Η

Galadriel ήταν γνωστό από την πρώτη στιγμή ότι θα ήταν η πρωταγωνίστρια του “The Rings of Power”, του Amazon Prime.

Δεν θα γινόταν αλλιώς άλλωστε, μιας και η “Lady” του J.R.R. Tolkien είναι το πιο ισχυρό Ξωτικό στο mythos του συγγραφέα/γλωσσολόγου. Jεπερνούσε όλα τα άλλα Ξωτικά σε ομορφιά, γνώση, και δύναμη. Η Galadriel έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη της Arda από τότε που ήταν βυθισμένη στο σκοτάδι, έως και το τέλος του Third Age που ολοκληρώνεται με τα γεγονότα που βλέπουμε στο “Return of the King”.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η GALADRIEL

Η ιστορία της Galadriel ξεκινά πολύ πριν από αυτή των περισσότερων χαρακτήρων που πρόκειται να δούμε στη σειρά, και αυτό το λέμε με ισχυρή βεβαιότητα. Γιατί; Διότι η Galadriel γεννήθηκε στο Valinor, το έτος 1362 των Years of the Trees, δηλαδή της δεύτερης από τις τρεις μεγάλες εποχές της Arda (σ.σ. πλανήτης στον οποίο βρίσκεται η Μέση Γη). Αυτή η εποχή προηγήθηκε των Years of the Sun, και ακολούθησε τα Years of the Lamps.

GALADRIEL | ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣΤΟΝ FINGOLFIN

Όπως αναφέραμε παραπάνω, η Galadriel γεννήθηκε στο Valinor πριν το First Age. Η ιστορία της είναι ιδιαίτερα περίπλοκη και σε αρκετά σημεία σχεδόν χαοτική. Σύμφωνα με την παλαιότερη αναφορά που υπάρχει, στο “The Silmarillion”, η Galadriel συμμετείχε ενεργά και ηγήθηκε της επανάστασης των Noldorin και των μαχών τους από το Valinor. Επιθυμούσε μια ημέρα να κυβερνήσει σε περιοχές της Middle Earth.

Ήθελε να δει τη Μέση Γη από κοντά, έχοντας ακούσει για αυτήν από τον Feanor. Πώς; Η Galadriel ήταν ανιψιά του θρυλικού πολεμιστή. Ήταν η μοναδική κόρη και το νεότερο παιδί του Finarfin, πρίγκιπα της Noldor και αδερφού του Feanor. Μητέρα της ήταν η Earwen, ξαδέρφη της Luthien. Τα αδέρφια της Galadriel ήταν οι Finrod, Felagund, Orodeth, Androd, και Aegnor.

Η Morfydd Clark υποδύεται τη Galadriel στη σειρά του Amazon Prime, The Rings of Power
Η Morfydd Clark υποδύεται τη Galadriel στη σειρά του Amazon Prime, The Rings of Power

Αντίθετα όμως με τον Feanor και τη δική του κάστα, η Galadriel και η δική της οικογένεια δεν συμμετείχαν σε κανένα από τα τρία Kinslayings. Αυτά, είδαν την φατρία του Feanor να σκοτώνει άλλα Ξωτικά, με σκοπό τη συγκέντρωση δύναμης ώστε να εκδικηθούν τον Morgoth.

Η Galadriel και η δική της κάστα ακολούθησαν τον Fingolfin και πέρασαν το Helcaraxe. Helxaraxe ονομάζεται η γιγάντια παγωμένη περιοχή ανάμεσα στην Aman και στη Middle Earth. Πιθανότατα, από αυτό το πέρασμα είναι το στιγμιότυπο που βλέπουμε στο teaser του The Rings of Power με τη Galadriel να σκαρφαλώνει έναν παγωμένο καταρράκτη!

GALADRIEL | ΠΑΡΑΜΕΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΚΟΣΜΟ

Φτάνοντας στη Beleriand, η Galadriel έζησε με τον αδερφό της -λέγεται πως ήταν με τον Finrod. Ωστόσο, περνούσε πολύ χρόνο στη σάλα των Thingol και Melian στη Menegroth, όπου έφτασε στο έτος 52 του First Age.

