Φωτογραφίες: Έλενα Βασιλάκη

Stratovarius, Sonata Arctica, Induction, 03/11/2023 @Fuzz Live Music Club | Live Report

Δύο λέξεις – SOLD OUT! Ποιος να το πίστευε όταν ανακοινώθηκε η συναυλία των StratovariusSonata ArcticaInduction ότι θα είχαμε μία sold out βραδιά! Και δεν ήταν το πρώτο μου σοκ από την συγκεκριμένη συναυλία.

Φτάνοντας στις 8 στο χώρο της συναυλίας διαπίστωσα ότι οι πόρτες ακόμα δεν είχαν ανοίξει. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μία τεράστια ουρά της οποίας το τέλος έπιανε άλλο οικοδομικό τετράγωνο. Δύο πράγματα με χαροποίησαν. Το πρώτο ήταν το γεγονός ότι ανάμεσα σε κόσμο της δικής μου γενιάς έβλεπα πολλά νέα παιδιά. Το δεύτερο, το γεγονός ότι δεν έβρεχε. Είναι ανεξήγητο το γιατί παραμένει δύσκολο εγχείρημα ένα τριπλό live στην Ελλάδα, αλλά ελπίζω ότι το μέλλον επιφυλάσσει τα καλύτερα.

Induction

Λόγω της καθυστέρησης μέχρι να μπω είχα χάσει την εμφάνιση των νεαρών Induction. Το συγκρότημα είχε ξεκινήσει να παίζει χωρίς να έχει μπει ο κόσμος που περίμενε υπομονετικά στην ουρά για πολλά λεπτά. Πρόλαβα μόνο ενάμιση τραγούδι με το τελευταίο τους να είναι το “Queen of Light” από τον δεύτερο τους δίσκο, “Born of Fire“.

Η αλήθεια είναι ότι στεναχωρήθηκα, καθώς μου άρεσε πολύ ο συγκεκριμένος δίσκος. Θα ήθελα να έχω απολαύσει περισσότερο ένα ανερχόμενο ταλέντο στα φωνητικά, τον Βρετανό Craig Cairns (επίσης τραγουδιστής των φοβερών Tailgunner). Όλο το μέλλον του ανήκει, εξαιρετικός.

Επίσης στο συγκρότημα συμμετέχει και ο Tim Hansen (guitars) ο οποίος δεν είναι άλλος από τον γιο του Kai Hansen. Όπως με ενημέρωσαν φίλοι που είχαν προλάβει περισσότερα τραγούδια δεν άφησαν ασυγκίνητο το αθηναϊκό κοινό. Μάλιστα, οι νεαρότερες ηλικίες ήξεραν τραγούδια τους. Όσοι φίλοι του power metal δεν τους γνωρίζετε αξίζουν μία, τουλάχιστον, ακρόαση. 

Artist: Morrissey

Album: I Am Not a Dog on a Chain

Label: BMG

Release Date: 20/03/2020

Genre: Indie Rock

Artist: Induction

Genre: Power Metal

Induction: Craig Cairns (Φωνή), Tim Kanoa Hansen (Κιθάρες), Marcos Rodriguez (Κιθάρες), Dominik Gusch (Μπάσο), Andi Rohde (Τύμπανα)

Sonata Arctica

Το club πλέον είχε γεμίσει και το δεύτερο όνομα της βραδιάς έκανε την εμφάνισή του, οι Φινλανδοί Sonata Arctica. Για να είμαι ειλικρινής ποτέ δεν ήμουν ιδιαίτερα ένθερμος υποστηρικτής τους. Στο μόνο δίσκο που επανέρχομαι συχνά είναι το ντεμπούτο τους, Ecliptica. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που αποχώρησε ο βιρτουόζος κιθαρίστας Jani Liimatainen έχασα τελείως το όποιο ενδιαφέρον μου. Όμως δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω ότι ιδιαίτερα με τους τρεις πρώτους τους δίσκους έχουν δημιουργήσει το δικό τους μικρό πυρήνα θαυμαστών που δήλωσαν το δικό τους “παρών” στην βραδιά.

