Ο

Σκοτεινός Αρχοντας. Annatar. Mairon. The Sorcerer. The Necromancer. Sauron. Τα ονόματα και οι τίτλοι που έχει λάβει είναι δεκάδες (βλ. λίστα στο τέλος του αφιερώματος). Ένα όμως είναι αυτό που… έμεινε και δεν είναι άλλο από το Sauron. Αυτό με το οποίο τον γνωρίζουν όλοι, είτε φανατικοί αναγνώστες των βιβλίων του J.R.R. Tolkien, είτε άτομα τα οποία γνωρίζουν το σπουδαίο έργο του Tolkien μέσω των ταινιών του Peter Jackson.

Ο J.R.R. Tolkien έδωσε πολλά ονόματα στον Sauron, υπερτονίζοντας την θεϊκή του υπόσταση

Η επιτομή του κακού. Προσωποποίηση της διαφθοράς. Μια οντότητα η οποία αποτέλεσε τον απόλυτο φόβο για τα πλάσματα της Μέσης Γης επί πολλές χιλιετίες. Μια έννοια και δύναμη που όμοιά της βρίσκει κανείς μόνο στα πρώτα χρόνια της Ea, ανάμεσα στα Valar και τα Maiar. Η πεμπτουσία της βίαιης εξουσίας και του βασάνου για κάθε τι φωτεινό και καλό. Δεν αρκούν σελίδες ολόκληρες με επιθετικούς προσδιορισμούς βγαλμένους από τα βάθη της πιο σκοτεινής αβύσσου για να περιγράψουν το Maia που κάποτε ονομαζόταν Mairon.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο SAURON

Γεννήθηκε με σκοπό να βοηθήσει τον Aule, το Valar χάρη στο οποίο γεννήθηκαν οι επτά πρώτοι Νάνοι βασιλιάδες και η φυλή των Νάνων. Η γέννηση των Νάνων ήταν ένδειξη διαμαρτυρίας προς τον Iluvatar και τον χρόνο που επένδυε στη δημιουργία των Ξωτικών και των Ανθρώπων. Ενδεχομένως αυτή η πηγαία σύνδεσή του με τον δημιουργό των Νάνων να ήταν που έκανε τον Sauron να αποτύχει παταγωδώς στο να ελέγξει τα μυαλά τους. Τα επτά δαχτυλίδια που τους έφτιαξε, απέτυχαν να τους φέρουν υπό την επιρροή του. Ό,τι ακούμπησε όμως, το διέφθειρε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Τόσο βαθιά και οδυνηρά, ώστε αυτό το πλάσμα, να μην είναι ποτέ ξανά το ίδιο.

Ο Sauron δημιουργήθηκε από τον Iluvatar πριν η μουσική των Ainur δημιουργήσει την Ea. Ήταν από τις πρώτες δυνάμεις που μπήκαν στην Ea. Έγινε Maia του Aule και πήρε το όνομα Mairon. Η αγάπη του για οργάνωση, προγραμματισμό, και καθοδήγηση ήταν που τον χαρακτήριζε. Τον απωθούσαν το χάος και η σύγχυση. Η εμμονή του να δίνει εντολές εν τέλει κατάπιε την όποια αγάπη είχε για όλα τα άλλα έξυπνα πλάσματα της Arda. Άρχισε να θαυμάζει τη δύναμη του Melkor (το πρώτο όνομα του Morgoth), ο οποίος τον πήρε κοντά του. Τον έκανε τον σημαντικότερο και πλέον έμπιστο υπηρέτη του.

Ο Sauron δημιουργήθηκε από τον Iluvatar πριν η μουσική των Ainur δημιουργήσει την Ea

Ως Gorthaur έγινε ο πιο έμπιστος υπολοχαγός του Morgoth, ένας από τους μεγαλύτερους συμμάχους του και υπηρέτες του στους Πολέμους της Beleriand. Από το οχυρό του στο Tol-in-Gaurhoth, ο Sauron ήταν άμεσα υπεύθυνος για τον θάνατο του Barahir. Ο τελευταίος ήταν πατέρας του Beren. Ήταν επίσης υπεύθυνος για τον θάνατο του High King of the Noldor, Finrod. Ο Finrod ήταν αδελφός της Galadriel και γιός του Finarfin. Ο Sauron είχε τη δυνατότητα να παίρνει τη μορφή λύκου, ερπετού, και βρυκόλακα.