Εκεί, την υποδέχθηκαν με χαρά καθώς η οικογένειά της είχε εξαιρετική σχέση με τον αδερφό του Thingol, Olwe, παππού της Galadriel από τη μεριά της μητέρας της. Εκεί γνώρισε τον Celeborn, στη Doriath. Ταξίδεψε αρκετές φορές στη Nargothrond για να επισκεφθεί τον αδερφό της, Finrod. Τα άλλα τρία αδέρφια της σκοτώθηκαν σε μάχες κατά την Πρώτη Εποχή.

Μαζί με τη φατρία της, η Galadriel αναρριχήθηκε στο παγωμένο Helcaraxe
Μαζί με τη φατρία της, η Galadriel αναρριχήθηκε στο παγωμένο Helcaraxe

Η Galadriel έγινε φίλη με τη Melian, ένα Maia που ήθελε να μάθει το λόγο για τον Εξορισμό της Noldor. Της αφηγήθηκε συνοπτικά την ιστορία, αφήνοντας εκτός τον θάνατο του Finwe, το Kinslaying της Alqualonde από τους Sons of Feanor, και το κάψιμο των πλοίων στη Losgar. Ζούσε με τον αδερφό της στη Nargothrond και τον ρωτούσε αν θα παντρευτεί ή όχι. Ο Finrod όμως είχε αφήσει την αγαπημένη του πίσω στο Valinor.

Κατά τους μεγάλους πολέμους του First Age, η Galadriel δεν συμμετείχε πουθενά. Θεωρούσε πως το να νικηθεί ο Morgoth δεν ήταν κάτι που μπορούσαν να καταφέρουν οι Eldar.

Όταν τα Valar ήρθαν από τη Δύση και νίκησαν τον Morgoth, της επετράπη να επιστρέψει στο Valinor. Ωστόσο, επέλεξε να παραμείνει στη Middle Earth. Ήταν η μόνη ηγέτιδα της Noldor που παρέμεινε μετά το First Age στη Μέση Γη.

GALADRIEL | ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟ NENYA

Μαζί με τον Celeborn, η Galadriel ταξίδεψε στη Lindon, όπου διοίκησαν μια ομάδα Ξωτικών υπό τον High King of the Noldor, Gil-galad. Λίγο αργότερα, έφερε στον κόσμο την κόρη της, Celebrian.

Κινήθηκαν ανατολικά και ίδρυσαν το βασίλειο του Eregion, το οποίο διοίκησαν υπό τον Gil-galad. Είχαν ανοιχτό δίαυλο εμπορίου με τους Νάνους του Khazad-dum. Επιπλέον, ήρθαν σε επαφή με τον οικισμό Nandorin που βρισκόταν στην κοιλάδα του ποταμού Anduin. Αυτός ο οικισμός έγινε αργότερα γνωστός ως Lothlorien.

Ο Celebrimbor ανέλαβε τη διοίκηση του Eregion, και η Galadriel πέρασε από τα ορυχεία του Khazad-dum. Μετά τον θάνατο του βασιλιά Amdir, στο War of the Last Alliance, και την αποχώρηση του γιού τους, Amroth, ο Celeborn και η Galadriel έγιναν Lord και Lady of Lothlorien.

Παρά το πλάνο του, η Galadriel κατάλαβε τον Sauron και γνώριζε εξαρχής πως πρέπει να τον σταματήσει
Παρά το πλάνο του, η Galadriel κατάλαβε τον Sauron και γνώριζε εξαρχής πως πρέπει να τον σταματήσει

Κατά το Second Age, το Maia Annatar, Αρχοντας των Δώρων -δηλαδή ο μεταμφιεσμένος Sauron– έδειξε στον Celebrimbor και στους άλλους Noldorin του Eregion πως να κατασκευάσουν τα Rings of Power.