Ο τραγουδιστής, συνθέτης και αδιαφιλονίκητος ηγέτης τους, Tony Kakko, ήταν επικοινωνιακός, με την φωνή του να αντέχει στο χρόνο χαρίζοντας μας, από πλευράς τους, μία θαυμάσια εμφάνιση. Όμως υπήρξε ένα σημείο που μου χάλασε την όλη εικόνα: ο κακός ήχος. Ιδιαίτερα στα 3 πρώτα τραγούδια η κιθάρα δεν ακουγόταν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ότι ο συμπαθής, κατά τα άλλα, Elias Viljanen, άλλαζε κιθάρες με το τέλος του κάθε τραγουδιού. Είχε σχεδόν περάσει το μισό μέρος της εμφάνισης τους φτάνοντας στο hit “Replica” για να ισορροπήσει κάπως η κατάσταση.

Τα πρόβληματα ήχου δεν ήταν αρκετά για να χαλάσουν την εμφάνιση των Sonata Arctica στο Fuzz

Από την άλλη σημαντική μερίδα του κοινού απόλαυσε στο έπακρο την εμφάνισή τους και στο τέλος της βραδιάς αυτό αρκεί. Ιδιαίτερα στα “Replica”, “Full Moon”, “8th Commandment” και “The Cage” οι θαυμαστές τους έδειξαν ότι η μουσική τους κληρονομιά δεν έχει ξεχαστεί. Στα highlights θα ήθελα να προσθέσω τη live εκτέλεση του πρόσφατου single “First in Line” που δείχνει μία στροφή προς το παρελθόν τους, από το οποίο σταδιακά είχαν ξεστρατήσει, αφήνοντας άσχημες εντυπώσεις. Μακάρι να υπάρχει η ανάλογη συνέχεια με την κυκλοφορία ενός δίσκου αντάξιου του ονόματος τους.

Artist: Morrissey

Album: I Am Not a Dog on a Chain

Label: BMG

Release Date: 20/03/2020

Genre: Indie Rock

Artist: Sonata Arctica

Genre: Power Metal

Sonata Arctica: Tony Kakko (Φωνή, πλήκτρα), Henrik Klingenberg (Πλήκτρα, keytar, φωνή), Elias Viljanen (Κιθάρα, φωνή), Pasi Kauppinen (Κιθάρα, φωνή), Tommy Portimo (Τύμπανα)

 1. Closer To An Animal
 2. Black Sheep
 3. First In Line
 4. Broken
 5. I Have A Right
 6. Paid In Full
 7. Replica
 8. 8th Commandment
 9. Tallulah
 10. FullMoon
 11. The Cage
 12. Don’t Say A Word

Stratovarius

Η ώρα για το μεγάλο όνομα της βραδιάς είχε φτάσει. Ένα από τα πιο επιδραστικά συγκροτήματα του power metal, οι επίσης Φινλανδοί Stratovarius, κάνουν την εμφάνισή τους στη σκηνή μέσα σε ιαχές. Το “Survive“, από τον ομώνυμο εξαιρετικό τελευταίο τους δίσκο, ηχεί σαν σειρήνα με συγκρότημα και κοινό να γίνονται ένα. Τα “Eagleheart” και “Speed of Light” φέρνουν πανζουρλισμό. Το συγκρότημα έχει πλήρη συνείδηση ότι όλοι μας έχουμε έρθει με υψηλές απαιτήσεις και αποφασίζει, ενωμένο σα γροθιά, να μας μη μας απογοητεύσει στο ελάχιστο.

Ο σπουδαίος Kotipelto μας το δηλώνει ξεκάθαρα! Θα ακούσουμε power metal και αυτό συμβαίνει στα 90 λεπτά που διήρκησε μία μοναδική εμφάνιση. Οι Stratovarius αποδεικνύονται οι απόλυτοι κυρίαρχοι, ισοπεδώνουν και αναγκάζουν ακόμα και εμάς, που τους είχαμε δει στο “Ρόδον” (περιοδεία “Vision“), να μείνουμε με ανοιχτό το στόμα. Εκτός του ομώνυμου άλλα 3 τραγούδια ακολούθησαν από το “Survive“, “Broken“, “World on Fire” και “Frozen in Time”, τα οποία αγκαλιάστηκαν από το κοινό και ιδιαίτερα από τις νεαρότερες ηλικίες. Δείγμα του πόσο καλός δίσκος είναι το “Survive” και του πως η πορεία τους από το “Nemesis” και μετά έχει αναζωογονήσει τον πυρήνα των θαυμαστών τους.

