Το 2023 ξεκίνησε για τους The Silent Rage με την προακρόαση του Nuances of Life. Ο νέος δίσκος της power metal μπάντας από την Ελλάδα κυκλοφόρησε την περασμένη Παρασκευή από τη Scarlet Records. Πλέον, το κοινό έχει τη δυνατότητα να ακούσει για πρώτη φορά το album, και εμείς να επιστρέψουμε σε μια εξαιρετική ανάμνηση.

Βλέπετε, από τις 13 Ιανουαρίου 2023 έως και πριν λίγες ημέρες, το Nuances of Life “έπαιζε” στο μυαλό. Ακόμη κι αν δεν είχε κυκλοφορήσει ακόμη, τα τραγούδια του, αλλά κυρίως η γενική ατμόσφαιρα που αποπνέει, έμειναν για μήνες μαζί μας. Οι The Silent Rage δούλεψαν σκληρά προκειμένου να έρθει στη… ζωή η νέα τους δουλειά. Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το Nuances of Life γραφόταν, σταματούσε, και συνέχιζε να γράφεται, ενώ η ανθρωπότητα πάλευε με πανδημία. Ο Covid-19 δεν ήταν φιλικός σε κανέναν, αλλά αν χαρακτηρίζει κάτι τους Silent Rage, αυτό είναι η επικέντρωση στον στόχο. Με τον Νίκο Σιγλίδη να “τρέχει” το καράβι, το συγκρότημα μας πρόσφερε ένα album που ξεχειλίζει ατόφιο power metal.

Οι The Silent Rage έγραφαν και ηχογραφούσαν το Nuances of Life εν μέσω πανδημίας, με πολλά εμπόδια στο διάβα τους

Ένας από τους άγραφους νόμους της ανθρώπινης ζωής λέει πως η πρώτη εντύπωση “μετράει” πολύ. Τα μουσικά albums, όμως, είναι αρκετά πιο περίπλοκα από αυτό. Ο παραπάνω νόμος, ωστόσο, βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στο Nuances of Life. Το album ξεκινάει με το πανίσχυρο The Serpent Lord, το οποίο σε βάζει στον… σωστό δρόμο. Ο δίσκος δεν αποκλίνει ποτέ από αυτόν.

Όπως είχα αναφέρει και στο κείμενο της προακρόασης, το εισαγωγικό track με ταξίδεψε στο Γυμνάσιο. Μου δίνει vibes Dungeons and Dragons, όχι (μόνο) λόγω στίχων, αλλά κυρίως επειδή ξυπνάει μέσα μου το epic στοιχείο του RPG. Είναι το ιδανικό track για να “μπεις” σε power metal δίσκο του 2023 και θέτει βάσεις για όσα -εξαιρετικά- ακολουθούν.

Με το Nuances of Life, οι The Silent Rage παραδίδουν μαθήματα ατόφιου power metal και συγκινούν με μια επική μπαλάντα

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα Code of Destruction και Carve Your Rage. Δυο μεστά power metal τραγούδια, τα οποία εξυπηρετούν και ρόλο “γέφυρας” για το τέταρτο track του Nuances of Life. Ο λόγος για το Crows Fly Back.

Εδώ, έχουμε την πρώτη στιγμή που ο Μιχάλης Ρινακάκης στα φωνητικά ξεδιπλώνει μεγάλο μέρος της γκάμας του. Οι The Silent Rage μπορούν να δηλώνουν ευτυχείς, διότι το ρόστερ τους διαθέτει μια τρομερή συλλογή από ταλαντούχα άτομα. Ο Ρινακάκης με τα πολύπλευρα φωνητικά του, που περιλαμβάνουν και ατμοσφαιρική απαγγελία, έρχεται να συνοψίσει αυτό το ταλέντο.

Στο Crows Fly Back έχουμε μια τρανή επίδειξη ταλέντου από τους The Silent Rage και τον vocalist τους, Μιχάλη Ρινακάκη

Πέμπτο στη σειρά για το Nuances of Life είναι το πρώτο τραγούδι με συνεργασία. Οι The Silent Rage πρoσέθεσαν τη μαγεία του Stu Block στο Another Fallen Dreamland, εκτοξεύοντας το τραγούδι. Σε παρασύρει σε ταχείς ρυθμούς και θα μπορούσε να είναι εξαιρετικό συνοδευτικό μιας μάχης επικών διαστάσεων. Στη διάρκεια της προακρόασης, φανταζόμουν τους Alestorm με τους Sabaton σε ένα metal-off contest επί σκηνής.