Μετά την πτώση του Morgoth, ο Sauron συνέχισε να προσπαθεί να κατακτήσει τη Μέση Γη σε όλη τη διάρκεια του Second και του Third Age. Κατά το Second Age, μεταμφιέστηκε στο πλάσμα που ονόμασε Annatar, και ξεγέλασε τα Ξωτικά του Eregion. Υπό την καθοδήγησή του, κατασκεύασαν τα Rings of Power.

Άλλωστε, όντας βοηθός του Aule του απόλυτου σιδηρουργού, μπορούσε να διδάξει τα Noldorin Ξωτικά τα πάντα. Έμαθαν κοντά του όχι μόνο μυστικά για την τέχνη του σιδηρουργού, αλλά και πως να χειρίζονται τη μαγεία. Παράλληλα σφυρηλατούσε κρυφά από όλους στο Mount Doom το One Ring. Σε αυτό εναπόθεσε το μεγαλύτερο μέρος της δύναμής του, ώστε να το κάνει πιο δυνατό από όλα τα υπόλοιπα δαχτυλίδια. Με τη χρήση του One Ring, κατασκεύασε το Dark Tower.

Ο SAURON ΓΙΝΕΤΑΙ LORD OF THE RINGS

Αποτυγχάνοντας να διαφθείρει τα Ξωτικά, επιτέθηκε στα Westlands, δίνοντας το έναυσμα για μια εποχή που έγινε γνωστή ως Black Years. Σε αυτή την περίοδο έγινε γνωστός ως Dark Lord. Συγκέντρωσε τρομακτικά μεγάλο στρατό αποτελούμενο από Orcs, Trolls, Ανθρώπους, Easterlings, και Southrons. Έδωσε το έναυσμα για την έναρξη του War of the Elves and Sauron το 1693 του Second Age της Μέσης Γης. Ο πόλεμος αυτός προκάλεσε την καταστροφή του Eregion και διέλυσε το μεγαλύτερο μέρος του Eriador. Ο στρατός του σκότωσε τον Celebrimbor και έσπρωξε τα Ξωτικά προς τα Blue Mountains. Οι Νάνοι τα βοήθησαν να κρυφτούν πίσω από τα τείχη του Khazad-dum (Moria).

Πέτυχε τη διαφθορά των ισχυρότερων Ανθρώπων, των Numenoreans, αφότου τον έπιασαν αιχμάλωτο. Η Numenor είχε κηρύξει πόλεμο στον Sauron. Έπλευσε με τα πλοία της στη Middle Earth και τον έπιασε. Αφορμή για αυτό ήταν το γεγονός ότι αυτοχαρακτηρίστηκε Βασιλιάς των Ανθρώπων, Βασιλιάς των Βασιλιάδων, Αρχοντας της Γης, και Αρχοντας του Κόσμου. Μέσω της παρουσίας του στο Numenor, δηλητηρίασε χωρίς δυσκολία το μυαλό των Ανθρώπων. Τους έσπρωξε προς το να φύγουν με τον στόλο τους προς το Valinor και να επιτεθούν στα Valar. Ο Iluvatar τους έπνιξε σχεδόν όλους.

Κατά τα Black Years ο Sauron γίνεται γνωστός ως Dark Lord

Η πλημμύρα αυτή όμως, χτύπησε και τον ίδιο. Βρισκόταν στον ναό του Melkor που ήταν στο Numenor όταν διαλύθηκε πλήρως από την καταστροφική πλημμύρα. Το πνεύμα του όμως επέζησε και έφυγε προς τη Μέση Γη. Επέστρεψε στη Middle Earth περίπου 60 χρόνια μετά και ξεκίνησε να χτίζει τη δύναμή του από την αρχή. Δεν κατάφερε όμως να αποκτήσει σώμα. Από εκείνο το σημείο και έπειτα ξεκίνησε να διοικεί με τρόμο και δύναμη, γεμίζοντας το κενό που είχε αφήσει η απουσία του Morgoth.

