Αν οι Radiohead, κάθε φορά που συνέθεταν ένα τραγούδι, αναρωτιούνταν “Πόσο μπορούμε να παραμορφώσουμε μια συγχορδία; Ποιά είναι η πιο παράξενη ακολουθία που μπορούμε να συνθέσουμε; Έπειτα, πως μπορούμε να δώσουμε στις μεταβάσεις ένα αίσθημα οδύνης;“, τότε οι Τhe Smile αναρωτιούνται “Πόσο υπερβατικοί μπορούμε να γίνουμε;”.

Όταν οι πρώτες φήμες για μια νέα συνεργασία μεταξύ του Jonny Greewood και του Thom Yorke άρχισαν να κυκλοφορούν το 2021, θυμάμαι πως υπήρξε αμέσως έντονο ενδιαφέρον και όλοι περίμεναν να δουν περι τίνος πρόκειται. Λαμβάνοντας υπόψη πως ο Yorke είναι το μόνο μέλος των Radiohead που έχει δουλέψει σε διάφορα side projects εκτενώς, με τον Greenwood να έχει ασχοληθεί κυρίως με το γράψιμο μουσικής για ταινίες, δεν αποτελεί έκπληξη πως η φύση της μουσικής των The Smile έχει βαθιές ρίζες στην παρακαταθήκη της βασικής τους μπάντας.

Η αλήθεια είναι ότι ο ήχος των The Smile δεν διαφέρει πολύ από αυτόν των Radiohead. Αυτό είναι κάτι που αξίζει εκτίμησης, ειδικά από τη στιγμή που η συνεργασία ανάμεσα στους δύο μουσικούς φαίνεται να είναι κάτι που μπορεί να παράγει συνεχώς ποικίλες παραλλαγές και συχνότητες του χαρακτηριστικού τους ήχου, εμποτισμένες με ένα ιδιαίτερο εξπρεσιονισμό. Ανά τα χρόνια, αυτός ο εξπρεσιονισμός φαίνεται να ξεχειλίζει με μια συνεχώς τροφοδοτούμενη δημιουργικότητα. Μοιάζει να έχει προκύψει ως φυσικό επακόλουθο της απουσίας πλέον οποιασδήποτε ανάγκης να αποδείξουν κάτι.

Η μουσική τους μπορεί να ενσωματώσει τα πάντα. Από αιχμηρή κριτική, αλλόκοτη αναταραχή, ατμόσφαιρες που κινούνται σαν κύματα μέχρι υπερκινητικά tape loops και νευρικές μελωδίες synth. Τότε, ξαφνικά, σε κάνει ράκος με την πιο θλιμμένη μπαλάντα που έχεις ακούσει ποτέ. Αυτοί είναι οι Yorke και Greenwood. Και αυτοί είναι οι the Smile, ένα σχήμα που αχρηστεύει ερωτήσεις τύπου “Γιατί ένα καινούριο project;” και “Ποιά η διαφορά;”.

Οι The Smile αξιοποιούν, αναμειγνύουν και ενσωματώνουν όσα μέσα έχουν, δίνοντας ένα αποτέλεσμα βαθιά ανθρώπινο

Οι The Smile είναι ένα σχήμα του οποίου ο χαρακτήρας ξεδιπλώνεται πλήρως πάνω στη σκηνή. Κάτι που έγινε σαφές από την πρώτη κιόλας στιγμή με την εμφάνιση-έκπληξη στο Glastonbury Festival το 2021. Όσο φαίνεται να απολαμβάνουν το να γράφουν και να ηχογραφούν μουσική σε συνθήκες στούντιο, άλλο τόσο φαίνονται να γουστάρουν να παίζουν ζωντανά. Είναι απόρροια της ανάγκης για δημιουργία τέχνης σε πραγματικό χρόνο. Μια ευκαιρία να αφήσουν τα πάντα να ρέουν πηγαία.

Οι εμφανίσεις τους, μάλιστα, έχουν άμεση επιρροή στο κοινό. Αν κάποιος θέλει να αποκτήσει καλύτερη εικόνα, μπορεί να δει τις studio performances. Μπορεί να ταλαντευτεί κανείς ανάμεσα στους ήχους και τη γλώσσα του σώματος σε μια υπνωτική κατάσταση. Το πιο απλό πιάνο συνοδευόμενο απο τη φωνή του Yorke και η κιθάρα του Greenwood μέσα από πετάλια μπορεί να είναι μια από τις πιο συναισθηματικά φορτισμένες εμπειρίες. Αξιοποιούν, αναμειγνύουν και ενσωματώνουν όσα μέσα έχουν. Και τελικά, το αποτέλεσμα να έχει κάτι βαθιά ανθρώπινο.

