Spinball, Least Concern, Katrame, 28/05/2023 @Pireaus Club Academy | Live Report

H χθεσινή βραδιά στο Piraeus Club Academy, το οποίο ξανάνοιξε τις πόρτες του, έμελλε να είναι από τις πιο ιδιαίτερες συναυλιακά αυτόν τον καιρό. Κι αυτό γιατί οι Spinball, μαζί με τους Least Concern και τους Katrame χάρισαν στο κοινό ένα θέαμα γεμάτο ενέργεια. Μπορεί οι θεατές, δυστυχώς να μην υπερίσχυσαν σε αριθμό, ωστόσο όσοι παρευρέθησαν στη συγκεκριμένη συναυλία μόνο κερδισμένοι βγήκαν. Κι αυτό επειδή τόσο σε επίπεδο απόδοσης όσο και συνθέσεων, οι τρεις μπάντες απέδειξαν ότι έχουν πολλά να προσφέρουν σε αυτούς που διατίθενται να τις εξερευνήσουν.

Katrame

Το live άνοιξαν οι Katrame, μια τετράδα που ταξίδεψε το κοινό σε ένα σκοτεινό γαλαξία πολύ μακρινό αλλά περιέργως παρόμοιο με το δικό μας και ήδη από τις πρώτες τους νότες παρέσυραν το κοινό στην ατμόσφαιρά τους. O ήχος τους κυμαίνεται σε ηλεκτρονικούς ρυθμούς, με ατμοσφαιρικά darkwave στοιχεία, αλλά και trip hop επιρροές. Παρουσίασαν τραγούδια από το ντεμπούτο τους, με τίτλο Sose και μερικά εξ αυτών αποτελούσαν το ομώνυμο κομμάτι, το All That You Want, κ.ά. Αξιοσημείωτη στιγμή και προσωπικά αγαπημένη ήταν η προσαρμοσμένη στα μέτρα τους εκτέλεση της διασκευής του Cat People (Putting Out Fire) του David Bowie.

Οι Katrame είναι για ένα κοινό που επενδύει στη μουσική του
Οι Katrame είναι για ένα κοινό που επενδύει στη μουσική του

Το μουσικό ιδίωμα που υπηρετούν οι Katrame είναι σίγουρα δυσπρόσιτο προς το ευρύ κοινό αλλά έχει πολλά να δώσει σε όποιους «τολμήσουν» να επενδύσουν στη μουσική τους. Και με φόντο μια νυχτερινή Πειραιώς να συμπληρώνει το συναυλιακό σκηνικό έξω από το venue, η μουσική τους έδρασε σαν το πλέον κατάλληλο soundtrack της ζοφερής αλλά συνάμα γοητευτικής πραγματικότητας της πόλης.

Artist: Morrissey

Album: I Am Not a Dog on a Chain

Label: BMG

Release Date: 20/03/2020

Genre: Indie Rock

Katrame: Νίκος Προμπόνας (Κιθάρα), ο Μιχάλης Παπουλάκος (Φωνή, synthesizer), Νάσος Φροντιστής (Μπάσο)

Least Concern

Συνέχεια με τους Least Concern, γνωστούς στο ευρύ κοινό για το κομμάτι Syria, τη διασκευή του Sarajevo των Magic De Spell. Ήδη από την έναρξη της εμφάνισής τους έκαναν το κοινό να χορεύει στους ρυθμούς τους χωρίς να αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης για τις μουσικές τους προθέσεις. Με μπροστάρισσα τη Νάντια Πυθαρά να διοχετεύει όλη της την ενέργεια στο κοινό επρόκειτο για μια από τις πλέον αξιοσημείωτες ζωντανές εμφανίσεις που «κερδίζουν» τους ανυποψίαστους και τους κάνουν fans. Με την κινησιολογία της, όσο και την υπέροχη φωνή της η Πυθαρά αποτέλεσε το επίκεντρο της προσοχής και δικαίως, χωρίς αυτό να αναιρεί την εκτελεστική ικανότητα των υπολοίπων μελών. Γιατί προφανώς, όσο καλός και να είναι ο κεντρικός performer, από μόνος του δεν μπορεί να υφίσταται ως ολότητα. Και αλίμονο κι αν οι Least Concern δε δείχνουν το μεταξύ τους δέσιμο και τη μουσική τους χημεία.