Ο Elendil ως απάντηση στον Dark Lord δημιούργησε το Last Alliance, μια συμμαχία Ανθρώπων, Ξωτικών και Νάνων

Εξαπέλυσε πολλαπλές επιθέσεις στα βασίλεια της Arnor και της Gondor που είχαν ιδρύσει ο Elendil και οι γιοί του. Ο Elendil και οι πιστοί του είχαν αγνές προθέσεις και δεν ακολούθησαν τους υπόλοιπους στη μάταιη εκστρατεία προς το Valinor. Ως απάντηση στον Sauron, ο Elendil δημιούργησε το Last Alliance, μαζί με τον High King of the Noldor, Gil-galad. Στη μάχη του Dagorlad οι δυνάμεις του Sauron ηττήθηκαν. Το Barad-dur πολιορκήθηκε επί επτά χρόνια από Ξωτικά, Ανθρώπους, Νάνους, και κάθε άλλη φυλή που πολεμούσε απέναντι στον Σκοτεινό Αρχοντα.

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ SAURON

Η ακατάπαυστη πολιορκία του οχυρού του επί επτά χρόνια οδήγησε τον Sauron σε μια απόφαση παρόμοια με αυτή του Morgoth χιλιετίες πριν. Ο τελευταίος είχε εμφανιστεί το πεδίο της μάχης για να απαντήσει την πρόκληση του Fingolfin (εν τέλει τον σκότωσε). Έτσι και ο Sauron βγήκε στο πεδίο της μάχης. Αντί για σώμα, το πνεύμα του κατοικούσε σε μια γιγάντια πανοπλία. Στα χέρια του, ένα τρομακτικό και μεγάλο σκήπτρο. Στα πόδια του, ο Elendil και ο Gil-galad νεκροί. Όχι όμως άδικα.

Στη διάρκεια της επικής τριπλής μονομαχίας, ο βασιλιάς των Ανθρώπων και ο βασιλιάς των Ξωτικών κατόρθωσαν σοβαρά πλήγματα στον Σκοτεινό Αρχοντα. Αρκετά ώστε ο Isildur να του κόψει το δάχτυλο λίγο πριν ο Sauron τον σκοτώσει, στέλνοντάς τον πίσω στο Mount Doom ως πνεύμα. Η προδοσία του δαχτυλιδιού ήταν δυσβάσταχτη, αφού για πάνω από 2.000 χρόνια το One Ring πρόδωσε τον Sauron και χάθηκε. Η ήττα του στο War of the Last Alliance τον ανάγκασε να μείνει χωρίς φυσική μορφή για μεγάλο διάστημα.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΩΣ NECROMANCER

Η ήττα του Sauron απελευθέρωσε τα πλάσματα που είχε διαφθείρει, αλλά τα οδήγησε στο χάος. Φυλές και βασίλεια πολέμησαν μεταξύ τους, και μεγάλος αριθμός πλασμάτων έφυγε για τη δύση. Αποδυναμωμένος από την ήττα του και την απουσία του One Ring, ο Sauron λέγεται πως αποτραβήχτηκε ανατολικά. Περίπου το 1000 της Τρίτης Εποχής κατάφερε ξανά να πάρει υλική μορφή. Η ανησυχία της επανόδου του οδήγησε τα Valar στο να στείλουν πέντε Maiar στη Μέση Γη για να βοηθήσουν τους κατοίκους της.

Ο Gandalf the Grey, ο Saruman the White, ο Radagast the Brown, και οι δυο Blue Wizards, Alatar και Pallando. Ηγέτης τους ήταν ο Saruman the White και σκοπός τους ήταν να καθοδηγήσουν τα πλάσματα της Middle Earth. Να τα συμβουλεύσουν σωστά ώστε να αντισταθούν στην επάνοδο του Sauron. Δεν επιτρεπόταν να επέμβουν άμεσα, εκτός από πολύ συγκεκριμένες συνθήκες.

Η ήττα του Sauron απελευθέρωσε τα πλάσματα που είχε διαφθείρει, αλλά τα οδήγησε στο χάος

Όσο επέστρεφε η δύναμή του, τόσο επηρέαζε όλο και περισσότερα πλάσματα. Αυτή η επάνοδος συνέπεσε με την επιστροφή του Σκοταδιού στο Greenwood the Great (δάσος Mirkwood). Περίπου το 1050 του Third Age, επέλεξε έναν λόφο στο νότιο Greenwood για να χτίσει το οχυρό Dol Guldur. Στην αρχή, οι πέντε Μάγοι νόμιζαν πως αυτός ο “Necromancer” για τον οποίο άκουγαν ήταν ένα από τα Nazgul που είχαν επιστρέψει.