The Smile: Europe – Live Recordings 2022 | Album Review

Όλος αυτός ο μακρύς πρόλογος είναι πάνω κάτω σκέψεις που προέκυψαν με την νέα τους κυκλοφορία, “Europe Live Recordings 2022“. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η μπάντα κυκλοφορεί live υλικό. Ωστόσο, παρόλο που η προηγούμενη live κυκλοφορία “Live at Montreux Jazz Festival” υπάρχει μόνο σε ψηφιακή μορφή, η καινούρια κυκλοφόρησε στην μορφή ενός limited edition βινυλίου. Tο οποίο, by the way, έγινε ανάρπαστο μέσα σε λίγες ώρες.

Το EP αποτελείται από έξι κομμάτια που περιλαμβάνονται στο debut άλμπουμ των The Smile, “A Light For Attracting Attention“. Η ηχογράφησή τους έχει γίνει σε διάφορες πόλεις κατά τη διάρκεια της Ευρωπαικής τους περιοδείας. Επιπλέον, το EP περιλαμβάνει και μια εκτέλεση του κομματιού “FeelingPulledApartByHorses“, το οποίο είχε κυκλοφορήσει από τον Yorke ως single το 2009.

Σε πολλά μέρη του "Europe – Live Recordings 2022" οι Τhe Smile μπλέκουν την post-punk αισθητική με τη funky διάθεση

Τα κομμάτια είναι τοποθετημένα έτσι ώστε το “The Opposite ανοίγει την πλευρά Α και το The Same” την πλευρά Β. Ενώ το “Free in the Knowledge” λειτουργεί ως κατακλείδα. Το “The Opposite” είναι ένα από τα πρώτα κομμάτια που έπαιξαν ζωντανά στο Worthy Farm, στις 22 Μαΐου του 2021. Εδώ ακούγεται σαν οι Red Hot Chili Peppers να ξαναμπήκαν στο studio για να ηχογραφήσουν μια post punk/jazz επανεκτέλεση του “Californication”. 

Ο περίεργος συνδυασμός της post-punk αισθητικής και funky πλευστότητας δίνει στην μπάντα τη δυνατότητα να δώσει έμφαση στην ενέργεια του κομματιού. Oι κιθάρες σχεδόν αγγίζουν τον νευρικό κλονισμό, και η ατμόσφαιρα από τα synth “κλειδώνει” το κομμάτι σε μια ύπνωση.

Το “Thin Τhing” με τη αιχμηρή κιθάρα να ταλαντεύεται και τα κρουστά να είναι συνεχώς σε υπερδιέγερση, διαπερνάται ανά διαστήματα από το μπάσο, με τον Yorke να συμπληρώνει το τοπίο με τα αυθόρμητα φωνητικά.

Τo “FeelingPulledApartByHorses” είχε συμπεριληφθεί σε ένα single το οποίο είχε κυκλοφορήσει ο Yorke το 2009. Αρχικά προοριζόταν για κομμάτι Radiohead και είχε παιχτεί ζωντανά πρώτη φορά το 2001. Η παρούσα εκτέλεση είναι μία πιο γρήγορη, funk εκδοχή του αρχικού κομματιού. Τα κρουστά και beats έχουν γίνει πιο έντονα, με μια πιο σκοτεινή post-punk αισθητική να κυριαρχεί. Τα φωνητικά αντηχούν δημιουργώντας ένα υπνωτικό αποτέλεσμα.

Απ' ό,τι φαίνεται είμαστε όλοι κλεισμένοι στις φατρίες μας και απλά πολεμάμε ο ένας τον άλλον

Η πλευρά Β ανοίγει με το “The Same“, το οποίο παρουσίασαν πρώτη φορά στο Magazine London. Btw, αυτή ήταν και η πρώτη εμφάνιση του συγκροτήματος μπροστά σε πραγματικό κοινό. Τότε ο Yorke το είχε προλογίσει λέγοντας “Ενώ ήμουν εγκλωβισμένος στο σπίτι για δύο χρόνια, ένα από τα πράγματα που ανακάλυψα είναι… Είναι πολύ πιθανό όλοι μας ως ανθρώπινα όντα να είμαστε αρκετά όμοιοι στην ουσία μας. Όχι βέβαια πως αυτό είναι κάτι που μας λένε ποτέ! Απ’ ό,τι φαίνεται είμαστε όλοι κλεισμένοι στις φατρίες μας και απλά πολεμάμε ο ένας τον άλλον. Βλακείες!”.

