Όνομα μπάντας που δεν έχω ακούσει ξανά οπότε επαφή με νέο καλλιτέχνη: Τσεκ. Τίτλος album που φέρνει στην επιφάνεια σκέψεις σχετικά με υπαρξιακά ζητήματα: Τσεκ. Εξώφυλλο με ψυχρή χρωματική παλέτα και σχέδιο που χρειάζεται το χρόνο του για να μελετηθεί και αφήνει περιθώρια για προσωπικές ερμηνείες: Τσεκ. Και σε λίγες μόλις γραμμές αναπτύχθηκαν οι λόγοι που με οδήγησαν στην επιλογή του War of Being για ακρόαση και κριτική. Αφήνω, λοιπόν, τους TesseracT να κάνουν την αρχή και αφουγκράζομαι…

Συνδυάζοντας εξαιρετικές μελωδίες με μια τρομερή θεματική, οι TesseracT φέρνουν με το The War of Being έναν δίσκο-διαμάντι!

Το The War of Being ξεκινάει με τον πιο κατάλληλο τρόπο που θα μπορούσε να ξεκινήσει ένα album που φέρει τη δυσκολία της ύπαρξης. Πειραματικό ήχο και core φωνητικά. Το Natural Disaster έρχεται σαν γροθιά στο στομάχι, με τα μουσικά του ξεσπάσματα στις κιθάρες και τα drums, τις εναλλαγές στο ρυθμό και τα riffs και τα lyrics που προϊδεάζουν για την επερχόμενη ενδοσκόπηση, να μας δώσει μια γεύση για το περιεχόμενο του The War of Being.

Στη συνέχεια το Echoes απαλύνει κάπως, με τα καθαρά φωνητικά και τις πιο ατμοσφαιρικές μελωδίες, το πρώτο σοκ που προκάλεσε το Natural Disaster. Τα αρπίσματα στις κιθάρες που εμπεριέχονται στο κομμάτι μοιάζουν σαν αίσθηση με κυματισμούς της θάλασσας. Μιας θάλασσας στην οποία βυθιζόμαστε σταδιακά και βασανιστικά με τα lyrics.

Οι TesseracT στο The War of Being εναρμονίζουν με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο το νόημα των στίχων με τις μελωδίες και δίνουν υπόσταση στα συναισθήματά τους

Είχα καιρό να έρθω σε επαφή με τον πειραματικό και progressive ήχο και μέσω του The War of Being συνειδητοποίησα ότι μου είχε λείψει κάπως. Στο κομμάτι The Grey, λαμβάνουμε μια γερή δόση ηλεκτρονικού μπάσου. Φαίνεται να καθοδηγεί και να εξισορροπεί τη μελωδία μεταξύ του «έξω κόσμου» και του μικρόκοσμου στον οποίο υπάρχουν οι TesseracT. Με άλλα λόγια το συγκρότημα πέρασε ένα διάστημα που ήρθε αντιμέτωπο με προσωπικές ανησυχίες και προβληματισμούς και αυτό εκφράζεται με ακρίβεια μέσω της μουσικής τους.

Σε ένα album αφιερωμένο στο βάρος της ύπαρξης και ό,τι τη συνοδεύει, εννοείται ότι θα υπήρχε και το σχόλιο στο έργο της (κάθε) θρησκείας. Στο κομμάτι Legion, γίνεται προσπάθεια απελευθέρωσης της κάθε ύπαρξης από τους περιορισμούς που συνοδεύουν τη φανατισμένη πίστη.

Αυτό επιτυγχάνεται με το μυστηριώδες και σκοτεινό ύφος που δημιουργούν ο συνδυασμός των αργών και σταθερών drums, των κοφτών riffs και των αγανακτισμένων φωνητικών. Οι TesseracT προσπαθούν να αποτινάξουν κάθε ενοχή που ριζώνει στο «είναι» από τα καθωσπρέπει πρότυπα που διαιωνίζονται μέσω των θρησκειών. Φαίνεται από τους στίχους τους ότι βρίσκονται πολύ κοντά στο να το πετύχουν.

In a world designed for you and me

Holding on to echelons

Messianic deformations

Controlled patience

Το The War of Being είναι το προσωπικό ταξίδι των TesseracT στην εποχή του προβληματισμού, αφήνοντας περιθώρια στο κάθε «συνταξιδιώτη» να το βιώσει με το δικό του τρόπο μαζί τους

Μετά από τη θύελλα σκέψεων που προκάλεσε το Legion, η γαλήνη και η τρυφερότητα – των μελωδιών τουλάχιστον –  του Tender ανακουφίζουν. Το εύστοχα τοποθετημένο breakdown στις κιθάρες μας επαναφέρει στο νόημα του The War of Being. Αυτό κάνει και το ομώνυμο με το δίσκο κομμάτι στη συνέχεια. Με riffs που θυμίζουν κάτι από death metal, ξεσπάσματα στα drums εμπνευσμένα από την progressive σκηνή και core μέχρι το μεδούλι φωνητικά θα λέγαμε πως το The War of Being είναι η κορύφωση του δίσκου.

