Περισσότεροι από εκατό καλλιτέχνες, μουσικοί, συγγραφείς και κορυφαίες πολιτιστικές προσωπικότητες – μεταξύ των οποίων οι Sting, Damien Rice, Margaret Atwood και Colum McCann – υπέγραψαν δήλωση με την οποία ζητούν την απελευθέρωση του Ιρανού ράπερ Toomaj Salehi.

Ο Salehi, γνωστός υποστηρικτής του κινήματος «Γυναίκες, Ζωή, Ελευθερία» στο Ιράν, καταδικάστηκε σε θάνατο από δικαστήριο του Ισφαχάν στις 24 Απριλίου για τον ακτιβισμό του.

Συνελήφθη για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2022 και πέρασε πάνω από ένα χρόνο στη φυλακή. Μάλιστα τις 252 ημέρες τις πέρασε στην απομόνωση. Όταν αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση, ανέφερε ότι είχε υποστεί «σοβαρά βασανιστήρια» κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του. Δύο εβδομάδες μετά, συνελήφθη ξανά με την κατηγορία της «διαφθοράς στη Γη».

Ο Salehi χρησιμοποίησε σταθερά τη μουσική του ως πλατφόρμα για την υποστήριξή του στις διαδηλώσεις τους μήνες που ακολούθησαν τον θάνατο της Mahsa Amini, ενώ βρισκόταν υπό την επιτήρηση της αστυνομίας ηθικής τάξης.

Η δήλωση που ζητά την απελευθέρωση του Salehi, η οποία ενορχηστρώθηκε από την ομάδα υπεράσπισης Index on Censorship, έχει ως εξής: “Ως καλλιτέχνες, μουσικοί, συγγραφείς και πρωτοπόρες πολιτιστικές προσωπικότητες είμαστε αλληλέγγυοι στον Toomaj Salehi. Ζητάμε να ακυρωθεί αμέσως και άνευ όρων η θανατική καταδίκη του. Όπως και να αφεθεί ελεύθερος χωρίς καθυστέρηση, με απόρριψη όλων των άλλων κατηγοριών.

Toomaj Salehi: Ο Sting, οι Coldplay και ο Damien Rice ζητούν από το Ιράν να απελευθερώσει τον ράπερ

Η τέχνη πρέπει να επιτρέπεται να ασκεί κριτική, να αμφισβητεί και να προκαλεί την εξουσία. Αυτό είναι τόσο δικαίωμά μας όσο και καθήκον μας ως καλλιτέχνες».

Η Jemimah Steinfeld, επερχόμενη διευθύνουσα σύμβουλος του Index on Censorship, εξήρε την ευρεία υποστήριξη για την απελευθέρωση του Salehi: «Η εμβέλεια και η ποικιλομορφία των υπογραφόντων αυτή τη δήλωση στέλνει ένα σαφές μήνυμα από τη διεθνή πολιτιστική κοινότητα. Ο Toomaj πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως».

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.