Το AppleTV+ φέρνει στο τέλος του έτους μια φιλόδοξη παραγωγή για να μας διασκεδάσει. Ίσως και να μας χορτάσει. Λόγος γίνεται για το “Family Plan”, μια κωμική ταινία δράσης, που χαρίζει άπειρες στιγμές γέλιου αλλά και πολλές απίστευτες σκηνές μάχης, που θα συνέβαιναν ρεαλιστικά μόνο… στη φαντασία του σεναριογράφου, David Coggeshall, και του σκηνοθέτη, Simon Cellan Jones.

Η ιστορία είναι εκ προοιμίου αστεία. Έχουμε έναν πρώην, επί πληρωμή, κυβερνητικό δολοφόνο κακών, τον Mark Wahlberg, άρα πρωταρχικά καλό δολοφόνο -ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Στην πορεία, όμως, ο βασικός κακός, Ciarán Hinds, για τον οποίο δουλεύει, γίνεται άπληστος και αρχίζει να τον χρησιμοποιεί. Ο πρωταγωνιστής μας, φυσικά, δεν μπορεί να εκτελεί άσκοπους φόνους (;) οπότε αποφασίζει να δραπετεύσει από αυτήν την κατάσταση

Ξεκινάει, λοιπόν, να κρύβεται κάνοντας το νοικοκυραίο και διαμορφώνοντας την οικογένεια, που ποτέ δεν είχε ο ίδιος, στα προάστια της Νέας Υόρκης. Με τη σύζυγό του (Michelle Monaghan), ζουν μία ειδυλλιακή, γεμάτη αγάπη ζωή, ασχολούμενοι με τα τετριμμένα του οικογενειακού βίου. Πράγματα, όπως είναι οι γκόμενοι και οι σπουδές μιας κόρης στην ενηλικίωση (Zoe Margaret Colletti), ο εθισμός στα video games του έφηβου γιου τους (Van Crosby) και οι αλλαγές πάνας του αξιολάτρευτου μπέμπη τους.

Ο πρωταρχικός στόχος του Family Plan, μάλλον, είναι να μας διασκεδάσει

Δυστυχώς, ο πλέον αγαπημένος μπαμπάς εντοπίζεται από τους κακούς. Τότε, ξεκινάει ένα οικογενειακό road trip μέχρι -πού αλλού;!- το Λας Βέγκας, στην προσπάθειά του να δραπετεύσει και να φύγει από τη χώρα. Η οικογένεια πλέει σε άγνοια, μία λεπτομέρεια που συνιστά μεγάλο μέρος της κωμικότητας της ταινίας.

Γενικώς, το “Leave the World Behind” εκδηλώνει εξ αρχής τις προθέσεις του να ασκήσει κριτική στον μεσοαστικό πεσιμισμό, την πικρία και την παρατηρούμενη, κατά τα τελευταία χρόνια, αντικοινωνική αναδίπλωση. Το ζεύγος των πρωταγωνιστών δε φαίνεται κουρασμένο μόνο από τους εξαντλητικούς ρυθμούς ζωής, αλλά και από τους ίδιους τους ανθρώπους. 

The Plan Review: Μία πετυχημένη κωμική περιπέτεια
The Plan Review: Μία πετυχημένη κωμική περιπέτεια

Στο μεταξύ, εκτυλίσσονται διάφορες σκηνές απείρου κάλλους και πολλών εναέριων ακροβατικών, με τους ηθοποιούς να διεκπεραιώνουν αποτελεσματικά ό,τι τους αφορά. Στις καλύτερες, όμως, από αυτές τις σκηνές πρωταγωνιστεί το υπέροχο μωρό της οικογένειας -ή να πούμε καλύτερα μωρά, αφού πρόκειται στην πραγματικότητα για δίδυμα κορίτσια.

Δεν θα επεκταθώ πολύ περισσότερο, γιατί η ταινία αφορά μία μη ρεαλιστική, κωμική, περιπέτεια δράσης, με μπόλικη κανονικοποίηση της βίας στο πλαίσιο της οικογενειακής γαλήνης και αφοσίωσης. Δεδομένα σε σύγκρουση, πολλές παραβιάσεις της κοινής λογικής και φυσικής, σε μία προσεγμένη σκηνοθεσία και παραγωγή, που πρωταρχικό στόχο έχει, θεωρώ, να μας διασκεδάσει.

Το Family Plan μάς υπενθυμίζει πράγματα γνωστά και τυπικά, απλά με πλούσια ψυχαγωγικό τρόπο

Σε δεύτερο χρόνο, ο μπαμπάς Νταν ίσως ενσαρκώνει την ανάγκη του μέσου, βυθισμένου στη ρουτίνα, οικογενειάρχη να δραπετεύσει. Αποδεικνύει έτσι σε όλον τον κόσμο ότι, έπειτα από 20 χρόνια γάμου, μπορεί να αναγεννήσει τον περιπετειώδη και ονειρικό άντρα. Ένα άντρα, που ούτε ο ίδιος ήξερε ότι έκρυβε μέσα του και να απογειώσει για άλλη μια φορά τη γυναίκα και τα παιδιά του σε νέα επίπεδα ευτυχίας και lifestyle. Από την άλλη, δίνει νόημα από την αρχή στην αξία της οικογενειακής ρουτίνας απέναντι στην πιθανότητα της ξαφνικής απώλειας ή του θανάτου.

Σε αυτό το πλαίσιο, μπορείτε να την απολαύσετε, όπως την απόλαυσα και εγώ, και κατά προτίμηση όχι με τα μικρά σας ανιψάκια. Εκτός εάν ακολουθήσει εκτεταμένη συζήτηση σχετικά με την ανθρώπινη ζωή, την αλήθεια και τον οικογενειακό βίο, δηλαδή χλωμό.

Artist: Morrissey

Album: I Am Not a Dog on a Chain

Label: BMG

Release Date: 20/03/2020

Genre: Indie Rock

Movie: The Family Plan

Duration: 118′

Year: 2023

Genre: Action, Comedy

Director: Simon Cellan Jones

Starring: Mark Wahlberg, Michelle Monaghan, Ciarán Hinds, Zoe Margaret Colletti,
Van Crosby,Iliana & Vienna Norris, Maggie Q

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.

6.0
Score

Final Verdict

Το Family Plan καταπιάνεται με πράγματα γνωστά και τυπικά, ωστόσο μας υπενθυμίζει πόσο ψυχαγωγικά μπορούν να γίνουν. Υπό αυτό το πλαίσιο, τότε σίγουρα μπορείτε να την απολαύσετε.