Οι The Steams έχουν ένα εκπληκτικό χάρισμα στο να μπολιάζουν την ψυχεδέλεια με παράδοση. Να εισάγουν ένα έντονα παγανιστικό, αρχέγονο στοιχείο που καθιστά τη μουσική τους σχεδόν εξωσωματική. Όσοι δεν ξέρετε περί τίνος πρόκειται, δώστε τους μια ευκαιρία σύντομα. Πιο συγκεκριμένα στις 26 Απριλίου, που θα εμφανιστούν στο Gazarte με τους Psycada. Και ενδιάμεσα, διαβάστε μια συνέντευξη πηγαία αλλά και έξυπνη όπως αυτή που ακολουθεί.  Η καλύτερη συνοδεία της μουσικής τους.

Καλώς ήρθατε στο DEPART. Αρχίζοντας, δεν μπορώ να μην ρωτήσω πως προέκυψε το όνομα σας. Τόσο ξεκάθαρο αλλά και ταυτόχρονα τόσο μυστήριο.

Το όνομα προέκυψε από πρόταση ενός παλιού φίλου, αναζητώντας κάτι απλό, με “the” στην αρχή, που να προφέρεται εύκολα. Στις αρχές της μπάντας λέγαμε πως παίζουμε volcanic rock, επίσης αρκετές συνθέσεις των πρώτων κομματιών έγιναν στην Σαντορίνη. Η ανάμειξη της λάβας με το θαλασσινό νερό παράγει ατμούς, και αυτό είναι το περισσότερο που μπορούμε να πούμε. 

Τι σας οδήγησε στην επιλογή/ ανάγκη του ζευγαρώματος παραδοσιακής και heavy psych rock μουσικής που κάνετε ;

Η σύνδεσή με τις ρίζες μας, προερχόμενοι από διαφορετικούς ορίζοντες, πάντρεψε διάφορα ήδη. Η παράδοση του παρελθόντος μας έδωσε τα εξής ακούσματα, η παράδοση του παρόντος συμβαίνει από μουσικούς του τώρα. Εμείς θεωρούμε τους εαυτούς μας μουσικούς του τώρα, εάν αυτό μείνει ως παράδοση θα το μάθουμε ίσως από τα παιδιά των παιδιών μας.

Στα άλμπουμ σας ακούω και βλέπω να εξελίσσεται μια ιστορία πίσω από τα τραγούδια. Αυτές οι ιστορίες απεικονίζονται από τα εξώφυλλα των άλμπουμ σας και αν ναι πως έγινε η επιλογή των συγκεκριμένων κλικ;

Τα εξώφυλλα συνδέονται με τα concept του εκάστοτε album. Στο Wild Ferment έχουμε πιο γήινες μορφές, βηματικές συμφωνίες, ηφαιστειακά εδάφη, ξηρασία και παρελθόν. Η ασπρόμαυρη λήψη της Έλενας Σάκκουλα, μέρος της σειράς της με τίτλο GAIA, ήταν το ιδανικό ταίριασμα. Στη συνέχεια, το Mild Conquest έχει πάλη, χορό, φωτιά, κύματα, παρόν. Την ιδέα της πυγμαχίας πάνω σε έναν ύφαλο, την πήρε και την έκανε εικόνα ο Sebastien Zanella, αφού έβαλε την κάμερά του σε υποβρύχια θήκη και πηδώντας σε μια βραχώδη ακτή της Αττικής. Το επόμενο εξώφυλλο το στήνουμε τώρα, και θα είμαστε μέσα και οι τέσσερις.

Και με αφορμή τις ιστορίες της προηγούμενης δισκογραφίας σας θα μπορούσαμε να έχουμε μια εικόνα για την μελλοντική σας δουλειά; Είναι μήπως ένα τρίτο άλμπουμ στα σκαριά ή μαγειρεύετε κάτι άλλο ;

Το τρίτο album, Vile Wonders, δεν είναι απλά στα σκαριά, αλλά σχεδόν έτοιμο για καθέλκυση. Βάζουμε τις τελευταίες πινελιές πριν σπάσουμε στην πλώρη του τη σαμπάνια και ανυπομονούμε να το ρίξουμε στον ωκεανό σας!

Φαίνεστε ένα πολύ αγαπημένο και δεμένο παρεάκι και το καταλαβαίνει κανείς μέσα από τα social media σας. Πως έγινε λοιπόν η γνωριμία σας και αυτό το καταπληκτικό «πάντρεμα» χαρακτήρων;

Το δέσιμο που λες έχει γίνει μέσα από πολλή τριβή, εξέλιξη χαρακτήρων, παρέα, καλές και κακές στιγμές και ανοιχτότητα. Ο Πάνος γνώρισε τον Ανδρέα μέσω κοινών παρεών 10 χρόνια πριν, με τον Άλεξ γνωριστήκαμε χάρη σε έναν διαγωνισμό με έπαθλο ηχογράφηση single στο Artracks Studio το ‘16 (και χάρη την Νεφέλη, παλαιότερη drummer, που τον κέρδισε) και με τον Νικόλα πρώτα κάναμε παρέα, και όταν ήρθε η στιγμή, του προτείναμε να γίνει μέρος της ομάδας. Έχουμε αφήσει την κάνουλα του χιούμορ ανοιχτή, ειδικά αφού συνειδητοποιήσαμε πόσο δεν χρειάζεται να παίρνουμε στα σοβαρά τους εαυτούς μας, αλλά κυρίως την δουλειά μας.

