* Η παράσταση “Το Μαράκι έκλασε” ανεβαίνει στο Faust Bar Theater Arts κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη, έως και τις 28 Φεβρουαρίου. Προπώληση: viva.gr

Με αφετηρία τα κείμενα της Λένας Κιτσοπούλου, οι Seven Sisters έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό το θεατρικό ταξίδι τους με την παράσταση Το Μαράκι Έκλασε, που ανεβαίνει κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη στο Faust.

Το Μαράκι Έκλασε | Μία παράσταση των Seven Sisters

Η ομάδα αποτελείται από επτά γυναίκες και τις εφτά πολύχρωμες τουτού τους. Όλες μαζί, από την αρχή ως το τέλος, διηγούνται πέντε διαφορετικές ιστορίες υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Γιώτας Σερεμέτη. Όλο αυτό συμβαίνει σε περίπου δύο ώρες. Από την πρώτη στιγμή, είναι εκεί καλωσορίζοντάς μας και με το τρίτο κουδούνι. Η σκηνοθέτις και μέλος των Seven Sisters αναλαμβάνει να μας εξηγήσει τι επρόκειτο να δούμε. Όπως και τον λόγο που τις οδήγησε στην πραγμάτωση αυτής της παράστασης.

Το Μαράκι Έκλασε είναι μία παράσταση που προσφέρει ένα συναισθηματικό roller coaster
Το Μαράκι Έκλασε είναι μία παράσταση που προσφέρει ένα συναισθηματικό roller coaster

Το σκηνικό είναι λιτό και υπάρχουν πέντε καρέκλες σε διάφορα σημεία, όπου θα φιλοξενήσουν πολλές από τις λέξεις και τα συναισθήματα των ηρώων των ιστοριών. Αντικείμενα στα πλάγια για τις επόμενες και ένα θρανίο με την υποβολέα (λεπτομέρεια, που δίνει τη δική της μοναδική νότα σε όλη την παράσταση) και ακόμα μία εκ των Seven Sisters, που, ανάλογα την ιστορία, βρίσκεται λίγο έξω από αυτήν.

Αλλά τι πραγματεύονται όλες αυτές οι ιστορίες, που εκτυλίσσονται μπροστά μας; Είναι ιστορίες, που όλοι έχουμε πετύχει σε συζητήσεις, δελτία ειδήσεων ή και στο σπίτι μας. Ιστορίες, που μιλούν για την ελληνική οικογένεια με χιούμορ που πονάει. Από τις ιστορίες που συχνά-πυκνά ερχόμαστε σε επαφή, άμεση ή έμμεση, με τέτοιον τρόπο, που φοβάσαι μήπως κάποτε συνηθίσεις την αγάπη, όπως την εννοούν αυτοί. Μία αγάπη που στο όνομά της κάνουν τις πιο ειδεχθείς πράξεις, την εξουσία της οικογένειας, την κακοποίηση σε όλες τις μορφές της και τη συναισθηματική φυλακή, στην οποία ζουν πολλοί, με ή χωρίς τη θέλησή τους.

Το Μαράκι Έκλασε είναι μία παράσταση που δε χρειάζεστε παρέα για να δείτε

Οι Seven Sisters βρίσκονται επάνω στην σκηνή για να διηγηθούν αυτές τις ιστορίες. Να αναδείξουν με ωμό ρεαλισμό τι κρύβεται στα δωμάτια ενός σπιτιού, στους χώρους εργασίας, στο σώμα και στο μυαλό μας. Με γνώμονα το χιούμορ και τη γλαφυρή πένα της Κιτσοπούλου, οι εφτά γυναίκες αναδεικνύουν τη σκληρότητα κάθε χαρακτήρα και τι τελικά τον οδηγεί στην κατάληξή του. Μαζί κάθε στιγμή, ακόμα και σε στιγμές, που το μίσος των ηρώων τις χωρίζει. Είναι εκεί που βρίσκουν τον τρόπο να παραμείνουν μαζί, ενωμένες απέναντι στην κακοποίηση.

Όλες οι ιστορίες αναφέρονται σε μικρά παιδιά και πώς είδαν τη -σύντομη ή μακρά- ζωή τους να εκτυλίσσεται. Τα κείμενα, γνώριμα και γεμάτα ωμή αλήθεια, με την σκηνοθεσία της Γιώτας Σερεμέτη να τα αγκαλιάζει και να τα κάνει πραγματικότητα μπροστά στα μάτια μας. 

