Όλοι είχαμε κάποια στιγμή στα παιδικά μας χρόνια το όνειρο ότι κάνουμε ένα συγκρότημα με τους φίλους μας και καταλήγουμε να αλωνίζουμε τον κόσμο, κατακτώντας τα ραδιοκύματα και παίζοντας μπροστά σε χιλιάδες κόσμου. Ο Dan Auerbach και ο Patrick Carney είναι δύο άτομα που το κατάφεραν και με το παραπάνω ξεκινώντας να τζαμάρουν από την εφηβεία τους, μετά την παραίνεση των αδερφών τους. Και αν σήμερα οι Black Keys περιοδεύουν τον πλανήτη και δίνουν απολαυστικά live, αυτό το οφείλουμε σε εκείνη τη φορά που πήραν την απόφαση να τζαμάρουν για πρώτη φορά μαζί.

The Black Keys | Επανενωση

Το τέλος του σχολείου τους βρήκε να ακολουθούν διαφορετικές πορείες μέχρι που τελικά ξαναβρέθηκαν και αποφάσισαν να δοκιμάσουν  πως λειτουργούν ως μουσικό δίδυμο. Το 2001, λοιπόν, και μετά από πολλά χρόνια τζαμαρισμάτων, αποφάσισαν πως δεν πάει άλλο, πρέπει να το πάρουν πιο σοβαρά. Ένα πρόχειρα ηχογραφημένο demo θα τους οδηγήσει να υπογράψουν με τη μικρή εταιρεία Alive και, εμπνευσμένοι από έναν γνωστό τους ο οποίος έπασχε από σχιζοφρένεια και αναφερόταν στους πατεράδες τους ως «τα Μαύρα Πλήκτρα», ονομάζουν την μπάντα Black Keys. Με τα blues ως πυρήνα και μια lofi, σχεδόν DIY λογική, ηχογραφούν στο υπόγειο του ενός, το ντεμπούτο τους, The Big Come Up, το οποίο τα πηγαίνει μέτρια σε πωλήσεις αλλά αποκτά έναν αφοσιωμένο πυρήνα οπαδών. Οι δε κριτικοί ένιωσαν πως «κάτι κινείται» και έδειξαν ενδιαφέρον που τους έκανε γνωστότερους και τους οδήγησε στο να υπογράψουν συμβόλαιο με τη μεγαλύτερη Fat Possum Records.

Με τα blues ως πυρήνα, οι Black Keys ηχογράφησαν το ντεμπούτο τους, The Big Come Up, σε υπόγειο

Σε μια κρίση δημιουργικότητας (και έχοντας εξαντλήσει την πληρωμή της Fat  Possum για να καλύψουν τα χρέη τους) ηχογραφούν το δεύτερό τους δίσκο, Thickfreakness σε ένα δεκατετράωρο στο υπόγειο του Carney. Προτού κυκλοφορήσει ο δίσκος θα παίξουν για πρώτη φορά στο South By Southwest κυκλοφορώντας με το βανάκι τους το οποίο θα ονομάσουν Gray Ghost.

Οι The Black Keys έρχονται στο Rockwave 2023
Οι The Black Keys έρχονται στο Rockwave 2023

The Black Keys | εκτοξευση

Η κυκλοφορία του Thickfreakness τον Απρίλη του 2003 θα συναντήσει τεράστια επιτυχία και θα φιγουράρει σε αρκετές λίστες με τους κορυφαίους δίσκους της χρονιάς, δίνοντάς τους την ευκαιρία να ξεκινήσουν την πρώτη εκτενή τουρνέ. Ωστόσο η εμπορική επιτυχία δε θα έρθει ακόμη και καθώς θα χρειαστούν χρήματα, θα «βάλουν νερό στο κρασί τους» και θα επιτρέπουν σε διάφορες εταιρείες, αντί αμοιβής, να χρησιμοποιούν τα κομμάτια τους σε διαφημίσεις.

Με τον χώρο του home studio να πωλείται από το σπιτονοικοκύρη τους, αναγκάζονται να ηχογραφήσουν τον τρίτο δίσκο τους, Rubber Factory σε ένα αυτοσχέδιο studio το οποίο έστησαν σε ένα εγκατελειμμένο εργοστάσιο λάστιχων αυτοκινήτων. Και αυτός ο δίσκος θα είναι ο πρώτος που θα γνωρίσει την επιτυχία, θα τους βάλει για πρώτη φορά στα charts, θα γνωρίσει σχεδόν καθολικούς διθυράμβους από τους κριτικούς και, μετά από μια τουρνέ σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Αυστραλία, θα παίξουν για πρώτη φορά στο Lollapalooza. Ταυτόχρονα η μουσική τους θα αρχίσει να ακούγεται ολοένα και περισσότερο μέσω διαφημίσεων για εταιρείες όπως η Sony, η Nissan και η Victoria’s Secret.