Σε αντίθεση με την studio εκδοχή, το κομμάτι αρχίζει με πιάνο το οποίο σιγά-σιγά απομακρύνεται, ώστε να εμφανιστούν και να το διαδεχθούν τα διάφορα κύματα των synthesizer που αρχίζουν να ταξιδεύουν μπλεγμένα, επιτρέποντας στον Greenwood να κατευθύνει την ροή τους καθώς προχωράνε. Εμπλουτισμένο από μια κλιμακούμενη ατμόσφαιρα και στατικούς ήχους που εκτοξεύονται, τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα του τραγουδιού αρχίζουν να προσεγγίζουν σε εντύπωση κάτι σαν έντονη νευρωνική δραστηριότητα.

Το “Waving a White Flag” εδώ έχει πιο σπονδυλωτή υφή. Απουσιάζει το arpeggio που υπάρχει στην studio εκτέλεση, κάτι που του προσδίδει μια σκοτεινή ανατροπή. Η συγκεκριμένη εκτέλεση μου θύμισε έντονα τους πιο σκοτεινούς ήχους των Depeche Mode, όπως το “Little Fifteen”. αλλά όταν μπαίνουν τα drums και το μπάσο, το τραγούδι αποκτά έναν πιο μαλακό τόνο στο ύφος του Nick Cave.

Το "Europe Live Recordings 2022" δεν αποτελείται από νέο υλικό, όμως, αν αγαπάς τους The Smile, τότε είναι μία must-have κυκλοφορία

Το “Free In The Knowledge” έχει κάτι εύθραυστο που απλά το κάνει ένα υπέροχο τραγούδι για λαιβ, και σε χτυπάει στο συναίσθημα κάθε φορά που το ακούς. Απόλυτα εξπρεσιονιστικό στη φύση του, δίνει στον Yorke την ευκαιρία να ξετυλίξει τα γνωστά του falsetto, χτίζοντας μια οδυνηρή ισορροπία ανάμεσα σε μια έμφυτη τάση για εναντίωση και τη λυπηρή παραδοχή πως “this was just a bad moment ”. Είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα του πως αυτοί οι μουσικοί μπορούν να δημιουργήσουν κάτι ξεχωριστό με απλές συνταγές.

Το “Europe Live Recordings 2022” δεν αποτελεί νέο υλικό, αλλά για όσους είναι ενθουσιώδεις fans αυτών των καλλιτεχνών και της τέχνης που έχουν δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια, τότε το εν λόγω βινύλιο είναι σίγουρα κάτι που θα θέλουν να προσθέσουν στην συλλογή τους. Αν μάλιστα σκεφτούμε το ιδιαίτερο γούστο που έχουν τα μέλη για special editions, η νέα κυκλοφορία είναι ένα διαμαντάκι στον παράδεισο του συλλέκτη.

Artist: Sober On Tuxedos

Album: Good Intentions

Label: Heaven Music

Release Date: 11/12/2020

Genre: Nu Metal, Metalcore

Artist: The Smile

Album: Europe – Live Recordings 2022

Label: XL Recordings Ltd.

Release Date: 10/03/2023

Genre: Indie rock, Post punk, Jazz

1. The Opposite

2. Thin Thing

3. FeelingPulledApartByHorses

4. The Same

5. Waving A White Flag

6. Free In The Knowledge

Producer: Nigel Godrich

The Smile: Thom Yorke (Φωνή, κιθάρα, μπάσο), Jonny Greenwood (Κιθάρα, μπάσο, πλήκτρα), Tom Skinner (Τύμπανα)

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.

8.0
Score

Final Verdict

Είναι τέτοια η ικανότητα των μουσικών που απαρτίζουν τους The Smile, που το να τους ακούς να πειραματίζονται μουσικά, είναι κάτι πολύ παραπάνω από ενδιαφέρον.