Η μουσική και οι διάφοροι ήχοι, κύριοι αρωγοί στην προσπάθεια των Seven Sisters και πάντοτε παρόντες. Από την αρχή ως το τέλος, με το πιο απρόσμενο φινάλε, όταν μία διαφορετική εκδοχή του “Μη γυρίσεις ξανά“’, του χιτ των ‘90s, τις κάνει να χορεύουν, φορώντας τις πολύχρωμες τούλινες φούστες τους. Δίνουν παλμό και ρεαλισμό στα λόγια τους. Αντικαθιστούν ολόκληρα σκηνικά και φιγούρες. Κορυφώνουν τις πράξεις τους και συνοδεύουν τα πιο γλυκά και τα πιο άγρια συναισθήματά τους.

To Μαράκι Έκλασε είναι μία παράσταση που οφείλεις να δεις
To Μαράκι Έκλασε είναι μία παράσταση που οφείλεις να δεις

Και όλα αυτά μαζί με τα εξαιρετικά φώτα, που στοχεύουν ιδανικά και αντανακλά στα φώτα του κάθε λέξη, κάθε κίνηση και κάθε χτύπο. Αυτός ο συνδυασμός και ο καταπληκτικός συγχρονισμός των μελών της ομάδας προβάλλει τις συνέπειες της αγριότητας και της βίας και το φαύλο κύκλο, που δημιουργείται εξαιτίας της μέσα στην οικογένεια.

Το Μαράκι Έκλασε είναι μία παράσταση που δε χρειάζεστε παρέα για να δείτε

Για τις πρωταγωνίστριες δε θα μιλήσω ατομικά. Επί σκηνής είναι η Γιώτα Σερεμέτη, η Χριστίνα Ανδρεάκου, η ‘Αρτεμις Δούρου, η Μαρίνα Ζέρβα, η Μαρούλα Καλαμποκιά, η Νικολέττα Παναγιώτου και η Λυδία Τσάτσου Παρασκευοπούλου, σε ρόλο υποβολέα, μουσικής επιμέλειας και συνοδοιπόρος στο δύσκολο αυτό μονοπάτι των δύο ωρών. Η καθεμία είναι μοναδική και ανταπεξέρχεται ικανά και με συνέπεια σε όσα πραγματεύεται το σενάριο. Το πιο μοναδικό, όμως, είναι το πόσο έχουν ενωθεί, που δεν μπορείς να ξεφύγεις από το βλέμμα και τα λόγια τους. Που σου δημιουργούν έναν κόμπο στο στομάχι και φροντίζουν, ώστε να μη λυθεί φεύγοντας από την αίθουσα. Και αυτό είναι το μεγαλείο τους!

Το Μαράκι Έκλασε είναι μία παράσταση, που θέλετε να δείτε. Που δε χρειάζεστε παρέα για να δείτε. Που δε θα είστε έτοιμοι για αυτό που θα δείτε. Και θα γελάσετε και θα πληγωθείτε. Και ίσως δείτε και ένα δικό σας κομμάτι πάνω στην σκηνή, που μπορεί να σας πονέσει. Αλλά αξίζει να συμβεί. ‘’Για το παιδί που υπήρξαμε, που μεγάλωσε, αλλά πάντα θα φέρει μέσα του κάτι από το τότε.’’

Artist: Morrissey

Album: I Am Not a Dog on a Chain

Label: BMG

Release Date: 20/03/2020

Genre: Indie Rock

Παράσταση: Το Μαράκι Έκλασε

Θέατρο: Faust Bar Theater Arts

Πρεμιέρα: 03/04/2023

Έως: 11/04/2023

Ημέρες παραστάσεων: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη

Ώρα έναρξης: 20:00

Τιμές εισιτηρίων: από 12€

Πρωταγωνιστούν: Χριστίνα Ανδρεάκου, Άρτεμις Δούρου, Μαρίνα Ζέρβα, Μαρούλα Καλαμποκιά, Νικολέττα Παναγιώτου, Γιώτα Σερεμέτη, Λυδία Τσάτσου 

Συντελεστές: Λένα Κιτσοπούλου (Κείμενα), Γιώτα Σερεμέτη (Σκηνοθεσία), Seven Sisters (Σκηνικά, Κοστούμια), Γιώτα Σερεμέτη (Μουσική επιμέλεια), Κώστας Φιλίππογλου (Σχεδιασμός φωτισμών), Λυδία Τσάτσου Παρασκευοπούλου (Σχεδιασμός φωτισμών, Video art, Σχεδιασμός αφίσας), Κική Παπαδοπούλου (Φωτογραφίες), Ανδρονίκη Τσατσαρώνη (Προβολή, επικοινωνία)