Οι Thanatos, η μπάντα που πιστώνεται τον τίτλο της πρώτης ακραίας metal μπάντας της Ολλανδίας πίσω στα μέσα του ’80, επιστρέφουν μετά από έξι χρόνια. Έτσι, μετά το “Global Purification”, κινούμενοι σε γνώριμα μονοπάτια εγκρατούς λύσσας και στο deathrash τους, μας φέρνουν το “Violent Death Rituals“.

Δεν πρόκειται ποτέ να βρεθούν ούτε τα κυρίαρχα πρίμα της σουηδικής σχολής, ούτε η «πτωμαΐνη» των έτερων μεγάλων της χώρας τους, Asphyx, μα ούτε και η ανεξέλεγκτη μανία των μπαντών που ουσιαστικά εκκινούν το ιδίωμα. (Βλέπε προς την άλλη μεριά του Ατλαντικού και δη τις κυκλοφορίες της Cogumelo αν όχι το Darkness Descends των Dark Angel.) Η αλήθεια στην περίπτωση τους βρίσκεται κάπου στον ισομερή συνδυασμό των άνωθι.

Στην περίπτωση των Thanatos, η απλότητα – χωρίς αυτό να συνεπάγεται τεχνική ανικανότητα – είναι που αποτελεί οδηγό τους. Ξέρουν ότι δε θα επαναορίσουν το ιδίωμα. Γνωρίζουν πως όλα έχουν παιχτεί. Κυρίως, όμως, ξέρουν τι μπορούν να κάνουν καλύτερα.

Και αυτό κάνουν, έναν τίμιο, προβλέψιμο – με την καλή έννοια – δίσκο με τα πάντα να φανερώνουν ένα μεράκι. Από τις εναλλαγές μεταξύ (κυρίως) uptempo σημείων με πατροπαράδοτα πριμαριστά σόλο και mid tempo διαλειμμάτων με σιδηροδρομικές αναφορές που χρωστούν πολλά στη λογική των Bolt Thrower, οι Ολλανδοί βρίσκουν μια τομή μεταξύ του πατροπαράδοτου και του μοντέρνου.

Οι Thanatos είναι μία μπάντα που μας θυμίζει γιατί η "παράδοση" είναι αναγκαία στο ακραίο metal

Σε αυτό ίσως συμβάλλει η είσοδος δύο νέων μελών, του μπασίστα Mous Mirer και του ντράμερ Martin Ooms, που φέρνουν έναν αέρα νεωτεριστικό αλλά χωρίς να αλλοιώνουν τη σύσταση της μουσικής του παλαίμαχου μπροστάρη Stephan Gebédi και του κιθαρίστα από το reunion της μπάντας το 1999 έως σήμερα Paul Baayens.

Οι Thanatos επιστρέφουν και μάλιστα, το Violent Death Rituals δείχνει ότι το κάνουν για τα καλά.

Έτσι, με αυτές τις αφετηρίες, με απλούς γηπεδικούς τίτλους κομματιών και στίχους, φανερώνουν γιατί εξακολουθούν να είναι μια μπάντα αναγκαία για να θυμίζει πως και κάποιες «παραδοσιακές» συνταγές λειτουργούν περίφημα, έστω κι αν δε σείουν το μουσικό γίγνεσθαι. Μια ακρόαση στο It Always Ends In Blood ή στον φόρο τιμής στους Thrower, As The Cannons Fade πείθει χωρίς κόπο.

Artist: Sober On Tuxedos

Album: Good Intentions

Label: Heaven Music

Release Date: 11/12/2020

Genre: Nu Metal, Metalcore

Artist: Thanatos

Album: Violent Death Rituals

Label: Listenable Records

Release Date: 20/03/2020

Genre: Thrash/Death Metal

1. Violent Death Rituals

2. The Silent War

3. Unholy Predators

4. The Outer Darkness

5. Burn the Books of Hate

6. It Always Ends in Blood

7. Corporate Indoctrination

8. Sent from Hell (I Infidel)

9. Legacy of the Gods

10. As the Cannons Fade

Producer: Dan Swanö

Thanatos: Stephan Gebédi (Φωνή, Κιθάρα), Paul Baayens (Κιθάρα)Martin Ooms (Τύμπανα, Κιθάρα), Mous Mirer (Μπάσο)

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.

8.0
Score

Final Verdict

Έτσι, με αυτές τις αφετηρίες, με απλούς γηπεδικούς τίτλους κομματιών και στίχους, φανερώνουν γιατί εξακολουθούν να είναι μια μπάντα αναγκαία για να θυμίζει πως και κάποιες «παραδοσιακές» συνταγές λειτουργούν περίφημα, έστω κι αν δε σείουν το μουσικό γίγνεσθαι.