Μπορεί να διαρκεί 11 (έντεκα) ολόκληρα λεπτά, όμως με τόση ποικιλία στις μελωδίες, εναλλαγές στους ρυθμούς και διάθεση για πειραματισμό είναι κάθε άλλο παρά κουραστικό. Και φυσικά, μετά από τη σωρό πληροφοριών του The War of Being, το πιο αιθέριο κομμάτι Sirens έρχεται να ξεκουράσει και πάλι το μυαλό. Βέβαια, ως κομμάτι με λιγότερο σύνθετες μελωδίες αφήνει χώρο στους στίχους, μέσω των οποίων και σε αυτό το κομμάτι οι TesseracT μερίμνησαν να μας φέρουν σε άμεση επαφή με προσωπικούς προβληματισμούς και ξεχασμένες – πιθανώς – ανησυχίες.

Μία ανάσα πριν το τέλος και οι TesseracT, με το κομμάτι Burden, μας προσφέρουν απλόχερα catchy, progressive και εθιστικό μπάσο, το οποίο κάνει αισθητή την παρουσία του καθ’  όλη τη διάρκεια του τραγουδιού και συμβάλλει στο σχηματισμό της μουσικής πορείας του τραγουδιού χωρίς όμως να στερεί τη «φωνή» και από τα υπόλοιπα όργανα.

Και φυσικά, μετά από τη σωρό πληροφοριών του The War of Being, το πιο αιθέριο κομμάτι Sirens έρχεται να ξεκουράσει και πάλι το μυαλό

Τέλος, το κομμάτι Sacrifice ξεκινάει με μελωδία που δίνει την αίσθηση λυτρωτικού τέλους. Στίχοι, μελωδίες και φωνή προμηνύουν την ολοκλήρωση του δίσκου. Ο πειραματικός ήχος κορυφώνεται με κοφτές και στιβαρές μελωδίες στις κιθάρες και το μπάσο, εκρήξεις στα drums και συνύπαρξη core και καθαρών φωνητικών. Δηλαδή, ο πιο κατάλληλος τρόπος να κλείσει το The War of Being, αφήνοντας μια γλυκόπικρη επίγευση και ένα μπέρδεμα στο μυαλό. Ίσως αναγκαστούμε να το ξανακούσουμε.. Ίσως.

Η αλήθεια είναι ότι, όπως προανέφερα, δεν είχα ιδέα για την ύπαρξη των TesseracT. Δεν είχα ακούσει στο παρελθόν, ούτε έχω παρακολουθήσει τη μουσική τους πορεία για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης του The War of Being με τις παλαιότερες κυκλοφορίες τους. Ωστόσο, ο νέος δίσκος τους αποτέλεσε κίνητρο για παραπάνω έρευνα και ακρόαση της μουσικής τους. Στοιχείο το οποίο προσωπικά κατατάσσω στα κριτήρια επιτυχίας μίας μπάντας.

Επίσης, οι εναλλαγές στους ρυθμούς και τις μελωδίες, η διάθεση για δοκιμές και ο συνδυασμός acoustic και ατμοσφαιρικού ύφους με ξεσπάσματα είναι στοιχεία τα οποία εκτίμησα ιδιαιτέρως στο The War of Being. Ταιριάζουν με την αισθητική και το νόημα του δίσκου. Τέλος, αυτό που έκανε το δεκάρι στη βαθμολογία να φαίνεται πλέον μονόδρομος ήταν η θεματική που επέλεξαν οι TesseracT.

Ο νέος δίσκος των TesseracT αποτέλεσε κίνητρο για παραπάνω έρευνα και ακρόαση της μουσικής τους

Αγαπημένη θεματική το μυστήριο της ύπαρξης και ό,τι κινείται γύρω από αυτήν. Πόσο μάλλον όταν συνοδεύεται από μελωδίες που προκύπτουν από τέτοιες σκέψεις. Τι ενδιαφέρον να παρατηρείται ο τρόπος που ερμηνεύει το κάθε άτομο ζητήματα μέσω της μουσικής του! Στην υγειά των επόμενων λοιπόν.

Artist: Sober On Tuxedos

Album: Good Intentions

Label: Heaven Music

Release Date: 11/12/2020

Genre: Nu Metal, Metalcore

Artist: TesseracT

Album: The War of Being

Label: Kscope Records

Release Date: 15/09/2023

Genre: Progressive Metal, Djent

1. Natural Disaster

2. Echoes

3. The Grey

4. Legion

5. Tender

6. War Of Being

7. Sirens

8. Burden

9. Sacrifice

Producer: Peter Miles, TesseracT

TesseracT: Acle Kahney (Κιθάρες), Jay Postones (Τύμπανα), James “Metal” Monteith (Κιθάρες), Amos Williams (Μπάσο, growls), Daniel Tompkins (Φωνή)

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.

10.0
Score

Final Verdict

Oι εναλλαγές στους ρυθμούς και τις μελωδίες, η διάθεση για δοκιμές και ο συνδυασμός acoustic και ατμοσφαιρικού ύφους με ξεσπάσματα είναι στοιχεία τα οποία ξεχωρίζουν στο The War of Being. Ταιριάζουν με την αισθητική και το νόημα του δίσκου.