Ένα μουσικό καλοκαίρι πέρασε και ξεκινάει δυναμικά ένα μουσικό φθινόπωρο, από το οποίο δεν θα μπορούσε να λείπει ο hip hop ήχος. Το Φεστιβάλ «Στη σκιά των βράχων» στο Θέατρο Βράχων θα φιλοξενήσει φέτος αυτό τον αγαπημένο ήχο. Και όταν λέω hip hop ήχος εννοώ της εγχώριας σκηνής. Και όταν λέω hip hop ήχος της εγχώριας σκηνής ένα πράγμα μπορεί να εννοώ. Τους ΣΤΙΧΟΙΜΑ.

Οι ΣΤΙΧΟΙΜΑ ή αλλιώς Xplicit & Μαρίνα. Ένα από τα πιο γνωστά και δυναμικά δίδυμα του χώρου. Underground, εναλλακτικοί, με στίχο βενζίνη και ήχο φωτιά «ανατινάζουν» τον καθωσπρεπισμό και τη δυσωδία της σύγχρονης κοινωνίας από τα τέλη του ’90. Ο Xplicit στην πένα (στίχους) και η Μαρίνα στην παραγωγή (μουσική) κατάφεραν μέσα από 5 albums (2003-2018) να γίνουν σημείο αναφοράς στη hip hop σκηνή της χώρας.

Το 2003, οι ΣΤΙΧΟΙΜΑ κυκλοφορούν το πρώτο τους album “Η Πτώση των Αγγέλων” και ένα χρόνο μετά ακολουθούν οι “4εις Δαίμονες”. Έντονα κοινωνικοπολιτικά στοιχεία, καυστικός στίχος, καθαρός ήχος και το ιστορικό track “Για ένα μεγάλο εθνάρχη”. To κομμάτι που αναφέρεται σε ένα υψηλόβαθμο (τότε) στέλεχος της ελληνικής εκκλησίας. Από νωρίς μας δίνουν να καταλάβουμε για τα καλά τη σχέση τους με την εξουσία. Το 2006, εμφανίζεται το “Γεράκι στο χώμα”, όπου αλλάζει λίγο την μέχρι τότε εικόνα που είχε δημιουργηθεί. Στίχος πιο συναισθηματικός, αγαπήθηκε από τις πρώτα κιόλας ημέρες κυκλοφορίας του και ταξιδεύει το κοινό το οποίο τους αποθεώνει!

Οι ΣΤΙΧΟΙΜΑ επιτίθενται στην ξενοφοβία, την ομοφοβία και τον ρατσισμό της Ελλάδας της κρίσης

Το 2012, οι ΣΤΙΧΟΙΜΑ επιστρέφουν στο προσκήνιο με ένα album που έμελλε να γράψει ιστορία. Δεν είναι άλλο από τις “Μηχανές”. Προσωπικά, ο αγαπημένος μου δίσκος του Xplicit και της Μαρίνας. Μουσικά άρτιος, στιχουργικά αξεπέραστος. Ο Xplicit επιτίθεται στην ξενοφοβία, την ομοφοβία και τον ρατσισμό της Ελλάδας της κρίσης. Τα βάζει με το σάπιο σύστημα των μηχανών που κυβερνούν και δίνει “χαστούκι αφύπνισης” στις συνειδήσεις μας. Κοινωνικοπολιτικός πόλεμος.

Η Μαρίνα, πλαισιώνει αυτό το στιχουργικό πανδαιμόνιο με τον δικό της μοναδικό τρόπο. Με beats που έχουν βγει από άλλο κόσμο και το απογειώνει! Ο κόσμος ξεχωρίζει τον δίσκο, κάτι που αποδεικνύεται και από το κοντινό 2022, όπου οι Μηχανές έκαναν 2 συναυλίες back to back sold out, γιορτάζοντας τα 10 χρόνια τους και θυμίζοντας μας ότι “ο πόλεμος των μηχανών” δεν σταματάει ποτέ…

Οι Στίχοιμα πάντα μένουν επικαίροι μέσα από το έργο τους
Οι Στίχοιμα πάντα μένουν επικαίροι μέσα από το έργο τους

Το 2018, έρχεται η “Θάλασσα” να μας παρασύρει όλους. 21 κομμάτια, το ένα καλύτερο από το άλλο, όπου οι ΣΤΙΧΟΙΜΑ, με τον τρόπο που μόνο οι δύο τους ξέρουν, μας αποδεικνύουν ότι άξιζε η 6ετης αναμονή! Μέσα στη δισκογραφική πορεία τους, οι ΣΤΙΧΟΙΜΑ έχουν κυκλοφορήσει singles τα οποία κατεύνασαν (ναι καλά!) την ανυπομονησία του κοινού για τα επερχόμενα albums.

Οι ΣΤΙΧΟΙΜΑ αποτελούν ένα group - ορόσημο στο εγχώριο hip hop

Και πάμε στο κομμάτι των συναυλιών & των live acts. Οι ΣΤΙΧΟΙΜΑ, χρόνια στο χώρο, ξέρουν πως να κάνουν μια εμφάνιση τους να σου μείνει αξέχαστη! Μουσική ένταση, η Μαρίνα στα decks σε κάθε της εμφάνιση “αρρωσταίνει” το κοινό της, τόσο σε συναυλίες του συγκροτήματος όσο και σε προσωπικές της εμφανίσεις σε dj sets. Ασφυκτικά γεμάτοι χώροι, music stages πλημμυρισμένα από κόσμο, αναμένοντας τον Xplicit να νιώθει κάθε του λέξη και να κάνει την ενέργεια και τη θερμοκρασία να βαράνε κόκκινα! Χαρακτηριστική είναι και η συμμετοχή των ΣΤΙΧΟΙΜΑ σε lives κοινωνικού χαρακτήρα, όπου με τον στίχο και τον ήχο τους δίνουν το στίγμα τους και το “παρόν” στα κοινωνικοπολιτικά θέματα της χώρας.

Αναμφίβολα οι ΣΤΙΧΟΙΜΑ αποτελούν ένα group – ορόσημο στο εγχώριο hip hop. Έχουν πολλά να μας πουν χωρίς να κρύβονται. Και αυτά, θα μας τα πούνε το Σάββατο 09/09/2023 στο Live τους  στο Θέατρο Βράχων του Βύρωνα, στα πλαίσια του festival “Στη σκιά των βράχων”.

Artist: Sober On Tuxedos

Album: Good Intentions

Label: Heaven Music

Release Date: 11/12/2020

Genre: Nu Metal, Metalcore

Στίχοιμα: Xplicit, Μαρίνα

Στίχοιμα: Facebook | Spotify | YouTube

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.