Οι Stratovarius αποδεικνύονται οι απόλυτοι κυρίαρχοι, ισοπεδώνουν και αναγκάζουν ακόμα και εμάς, που τους είχαμε δει στο "Ρόδον" (περιοδεία "Vision"), να μείνουμε με ανοιχτό το στόμα

Φυσικά δεν έλειπαν και οι ύμνοι που έχουν κάνει αυτό το συγκρότημα τόσο σπουδαίο. Στην εισαγωγή του “Father Time” οι ιαχές σκέπασαν τον ήχο της κιθάρας, στο “Paradise” βρεθήκαμε στον αέρα και στο αναμενόμενο “Black Diamond” συνοδεύαμε τον Kotipelto από τον πρώτο στίχο. Λίγα λεπτά ξεκούρασης και μπαίνουμε στο encore με το “Unbreakable“. Η απορία μου ήταν έκδηλη, γιατί επέλεξαν αυτό το τραγούδι στο encore και όχι κάποιο τους σπουδαίο hit όπως το “Against the wind”. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα έλαβα απάντηση. Οι νέες ηλικίες ανταποκρίθηκαν με τρομερή θέρμη, δείγμα του ότι οι Stratovarius ζουν μία νέα εποχή όπου η τωρινή γενιά έχει τους δικούς της ύμνους σε σύγκριση με την δική μου (40+).

Το τέλος μας επιφύλασσε το δικό τους “I Want Out“, το τρομερό “Hunting High and Low“, όπου όλοι μας ήμασταν σε έκσταση δοκιμάζοντας παράλληλα τις φωνητικές μας χορδές. Οι Stratovarius ήταν άριστοι: ο Kotipelto ακόμα πιο επικοινωνιακός και φωνάρα, οι Porra (bass) και Pilve (drums) ογκόλιθοι και ο Jens Johansson αειθαλής, σταθερός, ντυμένος στα μαύρα με τη γνώριμη γκρι πετσέτα γύρω από το λαιμό του. Για το τέλος αφήνω τον Matias Kupiainen, γιατί για αυτόν ήταν δυσκολότερο. Έχει έρθει για να καλύψει τη θέση ενός κιθαρίστα και συνθέτη που έχει γράψει ιστορία, με χρυσά γράμματα, στο metal.

Οι νέες ηλικίες ανταποκρίθηκαν με τρομερή θέρμη, δείγμα του ότι οι Stratovarius ζουν μία νέα εποχή όπου η τωρινή γενιά έχει τους δικούς της ύμνους

Συνθετικά στους τελευταίους δίσκους έχουμε καταλάβει την αξία του, τεχνικά μας απέδειξε το πόσο καταρτισμένος είναι, καθώς στα “Stratosphere / Holy Light” με εκνευριστική ευκολία τα έφερε εις πέρας. Μέσα σε περίπου 6 μήνες έχουμε δει τρία μεγαθήρια του power metal, Helloween – Blind Guardian – Stratovarius να παραδίδουν μαθήματα για το πως πρέπει να παίζεις μπροστά σε κόσμο, όπου και στα τρία οι νεαρές ηλικίες εναρμονίζονται ιδανικά με τις παλαιότερες. Ποιος είπε ότι το power metal πέθανε;

Artist: Morrissey

Album: I Am Not a Dog on a Chain

Label: BMG

Release Date: 20/03/2020

Genre: Indie Rock

Artist: Stratovarius

Genre: Power Metal

Stratovarius: Timo Kotipelto (Φωνή), Jens Johansson (Πλήκτρα), Lauri Porra (Μπάσο, φωνή), Matias Kuplainen (Κιθάρα, φωνή), Rolf Pilve (Τύμπανα)

 1. Survive
 2. Eagleheart
 3. Speed of Light
 4. Paradise
 5. Broken
 6. Winter Skies
 7. World on Fire
 8. Stratosphere/Holy Light
 9. Father Time
 10. Frozen in Time
 11. Black Diamond
  Encore
 12. Unbreakable
 13. Hunting High and Low

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Mastodon, Pinterest, Spotify και YouTube.