Η Galadriel αμέσως υποπτεύθηκε τον Annatar. Συμβούλευσε τον Celebrimbor να κρύψει τα δαχτυλίδια, και όταν το Eregion δέχθηκε επίθεση, της δόθηκε το ένα από τα τρία δαχτυλίδια που φτιάχτηκαν για τα Ξωτικά. Ο λόγος για το Nenya, Δαχτυλίδι του Νερού.

Έχοντας γνώση της δύναμης του Sauron και θέλοντας να τη μειώσει, η Galadriel δεν χρησιμοποίησε ποτέ το δαχτυλίδι όσο το One Ring βρισκόταν στα χέρια του Dark Lord. Όταν το One Ring χάθηκε, τότε μόνο αξιοποίησε τις δυνάμεις του Nenya για να προστατεύσει τα σύνορα του Lothlorien. Οι δυνάμεις του δαχτυλιδιού της ήταν: προστασία, διατήρηση, και κάλυψη από το κακό.

GALADRIEL | ΒΟΗΘΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ROHIRRIM

Η κόρη της Galadriel, Celebrian, παντρεύτηκε τον Elrond. Αυτό έκανε τη “Lady” γιαγιά των Elladan, Elrohid, και Arwen. Οι ιστορίες του Tolkien δεν αναφέρουν πολλά για τη Galadriel κατά το Third Age. Μετά τη δημιουργία του White Council, το 2463 της Τρίτης Εποχής, τάχθηκε υπέρ του πολέμου κατά του Sauron.

Όταν ο Eorl the Young και ο Eotheod είδαν τον Sauron να εισβάλει στη Balchoth, η Galadriel σήκωσε λευκή ομίχλη, προστατεύοντας την πόλη. Επέτρεψε έτσι στον Eotheod να ιππεύσει ανενόχλητος στη Μάχη του Πεδίου του Celbrant. Οι καβαλάρηδες των οποίων ηγήθηκε έγιναν αργότερα οι Rohirrim.

GALADRIEL | ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ ΤΟΥ WAR OF THE RING

Στη διάρκεια του War of the Ring, η Galadriel υποδέχθηκε το Fellowship of the Ring στο Lothlorien μετά τη διαφυγή τους από τα ορυχεία της Moria. Επέτρεψε στους Frodo Baggins και Samwise Gamgee να κοιτάξουν στο Mirror of Galadriel. Τους έδωσε έτσι τη δυνατότητα να δουν πιθανά μελλοντικά γεγονότα.

Δοκιμάστηκε όταν ο Frodo της πρόσφερε να φυλάξει αυτή το One Ring. Προκειμένου να τους δείξει τι θα συνέβαινε αν αυτή το κρατούσε, παρουσίασε μια εικόνα του εαυτού της αφού έχει διαφθαρεί από το δαχτυλίδι. Είπε το ακόλουθο:

Στη θέση του Σκοτεινού Αρχοντα θα βάλετε μια Βασίλισσα. Και δεν θα είμαι σκοτεινή, αλλά όμορφη και τρομερή όπως το πρωινό και η Νύχτα! Δίκαιη όπως η Θάλασσα και ο Ήλιος και το Χιόνι πάνω στο Βουνό! Φοβερή όπως η Καταιγίδα και ο Κεραυνός! Ισχυρότερη από τα θεμέλια της γης. Όλοι θα με αγαπήσουν και θα απελπιστούν!

Η Galadriel δείχνει στον Frodo τι θα συνέβαινε αν έπαιρνε αυτή το One Ring στα χέρια της
Η Galadriel δείχνει στον Frodo τι θα συνέβαινε αν έπαιρνε αυτή το One Ring στα χέρια της

Αμέσως, επέστρεψε στην πραγματική της μορφή, σαφώς πιο μικρή σε μέγεθος και πιο γλυκιά, και είπε: “Πέρασα τη δοκιμασία”, πριν αρνηθεί το δαχτυλίδι και αποδεχθεί πως είχε έρθει η ώρα να επιστρέψει στο Valinor.