Θριαμβευτική η εμφάνιση των Least Concern
Θριαμβευτική η εμφάνιση των Least Concern

Ενδιαφέρουσα στιγμή της εμφάνισής τους αποτέλεσε η επί σκηνής συμμετοχή του Νίκου Καρατζίδη (frontman των Spinball) σε ένα κομμάτι δείχνοντας τι μπορεί να συμβεί όταν τα συγκροτήματα συμπράττουν και αλληλουποστηρίζονται. Κομμάτια τα οποία ξεχώρισα αποτέλεσαν το De Sleep (Demons) και το Hell Is A Place Without Love, από τον δίσκο τους Midnight Blue. Θριαμβευτική εμφάνιση, αναντίρρητα.

Artist: Morrissey

Album: I Am Not a Dog on a Chain

Label: BMG

Release Date: 20/03/2020

Genre: Indie Rock

Least Concern: Nandia Pithara (Φωνή), Vassilis Drakopoulos (Κιθάρα), Panagiotis Zafeiriadis (Μπάσο), Alexandros Gavras (Τύμπανα)

Spinballl

Λίγο μετά τις 23:00, οι headliners της βραδιάς ανέβηκαν επί σκηνής για να κλείσουν τη συναυλία με το δικό τους τρόπο. Έπειτα από το σκοτάδι των Katrame και την υψηλών οκτανίων ενέργεια των Least Concern, η alternative μουσική των Spinball έδρασε ως κατάλληλος επίλογος μιας περίεργης εβδομάδας. Και όντως, η εμφάνισή τους στάθηκε ως μια μικρή όαση που λίγοι επέλεξαν να τιμήσουν αλλά αλίμονο κι αν δε γοητεύτηκαν. Και σε σχεδόν οικογενειακό κλίμα κινήθηκε συνολικά η εμφάνισή τους. Ένα κλίμα που για μια ακόμα φορά επιβεβαιώθηκε με την εμφάνιση της Νάντιας Πυθαρά επί σκηνής, για να ερμηνεύσει μαζί τους μια διασκευή σε ένα αγαπημένο κομμάτι που αναδεικνύει απόλυτα τον χαρακτήρα της μπάντας, το This Is Love της τεράστιας PJ Harvey.

Οι Spinball είναι από μπάντες με αυθεντικό μεράκι που προσπαθούν να κάνουν βήματα προς τα μπρος
Οι Spinball είναι από μπάντες με αυθεντικό μεράκι που προσπαθούν να κάνουν βήματα προς τα μπρος

Μια θερμή εμφάνιση που αδίκως δεν τιμήθηκε από πολύ κόσμο. Και αδίκως όχι στο πλαίσιο αφηρημένων εννοιών όπως αυτής του «φιλότιμου» (η μουσική άλλωστε δεν είναι υποχρέωση για να τιμηθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο) αλλά καθαρά από πλευράς ποιότητας. Γιατί δίπλα μας συμβαίνουν ενδιαφέροντα πράγματα που εξελίσσουν τη μουσική, από μπάντες με αυθεντικό μεράκι που προσπαθούν να κάνουν βήματα προς τα μπρος. Και το κοινό δεν το ξέρει αλλά οφείλει να κοινωνήσει αυτά που έχουν να του δώσουν. Συνεπώς, αν δείτε κάποιο από αυτά τα ονόματα να εμφανίζεται σύντομα, επενδύστε άφοβα. Μόνο κερδισμένοι θα βγείτε, το εγγυώμαι.

Artist: Morrissey

Album: I Am Not a Dog on a Chain

Label: BMG

Release Date: 20/03/2020

Genre: Indie Rock

Spinball: Nikos Karatzidis (Φωνή), Panagiotis Tsevrenis (Κιθάρα, synthesizer, θέρεμιν), Alex Mitros (Φωνή, μπάσο), Vassilis Skouras (Τύμπανα)

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολουθήστε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Mastodon, Pinterest, Spotify και YouTube.