Όπως και στην προακρόαση του Nuances of Life των The Silent Rage, έτσι και τώρα ο δίσκος ξεχειλίζει εξέλιξη και μεστό power metal | Photo by: Pantelis Simeonidis

Τη θέση του Stu Block παίρνει ο Harry “Tyrant” Conklin για το Scarlet Dawn. Οι The Silent Rage “αγγίζουν” Iron Maiden ήχους και πειραματίζονται επιτυχώς. Θέτουν εξαιρετική ατμόσφαιρα, με πορφυρούς ουρανούς και κιθάρα που “σκοτώνει”. Το τραγούδι είναι ευλογημένο από τον Conklin, και οι The Silent Rage φροντίζουν να εκμεταλλευτούν την παρουσία του στο έπακρο. Γράφουν και συνθέτουν ΚΑΙ εξαιρετικό heavy metal, πέρα από power.

Σε αυτό το σημείο του Nuances of Life, ο ακροατής έχει δυο επιλογές. Είτε κάνει μια σύντομη παύση για να ετοιμαστεί, είτε ρισκάρει να μείνει με το στόμα ανοιχτό. Αμφότερα μονοπάτια, αποδεκτά. Τόσο στην προακρόαση (νομοτελειακά) όσο και ακούγοντας το δίσκο μόνος, επέλεξα το δεύτερο δρόμο. Το δρόμο του The Man In The Mirror.

Προσπαθούσα αρκετή ώρα να εκφράσω με λέξεις αυτό που γεννά μέσα μου το συγκεκριμένο track. Riffs που τσακίζουν κόκαλα, solos που δεν γεμίζουν απλώς “κενό” χώρο χωρίς lyrics, αλλά σε παίρνουν σαν τσουνάμι και σε εκτοξεύουν. Φωνητικά με απίστευτο εύρος. Ένα τραγούδι, του οποίου ο ηλεκτρισμός σε κάνει να χάνεις τον έλεγχο και το head-banging πάει σε άλλα levels.

Ο Νίκος Σαρμπάνης των The Silent Rage ξεδιπλώνει τη συνθετική του δεινότητα, παίρνοντας την σκυτάλη από τον Νίκο Σιγλίδη στο Exhaling Fear

Τα Exhaling Fear και Ghost Of A Wayward God που ακολουθούν, ξεχωρίζουν για διαφορετικούς λόγους. Στο Exhaling Fear έχουμε τη χαρά να εξερευνήσουμε τη συνθετική δεινότητα του Νίκου Σαρμπάνη. Ο έτερος κιθαρίστας των The Silent Rage κάνει εξαιρετική δουλειά, και κρατάει τον ηλεκτρισμό στα επίπεδα που τον έφερε το The Man In The Mirror.

Έντονα στοιχεία Sabaton ακολουθούν (και εδώ), με το Ghost Of A Wayward God. Εισαγωγή με κραυγές στα φωνητικά και τινάζεσαι στον αέρα. “From the darkness he will rise, he will devour all your lies“, τραγουδάει ο Ρινακάκης με το… καλημέρα και η φαντασία γεννά κοσμικά πλάσματα θεϊκού status. Αυτή η έκρηξη επικής προσέγγισης (σε lyrics και μουσική), δημιουργεί το βουβό κενό που απαιτεί το ακόλουθο τραγούδι-ύμνος.

Ανέκαθεν, οι The Silent Rage προσέγγιζαν τη μουσική τους ως μέσο έκφρασης ΟΛΩΝ όσων νιώθουν. Το Nuances of Life γραφόταν και ηχογραφόταν για χρόνια. Μέσα σε αυτά τα χρόνια, η Ελλάδα υπέστη πολλά δεινά. Το πλέον σοκαριστικών αυτών, η φρικτή τραγωδία στο Μάτι. Ο ανείπωτος πόνος, που βίωσαν τα θύματα και όσοι έμειναν πίσω να τα θυμούνται, δεν συνοψίζεται. Ψήγματα των συναισθημάτων που νιώσαμε όσοι δεν ήμασταν εκεί, έρχονται να μετατρέψουν το Black Monday [July 23rd, 2018] σε μια μπαλάντα που θα συζητάμε για καιρό.

Στο Nuances of Life, οι The Silent Rage... τσακίζουν κόκαλα με μια συγκινητική μπαλάντα για την τραγωδία στο Μάτι

Το σύνολο του τραγουδιού είναι αφιερωμένο στα θύματα της τραγωδίας στο Μάτι. Μουσική και στίχοι συνθέτουν ένα σκηνικό βαθιάς θλίψης και ανεξέλεγκτης, εγκλωβισμένης οργής. Η επιλογή των The Silent Rage να προσεγγίσουν το φρικτό γεγονός με μια power metal μπαλάντα, δείχνει δυο πράγματα. Πρώτο και σημαντικότερο, την ευαισθησία που έχουν ως άνθρωποι.