Σε κάθε μέλος του Fellowship έδωσε ένα δώρο. Ο Gimli έλαβε τρεις τούφες από τα αστραφτερά μαλλιά της, αίτημα του ίδιου του Νάνου. Το ίδιο αίτημα είχε αρνηθεί παλιότερα στον Feanor!

Όταν η δύναμη του Sauron είχε φτάσει στο υψηλότερο σημείο της, ο Dark Lord επιτέθηκε τρεις φορές στο Lorien. Και τις τρεις φορές, οι στρατοί της Dol Guldur έφυγαν κατατρεγμένοι χάρη στην πυγμή των Ξωτικών και στη δύναμη του δαχτυλιδιού Nenya της Galadriel.

GALADRIEL | ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ VALINOR

Μετά την πτώση του Sauron, η Galadriel μαζί με τον Thranduil του Mirkwood και τα άλλα Ξωτικά πέρασαν τον Anduin και έφτασαν στο Dol Guldur. Ισοπέδωσαν τα τείχη του οχυρού και το κατέστρεψαν ολοσχερώς. Ταξίδεψε στη Minas Tirith για τον γάμο του King Elessar (Aragorn) και της εγγονής της, Arwen, πριν επιστρέψει στο Lorien το 3021 της Τρίτης Εποχής.

Από εκεί, πέρασε στα Grey Havens και μαζί με τους υπόλοιπους κατόχους δαχτυλιδιών. Πήρε πλοίο για τα Undying Lands (Valinor), από όπου είχε έρθει στη Middle Earth πριν χιλιάδες χρόνια.

GALADRIEL | ΖΩΝΤΑΝΗ ΕΛΠΙΔΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ

Η Galadriel “έζησε” 7.190 χρόνια πριν επιστρέψει στο Valinor. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών ήταν στη Μέση Γη. Πρόκειται για ένα από τα πιο ισχυρά και μεγαλύτερα σε ηλικία πλάσματα που έχουν πατήσει στη Middle Earth. Έπαιξε καταλυτικό ρόλο σε αμέτρητα γεγονότα της Μέσης Γης, ιδιαίτερα κατά το Second και Third Age.

Η ύπαρξή της και μόνο ήταν αρκετή ώστε τα Ξωτικά να μη χάσουν ποτέ τη χάρη, πυγμή, και ελπίδα τους. Αμέτρητοι Ανθρωποι, Νάνοι, και Hobbits, γνώριζαν το όνομά της και τη φήμη της στα πέρατα της Arda.

Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους χαρακτήρες που δημιούργησε ο J.R.R. Tolkien. Συνοψίζει στοιχεία τα οποία όταν οι ιστορίες του σπουδαίου γλωσσολόγου και συγγραφέα κυκλοφόρησαν, θεωρούνταν “απόκοσμα” για γυναίκες.

Η σχέση της Galadriel με τον Elrond είναι μια από τις ισχυρότερες στη Μέση Γη
Η σχέση της Galadriel με τον Elrond είναι μια από τις ισχυρότερες στη Μέση Γη

Αποτελεί μια από της σημαντικότερες female εκπροσώπους στην ιστορία των Τεχνών. Έσπασε το “καλούπι” της πριγκίπισσας που περιμένει κάποιον να τη σώσει. Έδειξε τον δρόμο της αγάπης, του σεβασμού, και της ειρήνης, σε όλα τα πλάσματα τα οποία συνάντησε και άξιζαν αυτή την αντιμετώπιση.

Για τους εχθρούς της, η Galadriel έχει μόνο οργή και τιμωρία. Ήταν σπουδαία πολεμίστρια, και αδίστακτη στη μάχη. Δεν σταμάτησε ποτέ να εξερευνά, να βοηθά, και να επηρεάζει τον κόσμο γύρω της. Σε τοπικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο.

Οι αποφάσεις της και οι μάχες στις οποίες συμμετείχε καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της Middle Earth. Δεν χωράει αμφιβολία πως είναι μια από τις σημαντικότερες χαρακτήρες που έχουν δημιουργηθεί ποτέ.

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Mastodon, Pinterest, Spotify και YouTube.