ΝΕΑ ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΜΕΓΑΛΕΙΑ

Σχεδόν τρεις αιώνες αργότερα ο Sauron είχε επανέλθει σε ικανοποιητικό επίπεδο δύναμης. Αυτό που επιβεβαιωνόταν από πολλά πλάσματα του κακού τα οποία εμφανίζονταν ανά τη Μέση Γη, όπως τα Orcs των Misty Mountains και ορισμένοι δράκοι που έκαναν επιθέσεις κατά Νάνων. Η επιστροφή των Nazgul συνέβη πράγματι, αλλά αρκετά χρόνια μετά το σημείο που πίστευαν ο Saruman και οι άλλοι μάγοι ότι είχε συμβεί. Ιδρύθηκε το σκοτεινό βασίλειο της Angmar, όπου απόλυτος άρχοντας μετά τον Sauron ήταν ο Witch-King of Angmar, το ισχυρότερο από τα εννέα Nazgul.

Στους ακόλουθους αιώνες, οι υπηρέτες του σε Angmar, Ανατολή, και Νότο επικεντρώθηκαν στο να καταστρέφουν. Οι βασιλιάδες Araphant και Ondoher των Arnor και Gondor αντίστοιχα κατάλαβαν πως όλοι αυτοί οι στρατοί διοικούνταν από την ίδια δύναμη και έπρεπε να συνεργαστούν για να νικήσουν. Όμως ο στρατός της Angmar αρκούσε για να “καταπιεί” την Arnor. Τα Nazgul επέστρεψαν στη Mordor και κατέκτησαν τη Minas Ithil για να προετοιμαστούν για την επιστροφή του Sauron. Έβαλαν τέλος στη γενιά βασιλιάδων της Gondor. Καθώς η δύναμη του Sauron αυξανόταν, ένα Balrog ξύπνησε στο Khazad-dum. Προκάλεσε την καταστροφή της Moria και του ένδοξου βασιλείου των Νάνων του Durin.

Έως το 2060 της Τρίτης Εποχής, η δύναμη του Dol Guldur ήταν τέτοια ώστε τα πέντε Maiar ήταν πλέον βέβαια πως ο Sauron είχε επιστρέψει

Έως το 2060 της Τρίτης Εποχής, η δύναμη του Dol Guldur ήταν τέτοια ώστε τα πέντε Maiar ήταν πλέον βέβαια πως ο Sauron είχε επιστρέψει. Ο Gandalf μπήκε στο οχυρό το 2063, αλλά το Σκοτάδι κατάφερε να ξεφύγει. Επιστρέφοντας στην Ανατολή, άρχισε να διαφθείρει και πάλι τα Easterlings και να χτίζει δυνατές συμμαχίες. Τα Nazgul ήταν ήρεμα στη Minas Morgul. Το Σκοτάδι στο Mirkwood είχε υποχωρήσει, σε μια περίοδο που ονομάζεται Watchful Peace. Είναι ένα διάστημα κατά το οποίο η επιστροφή του Sauron ήταν σε τελικό στάδιο, αλλά δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμη.

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ

Το 2460 ο Sauron επιστρέφει ως Necromancer, με πολλούς Ανθρώπους υπό τον έλεγχό του. Εποικεί εκ νέου το Dol Guldur. Η επιστροφή του συνδυάζεται με την επανεμφάνιση του One Ring τρία χρόνια αργότερα. Αισθανόμενοι τον κίνδυνο, οι Wise (δηλαδή οι πέντε μάγοι Maiar) δημιουργούν το White Council. Το πρώτο έγινε στο Rivendell υπό το βλέμμα και την προστασία του Elrond. Ο Sauron στέλνει τα Uruk-hai εκτός Mordor. Κατακτά προσωρινά το Ithilien, ενώ στέλνει και Orcs και Trolls να εποικήσουν την εγκαταλειμμένη Moria.