Όταν κυκλοφορείς τη μουσική σου, το κάνεις για να σε ακούσουν κι άλλοι. Όταν τη γράφεις, όμως, είσαι εσύ με τον εαυτό σου και τους ανθρώπους που πορεύεστε μαζί. Οι The Silent Rage έχουν ποτίσει το Black Monday [July 23rd, 2018] με όλα όσα αισθάνθηκαν εκείνη τη θλιβερή μέρα. Χαρακτηριστικά, τα παρακάτω lyrics: “Oh Lord give us mercy, give us strength/ To stand on our feet, make us brave and strong/ For all those fallen, for all those that are gone/ We will pray, we will entreat

Το τραγούδι έγραψαν οι The Silent Rage παρέα με τον Bob Katsionis. “Nothing can heal the raging sign“, τραγουδάει ο Ρινακάκης. Η οργή ξυπνάει εκ νέου. Το τραγούδι πετυχαίνει αυτό που θέλουν να πετύχουν όσα τραγούδια γράφτηκαν για τραγικά συμβάντα. Υπενθυμίζει και ΘΑ υπενθυμίζει πως 103 συνάνθρωποί μας, έχασαν τη ζωή τους με φρικτό τρόπο, εξαιτίας τραγικών λαθών ενός κράτους με βαθιές και επικίνδυνες παθογένειες. Στο διηνεκές.

Με αυτήν τη γροθιά στο στομάχι, οι The Silent Rage γράφουν τον πρώτο επίλογο του Nuances of Life. Ο δίσκος ολοκληρώνεται με το ομώνυμο τραγούδι του. Ένα εξαιρετικό κομμάτι με μεγάλο εύρος στα φωνητικά για ακόμη μια φορά. Η μπάντα διαθέτει πολλούς άσους στο μανίκι της, και ένας εξ αυτών είναι η ικανότητα του Νίκου Σιγλίδη να γράφει υλικό που εκτοξεύεται από τους “συμπαίκτες” του. Ψηλές και χαμηλές χορεύουν αρμονικά, τρομερά τύμπανα, “γεμάτες” κιθάρες και κιθαριστικά solos, και μπάσο που μένει χαραγμένο βαθιά.

Τα επτά χρόνια αναμονής για νέο δίσκο The Silent Rage επιβραβεύουν το κοινό τους και επιβεβαιώνουν την εξέλιξή τους

Τέσσερις μήνες μετά την προακρόαση, το Nuances of Life των The Silent Rage παραμένει -για εμένα- εκεί που ήταν εξαρχής. Ένας power/heavy metal δίσκος με πλάνο και μεράκι. Μουσική με αρχή, μέση και -ανατριχιαστικό- τέλος. Ξέρουν ακριβώς τι θέλουν να πουν, και πως. Μας το προσφέρουν απλόχερα σε μόλις 48 λεπτά και 17 δευτερόλεπτα.

Ένας επικός power metal δίσκος με μια συγκινητική μπαλάντα που τσακίζει και τα πιο σκληροτράχηλα άτομα. Επτά χρόνια μακριά από τη δισκογραφία ήταν πολλά για τους fans. Το μεγάλο αυτό διάστημα, όμως, προσέφερε στους The Silent Rage το χρόνο για την περισυλλογή και τη δημιουργικότητα που χρειάζεται για να εξελιχθούν. Αυτή είναι και η λέξη που θα κρατήσω: εξέλιξη. Περιμένω το επόμενο με ανυπομονησία!

Artist: Sober On Tuxedos

Album: Good Intentions

Label: Heaven Music

Release Date: 11/12/2020

Genre: Nu Metal, Metalcore

Artist: The Silent Rage

Album: Nuances of Life

Label: Scarlet Records

Release Date: 26/05/2023

Genre: Power Metal, Heavy Metal

1. The Serpent Lord

2. Code of Destruction

3. Carve Your Rage

4. Crows Fly Back

5. Another Fallen Dreamland

6. Scarlet Dawn

7. The Man in the Mirror

8. Exhaling Fear

9. Ghost of a Wayward God

10. Black Monday [July 23rd, 2018]

11. Nuances of Life

Producer: Fotis Benardo

The Silent Rage: Νίκος Σιγλίδης (Κιθάρα), Σταμάτης “Revan” Κατσαφάδος (Τύμπανα), Νίκος Σαρμπάνης (Κιθάρα), Μιχάλης Ρινακάκης (Φωνή), Γιώργος Χανιωτάκης (Μπάσο)

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.

8.5
Score

Final Verdict

Ένας επικός power metal δίσκος με μια συγκινητική μπαλάντα που τσακίζει και τα πιο σκληροτράχηλα άτομα. Επτά χρόνια μακριά από τη δισκογραφία ήταν πολλά. Το μεγάλο αυτό διάστημα, όμως, προσέφερε στους The Silent Rage το χρόνο για την περισυλλογή και τη δημιουργικότητα που χρειάζεται για να εξελιχθούν.