The Black Keys | ΑΛΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

Μετά από δύο live albums και μερικά EP’s, κυκλοφόρησαν τον τέταρτο δίσκο τους, Magic Potion το 2006. Οι συναυλίες τους θα “αναβαθμίζονταν”, αφού το δίδυμο θα ξεκινούσε να παίζει σε μεγαλύτερα venues πραγματοποιώντας απανωτά sold out. To δε πέμπτο τους album, Attack & Release ηχογραφήθηκε με παραγωγό τον Danger Mouse o οποίος το διάνθισε με μια πιο «πληθωρική» και γυαλισμένη παραγωγή. Μια σειρά από τριβές εντός της μπάντας θα οδηγήσει το δίδυμο σε ένα διάλειμμα to 2009 προκειμένου να αφοσιωθούν σε διαφορετικά projects. Το διάλειμμα αυτό θα λήξει στο τέλος του έτους όταν θα επανενωθούν και, έτοιμοι πλέον για τα μεγάλα βήματα, θα γνωρίσουν την παγκόσμια επιτυχία.

Το Brothers είναι ο δίσκος ο οποίος θα τους καταστήσει υπολογίσιμη δύναμη, με 1.500.000 δίσκους να πωλούνται παγκοσμίως και οι περαιτέρω συμφωνίες με πολυεθνικές να τους καθιστούν μια από τις δημοφιλέστερες στο διαφημιστικό χώρο από τον κατάλογο της Warner Bros. Κατέκτησαν θέσεις στις λίστες πολλών μέσων, εμφανίστηκαν στο Saturday Night Live ενώ κέρδισαν τρία Grammy. Μια παγκόσμια περιοδεία τους ωθεί στα άκρα καθώς μετά από πολλές απανωτές συναυλίες αναγκάζονται να ακυρώσουν το αυστραλιανό και ευρωπαϊκό σκέλος της περιοδείας λόγω εξάντλησης το 2011. Ωστόσο, ξέροντας πως «στη βράση κολλάει το σίδερο», αποφασίζουν να ηχογραφήσουν τον επόμενο δίσκο τους ενδιαμέσως της περιοδείας.

The Black Keys | EL CAMINO

Ηχογραφημένο στα ιδιόκτητα από τον Auerbach στο στούντιο Easy Eye Sound και με παραγωγό τον Danger Mouse, το El Camino αντλεί έμπνευση από μπάντες του παρελθόντος, εκκινώντας από τα 50s και καταλήγοντας στα 70s. Σε αυτό βρίσκεται και το κομμάτι που θα τους κάνει γνωστούς σε όσους δεν τους γνώριζαν ως τότε, το Lonely Boy. Η πρώτη εκτενής τουρνέ τους ως headliners σε δημοφιλή venues συναντά τεράστια επιτυχία, με τη συναυλία στο Madison Square Garden να γίνεται sold out σε ένα τέταρτο. Ταυτόχρονα κερδίζουν για μια ακόμα φορά τρεις από τις πέντε υποψηφιότητές τους στα Grammy.

Με το El Camino και το Lonely Boy, οι The Black Keys έγιναν γνωστοί και σε όσους δεν τους γνώριζαν ως τότε

Ο όγδοος δίσκος των Black Keys, Turn Blue κινείται σε ψυχεδελικά μονοπάτια, τα οποία δείχνουν πως δε θέλουν να μείνουν στάσιμοι. Θέλουν να προεκτείνουν τον ήχο τους σε άλλα πλαίσια. Η περιοδεία τους θα έχει και ένα ατυχές ευτράπελο με τον Carney να σπάει τον ώμο του σε ένα κολυμβητικό ατύχημα και να ακυρώνουν μια σειρά από εμφανίσεις. Πλέον οι Black Keys θεωρούνται τεράστιο όνομα σε σημείο που το Rolling Stone τους συμπεριλαμβάνει στα σημαντικότερα μουσικά δίδυμα όλων των εποχών. Και έτσι, αποφασίζουν να αναπαυθούν για ένα διάστημα, να πειραματιστούν κατά μόνας και, όταν οι συνθήκες το ευνοούν, να επανασυνδεθούν.

Έτσι και γίνεται το 2019 όταν το δίδυμο μετά από πέντε χρόνια σιγής κυκλοφορεί νέα μουσική. Βγαίνουν σε περιοδεία για την υποστήριξη του νέου τους δίσκου, Let’s Rock και όλα δείχνουν όπως πριν το διάλειμμα. Άλλοι δύο δίσκοι, το album country διασκευών Delta Kream του 2021 και το Dropout Boogie του 2022 θα δείξουν πως δεν είναι διατεθειμένοι να τα παρατήσουν. Και με αυτά κατά νου, έχοντας περάσει από δυσχέρειες έως ότου να φτάσουμε στην αναγνώριση και στη μεταπανδημική εποχή, το ερχόμενο Σάββατο θα τους απολαύσουμε στο Terra Vibe για να «κλείσουν» την 3η μέρα του Rockwave 2023.

Artist: Morrissey

Album: I Am Not a Dog on a Chain

Label: BMG

Release Date: 20/03/2020

Genre: Indie Rock

The Black Keys: Dan Auerbach (Φωνή, κιθάρα, μπάσο, πλήκτρα), Patrick Carney (Τύμπανα, κρουστά)

Touring Musicians: Andy Gabbard (Κιθάρα, φωνή), Zach Gabbard (Μπάσο, φωνή), Steve Marion (Κιθάρα)

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Mastodon, Pinterest, Spotify και YouTube.