Σχεδόν τέσσερις αιώνες αργότερα, ο Gandalf καταφέρνει να μπει στο Dol Guldur και να συναντήσει εκεί τον Thrain II. Ο τελευταίος ήταν βασιλιάς των Νάνων που είχε απαχθεί από τον Sauron. Είχε ένα από τα επτά δαχτυλίδια των Νάνων. Εκεί, ο Gandalf μαθαίνει πως ο Necromancer, είναι στην πραγματικότητα ο Dark Lord, και ενημερώνει το White Council. Ο Saruman μαθαίνει πως το One Ring έχει βγει ξανά στην επιφάνεια. Προτείνει να αναμένουν τον Sauron για να δουν προς τα που θα κινηθεί, με σκοπό φυσικά να κρατήσει ο ίδιος το δαχτυλίδι.

Ο Gandalf πρότεινε ταυτόχρονες επιθέσεις απέναντι σε Dol Guldur και Smaug

Τα χρόνια που ακολουθούν, ο Sauron μαθαίνει πως ο Isildur δολοφονήθηκε στον ποταμό Anduin πριν 3.000 χρόνια. Ένας τεράστιος στρατός αναζητά το One Ring στην περιοχή. Την ίδια ώρα, ο Gandalf ανησυχεί πως ο Sauron θα προσεγγίσει τον πανίσχυρο δράκο Smaug. Προτείνει ταυτόχρονες επιθέσεις απέναντι σε Dol Guldur και στον πανίσχυρο δράκο.

Σε αυτό το σημείο της ζωής του Sauron και της ιστορίας της Middle Earth έχουμε μια επική μάχη. Την έχουμε δει στη μεγάλη οθόνη χάρη στην τριλογία του Hobbit. Πρόκειται για μια μάχη επικών διαστάσεων, παρότι είναι περιορισμένη σε έναν πύργο και περιλαμβάνει μικρό αριθμό πλασμάτων που πολεμούν. Αυτά τα πλάσματα όμως είναι σχεδόν όλα Maiar, δηλαδή εκθετικά πιο ισχυρά από θνητούς. Με εξαίρεση τον Elrond, ο οποίος είναι μισό Ξωτικό, στη μάχη αυτή βρίσκουμε τους Gandalf, Saruman, και Galadriel, καθώς και τον Radagast.

Μια από τις πλέον επικές μάχες κατά του Sauron τον βρήκε να εντιμετωπίζει τους Gandalf, Saruman, Galadriel, Radagast, και Elrond

Απέναντί τους ο Sauron, ο οποίος καταφέρνει να ξεφύγει, πριν το White Council καταφέρει να τον αποδυναμώσει αρκετά. Το παρακάτω απόσπασμα δεν είναι πιστό στο βιβλίο, περιγράφει όμως εξαιρετικά τη δύναμη των πλασμάτων αυτών. Και περισσότερο από όλων, του Dark Lord ο οποίος κάποτε ήταν το δεξί χέρι ενός Valar με ασύλληπτη δύναμη. Ο Sauron ανακοινώνει στα ισχυρότερα πλάσματα της Arda πέραν του ίδιου πως έχει επιστρέψει για τα καλά.

Η ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ ΤΟΥ DENETHOR

Την ίδια ώρα, τα Nazgul προετοιμάζουν το Barad-dur για την επιστροφή του Sauron. Το 2951 της Τρίτης Εποχής, ο Dark Lord κηρύττει την επιστροφή του, στέλνοντας τρία Nazgul στο Dol Guldur. Ξεκινάει επίσης την αποκατάσταση του Dark Tower. Τη στιγμή που ο Μαύρος Πύργος γίνεται ξανά λειτουργικός, το Mount Doom εκρήγνυται. Η ενεργοποίηση του τρομερού ηφαιστείου σηματοδοτεί την έναρξη μιας ακόμη σκοτεινής εποχής για τη Μέση Γη.

Από εκείνο το σημείο και μετά, ο Sauron μένει στο Barad-dur και κηρύσσει πόλεμο στις ελεύθερες φυλές του κόσμου. Το σκοτάδι της Mordor προκαλεί απόγνωση και αρρώστια στη Gondor. Όντας σε απόγνωση, ο Denethor -ο πιο κοντινός εχθρός του Sauron- χρησιμοποιεί το Anor-stone για να λάβει γνώση και βοήθεια για το πως θα αντιμετωπίσει τη σκοτεινή λαίλαπα που έρχεται. Το Anor-stone είναι ένα από τα Palantir, αντικείμενο μεγάλης δύναμης. Ήταν άμεσα συνδεδεμένο με το Ithil-stone το οποίο τα Nazgul είχαν κλέψει από τη Minas Morgul. Όταν ο Sauron το χρησιμοποίησε, ανακάλυψε πως και ο Denethor χρησιμοποιούσε το δικό του.

