Στα χρονικά της ροκ ιστορίας, λίγα συγκροτήματα έχουν αφήσει τόσο βαθιά ανεξίτηλο σημάδι όσο οι The Who. Η καριέρα τους διανθίστηκε από εμβληματικά άλμπουμ και εκρηκτικές εμφανίσεις. Ανάμεσα στα κοσμήματα του στέμματος της δισκογραφίας τους βρίσκεται το “Quadrophenia“. Το “Quadrophenia”, που κυκλοφόρησε ως διπλό άλμπουμ στις 26 Οκτωβρίου 1973 από την Track Records, δεν είναι απλώς ένα ακόμη ροκ άλμπουμ. Είναι μια εκτεταμένη ροκ όπερα που ξεπερνάει τα είδη, τον χρόνο και τις προσδοκίες.

Το “Quadrophenia” σηματοδότησε την τρίτη… εισβολή των The Who στη σφαίρα της ροκ όπερας. Οι προηγούμενες δουλειές περιελάμβαναν το “μίνι-όπερα” τραγούδι “A Quick One, While He‘s Away” και το καθοριστικό για το είδος “Tommy“. Ωστόσο, αυτό το άλμπουμ είναι μοναδικό. Βλέπετε, είναι το μοναδικό που έχει συνθέσει εξ ολοκλήρου ο Pete Townshend, ο οραματιστής κιθαρίστας και συνθέτης των The Who.

Με φόντο το Λονδίνο και το Μπράιτον του 1965, το “Quadrophenia” μας συστήνει έναν νεαρό με το όνομα Jimmy. Αυτή η σύνθετη αφήγηση, που αντανακλά έναν νέο που παλεύει να βρει τη θέση του, βρήκε βαθιά απήχηση στο κοινό. Παραμένει μια από τις πιο συναρπαστικές ιστορίες στη ροκ μουσική.

Η σχέση του συγκροτήματος με τον μάνατζέρ τους, Kit Lambert, διαλύθηκε κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης του άλμπουμ

Η δημιουργία του “Quadrophenia” ξεκίνησε το 1972. Οι The Who ήθελαν να ακολουθήσουν τα δύο προηγούμενα αριστουργήματά τους, το “Tommy” και το “Who‘s Next“. Παρά την αναγνώριση των κριτικών και την εμπορική επιτυχία, η μπάντα πάλευε με το δύσκολο έργο να ξεπεράσει τα δικά της υψηλά στάνταρ. Ενώ δούλευαν πάνω στο “Quadrophenia”, ο μπασίστας John Entwistle και ο τραγουδιστής Roger Daltrey πήραν χρόνο για να ηχογραφήσουν σόλο άλμπουμ. Ο ντράμερ Keith Moon ασχολήθηκε με την υποκριτική, αφήνοντας τους οπαδούς να περιμένουν με αγωνία.

Επιπλέον, η σχέση του συγκροτήματος με τον μάνατζέρ τους, Kit Lambert, διαλύθηκε κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης του άλμπουμ. Η αποχώρηση του Lambert από το συγκρότημα είχε μόνιμες επιπτώσεις, αλλάζοντας τη δυναμική μέσα στο συγκρότημα.

Η κυκλοφορία του Quadrophenia από τους The Who το 1973 εγκαθίδρυσε οριστικά το συγκρότημα ως έναν από τους απόλυτους πρέσβεις της Rock
Η κυκλοφορία του Quadrophenia από τους The Who το 1973 εγκαθίδρυσε οριστικά το συγκρότημα ως έναν από τους απόλυτους πρέσβεις της Rock

Το “Quadrophenia” δεν θα ήταν το μνημειώδες έργο που είναι χωρίς την πρωτοποριακή σύνθεση τραγουδιών του Townshend και την εξαιρετική μουσικότητα του συγκροτήματος. Η ιδέα του Townshend για τον χαρακτήρα Jimmy, που αντανακλούσε κάθε μέλος των The Who αποτέλεσε τη βάση για το άλμπουμ. Τραγούδια όπως τα “Bell Boy“, “Is It Me?“, “Helpless Dancer” και “Love Reign O‘er Me” ήταν εμβληματικά αυτής της αντίληψης. Αυτό το τετράπτυχο θέμα διατρέχει όλο το άλμπουμ, ενώνοντας τα διαφορετικά στυλ και ταλέντα των The Who.

