οι λοιποί Darkthrone κατά την περίοδο ηχογράφησης του "Soulside Journey"
Fenriz, Nocturno Culto και οι λοιποί Darkthrone κατά την περίοδο ηχογράφησης του "Soulside Journey"

«Έτσι, όταν δημιούργησα τη δική μου μπάντα, τους Black Death, στις διακοπές των Χριστουγέννων του 1986, ήταν άσκοπο να προσπαθήσω να παίξω σαν τους Exodus και τους Metallica. Αντ’ αυτού, επικεντρώθηκα στο να ακούγομαι σαν τους Celtic Frost. Είχαν έναν ιδιαίτερο τρόπο να γράφουν riffs. Ήμουν ανυπόμονος και ήθελα πραγματικά να γίνω μέρος της παγκόσμιας underground σκηνής. Hχογράφησα δύο demo πολύ γρήγορα τα οποία περισσότερο έμοιαζαν με τις πρόβες μιας μπάντας που δεν μπορούσε να παίξει. Ένα χρόνο αργότερα, άλλαξα το όνομα της μπάντας σε Darkthrone και ήθελα να προσπαθήσω περισσότερο, αλλά το πρώτο μας demo εξακολουθούσε να στερείται των πάντων.»

O Fenriz παραδέχεται ότι η ένταξη του Nocturno Culto δεν άλλαξε μόνο ριζικά τον ήχο του "Soulside Journey" αλλά και των Darkthrone συνολικά

Παρότι στην αρχή η μουσική τους δεν ήταν καλή, η προσθήκη του Ted (Nocturno Culto) έμελλε να το αλλάξει αυτό. Άρχισαν να δουλεύουν πυρετωδώς πάνω στα δικά τους κομμάτια και κάπου εκεί «γεννήθηκε» το έπος διάρκειας εννέα λεπτών, “Snowfall”. «Αυτό εξακολουθεί να είναι ένα από τα τραγούδια των Darkthrone που ακούω περισσότερο. Ίσως γιατί είναι το κομμάτι που είναι πιο κοντά σε αυτό που κάνω τώρα. Ακούς πολύ Death, Metallica και English Dogs σε αυτό το κομμάτι. Ήθελα να συμπεριλάβω πολλά μέρη ακουστικής κιθάρας – όπως είχαν οι Metallica – αλλά άργησα κάπως να το βρω», θυμάται ο Fenriz.

Τα ακουστικά μέρη τα ακούμε και στο demo τους του 1989, “Thulcandra”. Εκεί ο Fenriz παίρνει την εξής απόφαση: να παραδώσει το μικρόφωνο στον Nocturno Culto ώστε να γίνει αυτός ο νέος τραγουδιστής των Darkthrone. Αυτή η απόφαση ήταν καταλυτική γιατί όπως λέει ο Fenriz, «Κάναμε πολύ περισσότερες πρόβες μετά από αυτό και ξαφνικά το στυλ μας μετατράπηκε σε death metal. Παίζαμε καλά, αλλά η μουσική δεν ήταν τόσο ενδιαφέρουσα. Αυτός ήταν ο ήχος που είχαμε και στο τελικό μας demo “Cromlech” και αυτό ήταν που μας εξασφάλισε το δισκογραφικό συμβόλαιο.»

Παρότι όμως το “Soulside Journey” κινείται σε διαφορετικά ηχητικά μονοπάτια από τους προκατόχους του, η υπογραφή των Darkthrone είναι και πάλι ευκρινής. Αν κάποιος ξύσει την επιφάνειά του, μπορεί να διακρίνει τα στοιχεία που προοιωνίζουν την καθιέρωση της μπάντας ως μία από τις κορυφαίες του ακραίου ήχου.

Παρότι το “Soulside Journey” δεν φτάνει τα επίπεδα της Unholy trinity που ακολούθησε, ωστόσο, παραμένει ένα καλογραμμένο death metal άλμπουμ

Ένα από τα βασικά στοιχεία που συνδέουν το “Soulside Journey” με την black metal εποχή των Darkthrone είναι η ατμοσφαιρική προσέγγιση της μουσικής τους. Ενώ το death metal παραδοσιακά κλίνει προς μια πιο απλή και βάναυση αισθητική, το “Soulside Journey” παρουσιάζει στιγμές στοιχειωμένης ατμόσφαιρας και απόκοσμες μελωδίες που δείχνουν την πιο ζοφερή προσέγγιση την οποία θα υιοθετούσαν στο μέλλον.

Παρά τις δεκαετίες που έχουν περάσει από την κυκλοφορία του "Soulside Journey", η δυάδα Fenriz και Nocturno Culto παραμένει η γενεσιουργός δύναμη των Darkthrone

Σαφώς, το “Soulside Journey” δεν φτάνει τα επίπεδα της Unholy trinity που ακολούθησε και άλλαξε για πάντα τον ακραίο ήχο. Ωστόσο, παραμένει ένα καλογραμμένο death metal άλμπουμ και μάλιστα διαφορετικό από τα άλλα του είδους του. Πιο κρύο και έρημο, με αργά σημεία που διηγούνται ιστορίες βγαλμένες από κάποιον εφιάλτη. Αν κανένα από τα παραπάνω δεν σας έπεισε για να του δώσετε μία ευκαιρία, τότε μην ξεχνάτε ότι από αυτό ξεκίνησε το ταξίδι των Darkthrone. Ένα ταξίδι που ακόμα συνεχίζει και μετράει πλέον αισίως 20 albums και πάνω από 30 χρόνια.

And call me an enemy,

I shall only stand proud.

Awaiting the rise of the darkside

Soulside Journey - Tracklist

1. Cromlech

2. Sunrise Over Locus Mortis

3. Soulside Journey

4. Accumulation of Generalization

5. Neptune Towers

6. Sempiternal Sepulchrality

7. Grave with a View

8. Iconoclasm Sweeps Cappadocia

9. Nor the Silent Whispers

10. The Watchtower

11. Eon

Artist: Morrissey

Album: I Am Not a Dog on a Chain

Label: BMG

Release Date: 20/03/2020

Genre: Indie Rock

Artist: Darkthrone

Album: Soulside Journey

Label: Peaceville Records

Release Date: 13/01/1991

Genre: Death metal

Producer: Tomas Skogsberg, Darkthrone

Darkthrone: Nocturno Culto (Φωνή, κιθάρα), Zephyrous (Κιθάρα), Dag Nilsen (Μπάσο), Fenriz (Τύμπανα)

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.