Ο Sauron επιχείρησε να ελέγξει τον Denethor αλλά απέτυχε χάρη στο ισχυρό πνεύμα του steward of Gondor

Επιχείρησε να τον πάρει υπό τον έλεγχό του, αλλά ο Denethor αντιστάθηκε χάρη στο ισχυρό πνεύμα του, και χάρη στο γεγονός πως ο έλεγχος του στο Anor-stone ήταν απόλυτος. Το γεγονός όμως πως ο Sauron προσπάθησε να μπει στο μυαλό του ήταν αρκετό ώστε ο steward της Gondor να ισοπεδωθεί πνευματικά. Έχασε κάθε ελπίδα.

ΕΓΚΛΩΒΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ SARUMAN

Λίγα χρόνια αργότερα, ο Sauron χρησιμοποιεί ξανά το Ithil-stone. Αυτή τη φορά κατατροπώνει το πνεύμα του Saruman ο οποίος είχε στην κατοχή του το Orthanc-stone. Από τρομερός εχθρός, ο Saruman γίνεται ένας εκ των ισχυρότερων συμμάχων του Sauron.

Από αυτό το σημείο και έπειτα, το σκοτάδι καταπίνει τη Μέση Γη. Ο στρατός του Sauron απαγάγει το Gollum. Μαθαίνουν πως το One Ring βρίσκεται κάπου στο Shire, στα χέρια κάποιου [Bilbo] Baggins. Ακολουθεί η εξάπλωση του σκοταδιού στη Middle Earth. Γιγάντιοι στρατοί από Orcs και Uruk-hai, καθώς και από σκλαβωμένους Ανθρώπους ηγούνται της σαρωτικής εκστρατείας.

Ο SAURON ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ

Η ιστορία σε αυτό το σημείο είναι λίγο-πολύ γνωστή, χάρη στη θαυμάσια τριλογία του Peter Jackson. Αμέτρητοι θάνατοι, κατεστραμμένες πόλεις, κυνήγι για το One Ring που είναι εν κινήσει και στα χέρια του Frodo Baggins. Η Συμμαχία κατορθώνει έπειτα από μια οδύσσεια να κοιτάξει στα μάτια τον Σκοτεινό Αρχοντα, και να τον νικήσει. Αυτό, παρά το γεγονός πως ο Frodo την τελευταία στιγμή λυγίζει μπροστά στο One Ring όπως είχε κάνει πριν αιώνες ο Isildur. Χάρη στην εμμονή του Smeagol/Gollum για το δαχτυλίδι, το One Ring πέφτει στη λάβα του Mount Doom όπου σφυρηλατήθηκε. Ο Sauron κατατροπώνεται, με τους στρατούς του να διαλύονται.

Το Dagor Dagorath είναι το συμβάν που αναφέρεται σε προφητεία η οποία λέει πως ο Morgoth και ο Sauron θα επιστρέψουν

Η φυσική μορφή του χάνεται για πάντα και η δύναμη που είχε στη Μέση Γη εξαφανίζεται. Το πνεύμα του μετατρέπεται σε μαύρο σύννεφο πάνω από τη Mordor. Λίγο αργότερα ένας πανίσχυρος αέρας από τη Δύση το διαλύει και αυτό. Έτσι, η ψυχή του Maia ακολουθεί τον παλιό της άρχοντα, Morgoth, στο Void. Από εκεί ενδέχεται να επιστρέψει κατά το Dagor Dagorath. Dagor Dagorath είναι το γεγονός που οι προφητείες αναφέρουν πως θα επαναφέρει τον Melkor/Morgoth για μια τελευταία μάχη. Μια μάχη η οποία θα καταστρέψει την Arda, πριν τα Valar τη δημιουργήσουν εκ νέου.

Μέχρι τότε, οι δυο Σκοτεινοί Αρχοντες μπορούν να μηχανορραφούν στο απόλυτο κενό του Void. Προετοιμάζονται για μια ακόμη προσπάθεια κατάκτησης της Μέσης Γης.