Η παιχνιδιάρικη διάθεση του Moon, όπως αναδείχθηκε στο "Bell Boy", ήταν ένα από τα κορυφαία σημεία του άλμπουμ

Συγκεκριμένα, το μπάσο του John Entwistle λάμπει, ειδικά στο εμβληματικό κομμάτι “The Real Me“. Η μπασογραμμή ηχογραφήθηκε σε μία μόνο λήψη με μια Gibson Thunderbird. Αυτό το επίπεδο δεξιοτεχνίας αποτελεί απόδειξη της μουσικής ικανότητας του συγκροτήματος. Επιπλέον, το στυλ του Keith Moon στα ντραμς, το οποίο ήταν κάπως συγκρατημένο στα προηγούμενα άλμπουμ, επέστρεψε στον θορυβώδη, φανταχτερό εαυτό του στο “Quadrophenia”. Η παιχνιδιάρικη διάθεση του Moon, όπως αναδείχθηκε στο “Bell Boy”, ήταν ένα από τα κορυφαία σημεία του άλμπουμ.

Τα συνθεσάιζερ και τα ηχητικά εφέ, ενορχηστρωμένα από τον Townshend στο συνθεσάιζερ ARP 2500, προσέθεσαν ένα επίπεδο ηχητικής πολυπλοκότητας στο άλμπουμ. Ολόκληρο το άλμπουμ δημιουργήθηκε με σχολαστική προσοχή στη λεπτομέρεια, μέχρι και τις ηχογραφήσεις πεδίου. Με ήχους από κύματα που σκάνε σε μια παραλία και το σφύριγμα ενός τρένου ντίζελ που κατέγραψε ο ίδιος ο Townshend.

Το “Quadrophenia” κυκλοφόρησε με ενθουσιώδη υποδοχή τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στις ΗΠΑ. Αν και η περιοδεία που προέκυψε αντιμετώπισε κάποιες προκλήσεις με τις ταινίες υποστήριξης να αντικαθιστούν τα πρόσθετα όργανα του άλμπουμ, ο αντίκτυπος του άλμπουμ στο κίνημα αναβίωσης του mod στα τέλη της δεκαετίας του 1970 ήταν σημαντικός. Η μεταφορά της ιστορίας σε μια επιτυχημένη ταινία το 1979 έφερε τους αγώνες του Jimmy και τη μουσική του “Quadrophenia” σε μια ολόκληρη νέα γενιά. Αυτή η συναρπαστική συγχώνευση μουσικής και αφήγησης εδραίωσε ακόμη περισσότερο τη θέση των The Who ως καινοτόμων του ροκ είδους.

Το "Quadrophenia" κυκλοφόρησε με ενθουσιώδη υποδοχή τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στις ΗΠΑ

Με την πάροδο των ετών, το “Quadrophenia” έχει υποστεί αρκετές επανεκδόσεις, remixes και remasters. Κάθε μία από αυτές έδωσε την ευκαιρία στους οπαδούς να ξαναδούν και να ανακαλύψουν το άλμπουμ. Επιπλέον, διόρθωσε τις αντιληπτές ατέλειες και βελτίωσε την εμπειρία ακρόασης. Το “Quadrophenia” είναι κάτι περισσότερο από ένα άλμπουμ. Είναι μια απόδειξη της διαρκούς επίδρασης των The Who στη ροκ μουσική. Η ικανότητα του Townshend να δημιουργεί περίπλοκες αφηγήσεις μέσα στα όρια της ροκ και η εξαιρετική μουσικότητα των The Who αναδεικνύονται πλήρως σε αυτό το έργο. Συνεχίζει να αποτελεί φάρο για όσους αναζητούν μουσικό βάθος, αφήγηση ιστοριών και καλλιτεχνική καινοτομία.

Για πολλούς, ο ισχυρισμός του Townshend ότι το “Quadrophenia” ήταν το τελευταίο σπουδαίο άλμπουμ που ηχογράφησαν οι Who ισχύει. Αυτό το άλμπουμ αποτυπώνει ένα συγκρότημα στο απόγειο της δημιουργικότητάς του. Εξερευνούν νέους δρόμους, παραμένοντας όμως προσγειωμένοι στον εμβληματικό ήχο τους.

Η διαρκής δημοτικότητα του “Quadrophenia” και η βαθιά επιρροή που εξακολουθεί να ασκεί αποτελούν φόρο τιμής στη διαρκή κληρονομιά των The Who. Είναι μια απόδειξη της ικανότητάς τους να δημιουργούν μουσική που ξεπερνά τον χρόνο και συντονίζεται με την ανθρώπινη εμπειρία. Αυτά, καθιστούν το “Quadrophenia” ένα διαχρονικό αριστούργημα στο πάνθεον της ροκ όπερας.

Artist: Sober On Tuxedos

Album: Good Intentions

Label: Heaven Music

Release Date: 11/12/2020

Genre: Nu Metal, Metalcore

Artist: The Who

Album: Quadrophenia

Label: Track, MCA

Release Date: 26/10/1973

Genre: Rock

Producer: The Who

The Who: Roger Daltrey (Φωνή), Peter Townshend (Κιθάρα), John Entwistle (Μπάσο), Keith Moon (Τύμπανα, κρουστά)

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.