Superheroes: Σειρές εναντίον ταινιών

Με το Superhero genre να επικρατεί στις οθόνες μας, μικρές ή μεγάλες, τα τελευταία χρόνια, δεν είναι λίγοι οι χαρακτήρες που έχουν κάνει την εμφανίση τους και στα δύο. Πολλές φορές τα αποτελέσματα είναι πολύ καλύτερα στη μία εκδοχή από ότι στην άλλη και εδώ θα επικεντρωθούμε σε αυτές που η μικρή οθόνη επικράτησε της μεγάλης.

1. Robin

O Dean Grayson a.ka. Robin του Brenton Thwaites στο TitansO Robin του Chris O' Donnell

Παρότι ο Batman έχει μερικές από τις καλύτερες κινηματογραφικές μεταφορές, δεν ισχύει το ίδιο και για τον Robin. Η μόνη φορά που εμφανίστηκε στη μεγάλη οθόνη ήταν στο ανοσιούργημα του Joel Shumacher, “Batman & Robin”. Φυσικά μιλάμε για την ταινία που μίσησε ο ίδιος ο δημιουργός της και αυτήν με τις αστείες (sic) στολές. Στην αντίπερα όχθη, είτε πρόκειται για τη σειρά Batman του ’66 είτε για το “Titans”, ο χαρακτήρας έχει αξιοποιηθεί εξαιρετικά.

2. Daredevil

O Daredevil του Charlie CoxO Ben Affleck ως Daredevil

Πριν το Superhero genre κυριαρχίσει, οι ταινίες με υπερήρωες ήταν είτε b-movies είτε κακές. Πραγματικά κακές. Μία τέτοια επιφύλασσε η μοίρα για τον τυφλό άγρυπνο φύλακα του Hell’s Kitchen, Daredevil. O πρώτος που ανέλαβε να ενσαρκώσει τον Matt Murdock ήταν ο Ben Affleck στην κινηματογραφική μεταφορά του 2004. Και παρότι η ταινία ήταν επιτυχημένη εισπρακτικά, «κατάφερε» να μην αποτυπώσει καμία από τις ξεχωριστές πτυχές του χαρακτήρα.

Ευτυχώς για όλους μας, μία δεκαετία αργότερα ήρθε ο Daredevil του Charlie Cox στη μεταφορά του Netflix. H σειρά καταφέρνει να αποδώσει εξαιρετικά τόσο τον Matt Murdock όσο και τον μασκοφορεμένο σούπερ ήρωα. Το σενάριο της σειράς ήταν δεμένο και οι χαρακτήρες της τόσο καλά χτισμένοι που μέσα από αυτήν ξεπήδηξε μία ολόκληρη νέα σειρά. Άλλωστε μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η Disney την επαναφέρει με το αρχικό της cast.

3. Flash

O Grant Gustin στον ρόλο του FlashO Ezra Miller στον ρόλο του Flash

Από πού να το πιάσεις εδώ και πού αν το αφήσεις. Τα προβλήματα του Flash στη μεγάλη οθόνη ξεκινούν από τη συμεπριφορά του ηθοποιού Ezra Miller μέχρι την εμφάνισή του σε εμφανώς χλιαρές ταινίες όπως το το αρχικό “Justice League” και το “The Flash”. Στη μικρή οθόνη, ο Grant Gustin τα πήγε σαφώς καλύτερα, με τη σειρά να διαρκεί εννέα σεζόν πριν ολοκληρωθεί.

H μεγάλη διαφορά τους είναι ότι ο Barry Allen, ο σημαντικότερος speedster στα comics, στην ταινία είναι ένας κομπάρσος. Ακόμα και στη δική του, περισσότερο πρωταγωνιστής είναι ο Batman του Michael Keaton, παρά ο ίδιος. Εν αντιθέσει με τη σειρά, όπου ο Flash είναι ένας σπουδαίος ηγέτης και ακόμα και στα crossover επεισόδια, ο ρόλος είναι στη χειρότερη «second-in-command» πίσω από τον Oliver Queen.

4. Punisher

O Jon Bernthal στον ρόλο του PunisherO Thomas Jane στον ρόλο του Punisher

Εδώ έχουμε τέσσερεις διαφορετικούς ηθοποιούς να συγκρούονται. Από τον Punisher των ‘80s με πρωταγωνιστή τον Dolph Lundgren, μέχρι τον Ray Stevenson του 2008. Στο ενδιάμεσο, βέβαια, είδαμε και την καλύτερη κινηματογραφική εκδοχή, αυτήν του Thomas Jane. H τελευταία, μάλιστα, κανονικά δε θα ήταν στη λίστα, ωστόσο, ο Jon Bernthal είχε διαφορετική άποψη.