Είστε πολύ δραστήριοι μουσικοί αλλά νομίζω πως βάζετε παραπάνω μεράκι σε αυτό το σχήμα. Τι είναι αυτό που κάνει έτσι ιδιαίτερη την φάση των Steams για εσάς;

Οι Steams είναι ένα ατσάλινο καράβι, του οποίου η μηχανή θέλει καλό λάδωμα. Επειδή τα λιμάνια είναι πολλά και οι φουρτούνες περισσότερες, το μεράκι που λες απαιτείται. Αν δεν δουλέψουμε για να λειτουργήσει καλά αυτή η μηχανή, το σκάφος θα μείνει στάσιμο, και εκεί δημιουργείται σκουριά. Δεν περιμέναμε τίποτα όταν ρίξαμε το Feed/Green Fire και το Wild Ferment εκεί έξω, η αγάπη που λάβαμε από τον κόσμο έγινε η υπόσχεση να συνεχίσουμε το ταξίδι..

Θα έλεγε κανείς πως έχετε κάνει mainstream την εναλλακτική ψυχεδελική ροκ στην χώρα μας. Πως και επιλέξατε αυτό το είδος για να πορευτείτε σαν μπάντα απο την πληθώρα των άλλων που κυριαρχούσαν στην επικαιρότητα όταν ξεκινήσατε;

Σε εκείνη τη φάση, και με εκείνα τα ακούσματα και όντας εκείνοι οι εκείνοι, αυτό το είδος μουσικής μας εξέφρασε. Στη συνέχεια ακούσαμε πολλά περισσότερα πράγματα, νέα και παλιότερα και εξελίξαμε τον ήχο μας κατά τη δική μας ευχαρίστηση. Ποτέ δεν μας άρεσε το «συγκεκριμένο», και η επιλογή του genre που χαρακτηρίζεται ψυχεδελικό, μόνο όρια δεν έχει.

Πρόσφατα κάνατε συνεργασία με την sourmena brewery και βγάλατε μια εξαιρετική μπύρα. Πείτε μας δυο λόγια για αυτή σας την εμπειρία. Ποιος είναι ο αλχημιστής/ εμπνευστής της συνταγής;

Τα παιδιά από την Sourmena είναι φίλοι και προτείναμε τη συνεργασία αυτή γιατί αφενός σε όλους αρέσει η μπύρα και αφετέρου μας φάνηκε μια πολύ ευχάριστη ιδέα. Την συνταγή την εμπνεύστηκαν τα παιδιά και έπειτα από κάποιες δοκιμές, καταλήξαμε στο ιδανικό -για εμάς- γευστικό προφίλ. Τελικά άρεσε σε πολύ κόσμο και έχει φτάσει 3.74 σε rating στο Untappd.

Ας μιλήσουμε όμως για τον ελέφαντα στο δωμάτιο, που δεν είναι άλλος από το πρώτο σας ευρωπαϊκό τουρ. Φαντάζομαι σαν μπάντα το επιθυμείτε καιρό να γίνει αυτό. Στο παρελθόν έχετε κάνει μεμονωμένες συναυλίες εκτός Ελλάδας. Τώρα που είναι να αρχίσει η πρώτη ευρωπαϊκή σας περιοδεία όμως πως νιώθετε; Τι σας έκανε να το πάρετε απόφαση να είναι φέτος η χρονιά που θα βγείτε στην Ευρώπη;

Θέλαμε καιρό να κάνουμε ευρωπαϊκή περιοδεία, οι συγκυρίες όμως δεν το επιτρέπανε, είτε λόγω εργασίας κάποιων μελών, είτε λόγω χρόνου, γιαυτό και πέρυσι πχ κάναμε fly-in 3 live στη Γαλλία. Στ’αλήθεια είναι κάτι που χρειάζεται μήνες προγραμματισμού, και ξεκινήσαμε να το κλείνουμε τέλος Σεπτέμβρη του ‘23. Αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με τον Δημήτρη Πάλλη και μετά από πολλά εμπόδια και αρκετό άγχος, είμαστε χαρούμενοι και έτοιμοι να παίξουμε την μουσική μας εκεί έξω.

Η αφίσα της περιοδείας θεωρώ πως είναι μια από τις πιο cool που έχω δει τελευταία και χαρακτηρίζει 100% την μπάντα. Ήθελα να ρωτήσω όμως γιατί είμαι περίεργος, έγινε τυχαία η επιλογή των ζώων που θα είναι ο καθένας σας σε αυτήν ή όχι;

Η επιλογή δεν έγινε καθόλου τυχαία! Όταν συζητούσαμε με τον Hin (@hin_art) για το πως φανταζόμασταν την αφίσα, σε κάποια φάση μας ρωτάει, εάν ήσασταν ζώα, τι ζώα θα ήσασταν; Και μετά μας ζήτησε να του στείλουμε ο καθένας μια selfie με συγκεκριμένες γωνίες. Έτσι ο Πάνος έγινε βουβάλι, ο Ανδρέας κόκορας, ο Άλεξ σαλάχι και ο Νικόλας λιβελούλα.

Τελευταία ερώτηση είναι μια που μου κάνω σε όλους. Τι συμβουλή θα δίνατε εσείς σε νέα παιδιά που αρχίζουν τώρα την δημιουργική τους αναζήτηση;

Βουβάλι: Τσαλακωθείτε όσο μπορείτε, παίξτε με τις λάσπες, αλλά δουλέψτε.

Κόκορας: Μην εγκλωβιστείτε σε καλούπια και ωδεία. Παίξτε με φίλους, αυτοσχεδιάστε.

Σαλάχι: Χτιστε μια ομάδα, μια οικογένεια και εμπιστευτείτε ο ένας τον άλλον σε μια χρονοβόρα και συχνά απαιτητική πορεία προς μια κοινή κατεύθυνση.

Λιβελούλα: Λιώστε στο ωδείο, μάθετε τζαζ, γίνετε βιρτουόζοι, στοχεύστε το Μέγαρο.

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.