Η σειρά υπερέχει όλων των ταινιών αθροιστικά. Αναδιατυπώνουμε, ο Frank Castle του Jon Bernthal θα ήταν καλύτερος ακόμα και αν η εμφάνισή του είχε περιοριστεί στη δεύτερη σεζόν του Daredevil. Αποτυπώνει καλύτερα από όλους την αίσθηση ότι έχουμε απένταντι μας έναν one-man-army. Έναν τύπο χωρίς καθόλου υπερδυνάμεις, εξοπλισμένο μόνο με τις εμπειρίες του, τη βιαιότητα και την οργή του. Παρότι αυτό τον κάνει ακόμα πιο τρομακτικό, δεν είναι απλώς μια φονική μηχανή μάχης. Σεναριακά αποτελεί ένα εργαλείο που η σειρά το χρησιμοποιεί για να εξερευνήσει διάφορα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα. Το τραύμα, τη δυσχερή θέση των βετεράνων και τη διαφθορά, όλα αυτά μπαίνουν στο μικροσκόπιο μέσα από τον Frank Castle και τον Punisher.

5. Ghost Rider

O Gabriel Luna ως Ghost RiderO Nicolas Cage ως Ghost Rider

Ναι, και εμείς είμαστε φανατικοί της εκδοχής του Ghost Rider από τον Nicolas Cage, αλλά μεταξύ μας, δεν ήταν ακριβώς η καλύτερη. Αντιθέτως, έναν πολύ καλύτερο Ghost Rider είδαμε στη σειρά “Agents of S.H.I.E.L.D.“. Παρότι όταν γυρίστηκαν οι ταινίες ο Cage ήταν ένας από τους top ηθοποιούς του Hollywood, έκανε πρωτοφανώς κακή δουλειά ως χαρακτήρας της Marvel. Ήταν τόσο κακός που κατάφερε να του απονεμηθεί βραβείο Razzie.

Ο Gabriel Luna, από την άλλη πλευρά, παρότι ήταν δευτερεύων χαρακτήρας στη σειρά, κατόρθωσε να κλέψει την παράσταση. Στο “Agents of S.H.I.E.L.D.”, οι σεναριογράφοι είναι φειδωλοί με τον υπερήρωα, αλλά μια τέτοια προσέγγιση έκανε εν τέλει την παρουσία του πιο ουσιαστική. Κάθε φορά που το πνεύμα τον καταλαμβάνει, γίνεται πρισσότερο εντυπωσιακός από πολλούς από τους βασικούς χαρακτήρες της σειράς.

6. Green Hornet & Kato

Green Hornet & Kato, 1966Green Hornet & Kato, 2011

Μπορεί ο Green Hornet να στερείται της αναγνωρισιμότητας του Superman ή του Spider-Man, ωστόσο ηλικιακά, μπορεί να είναι και λίγο μεγαλύτερος από πολλούς σούπερ ήρωες. Ο Britt Reid a.ka. Green Hornet, προστατεύει την πόλη του φορώντας μια πράσινη καμπαρντίνα και μια μάσκα σφήκας. Ο τρόπος; Μοιράζοντας μπουκέτα στους κακούς και με τη βοήθεια του έμπιστου δασκάλου πολεμικών τεχνών συντρόφου του, του Kato. Μπορεί να μη σας ακούγεται πολύ πρωτότυπο, ωστόσο, να σας πούμε ότι η ιστορία του πάει πίσω στο 1936.

Η τηλεοπτική σειρά του 1966 διήρκεσε μία σεζόν και στον ρόλο του Kato βρσικόταν ο εκπληκτικός Bruce Lee. Τίποτα και κανείς δεν μπορεί να ελπίζει ότι θα φτάσει ποτέ τον Bruce Lee, οπότε αυτό ακριβώς είναι ένα μόνιμο σημάδι υπέρ της αυθεντικής «Πράσινης Σφήκας». Η ταινία Green Hornet του 2011, αν και δεν ήταν άθλια, κατέληξε να είναι περισσότερο κωμωδία παρά ταινία δράσης. Και όχι, η ευθύνη δεν ήταν μόνο Jay Chou. O Christoph Waltz που υποδύθηκε τον ομώνυμο ήρωα, δε θύμιζε σε τίποτα την Batman-ική ερμηνεία του Van Williams.

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.