T.S.O.L., Coyote’s Arrow, 27/07/2023 @AN Club | Live Report

Ήρθε η στιγμή που περίμενε όλη η punk σκηνή, να έρθουν επιτέλους οι T.S.O.L. πρώτη φορά στην Ελλάδα από την μακρινή Καλιφόρνια με μία εμφάνιση που θα άλλαζε τελείως όλα όσα ξέραμε περί punk και hardcore. Κλείνοντας 45 συναπτά έτη μουσικής εμπειρίας, οι T.S.O.L. κάνουν την εμφάνισή τους μαζί με τους Coyote’s Arrow για να μας ταξιδέψουν στον σκληρό ήχο και να μας δώσουν την αίσθηση της ελευθερίας. 

Coyote's Arrow

Οι εκρηκτικοί Coyote’s Arrow κάνουν την αρχή κι από την πρώτη στιγμή μπαίνουν δυναμικά κάνοντας τη σκηνή δική τους. Κι εδώ έχουμε ένα σύνολο μουσικών οργάνων που έχει ως αποτέλεσμα να παρακινεί το κοινό, να το ξεσηκώνει. Δίνουν έμφαση στα vocals και φυσικά στα γυναικεία back vocals τα οποία συνοδεύονταν από ντέφι κι αρμόνιο. Ο κόσμος δεν ήταν αρκετός όμως χωρίς αμφιβολία αυτό δεν πτόησε το συγκρότημα, που δεν σταμάτησαν να είναι ενθουσιασμένοι με την όλη φάση από την αρχή. 

Coyote's Arrow @AN Club
Coyote's Arrow @AN Club

Σε γενικές γραμμές ο ήχος ήταν καλός, εκτός από μερικές αστοχίες που υπήρχαν ανά διαστήματα. Δίνοντας επίσης βάση στα ντραμς και στην κιθάρα, τα κομμάτια κυλούσαν ακριβώς όπως έπρεπε για την punk φάση που υποστήριζε η βραδιά. Τα σόλο κιθάρας ήταν αρκετά δουλεμένα. Μόνο μειονέκτημα το γεγονός ότι ο ήχος δεν ήταν απόλυτα καθαρός.  

Coyote's Arrow @AN Club
Coyote's Arrow @AN Club

Όλοι μαζί σαν μία οικογένεια, έδωσαν όλα όσα είχαν για να μας χαρίσουν μία τρομερή εμφάνιση γεμάτη συναίσθημα και τρέλα για μουσική. Η εμφάνιση αυτή ήταν ακριβώς ότι χρειαζόταν για να προθερμάνει τον κόσμο, ο οποίος ανάμενε τη συνέχεια. 

T.S.O.L.

Περίμενα πως και πως να βγουν στη σκηνή οι T.S.O.L. όπως κι όλος ο κόσμος απ’ ότι φάνηκε. Με το που βγήκαν πραγματικά όλοι ενθουσιάστηκαν και φυσικά ο εμβληματικός Jack Grisham έκανε αντιληπτή την παρουσία του, αφού μπήκε με φόρα και μας έδωσε να καταλάβουμε ότι θα πάρει φωτιά η σκηνή. 

Από το πρώτο κομμάτι έπαιξε pit στη μέση του μαγαζιού με τον περισσότερο κόσμο να ήταν ήδη προετοιμασμένος γι’ αυτό. Πλέον ο κόσμος ήταν αρκετός και πλησίαζε προς το γεμάτο, και φυσικά δεν υπήρχε κανείς καθιστός! Περιττό να πούμε πως όλη η ενέργεια, κοινού και μπάντας, έδενε απόλυτα. Ο ήχος ήταν αρκετά καλός χωρίς αδυναμίες έχοντας ένα ικανοποιητικό και καθαρό αποτέλεσμα. 

T.S.O.L. @AN Club
T.S.O.L. @AN Club

Ο τραγουδιστής αρκετά ενεργός με το κοινό, έδινε πολλές φορές το μικρόφωνο στο κοινό, στα ρεφρέν κι όχι μόνο. Το γεγονός ότι επικοινωνούσε τόσο πολύ με το πλήθος ήταν φοβερό και σίγουρα μας έφερνε όλους πιο κοντά τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ξεραθούμε στα γέλια αρκετές φορές και να περιμένουμε το επόμενο διάλειμμα που θα κάνουν για να γελάσουμε άλλο τόσο. 

 

Από το πρώτο κομμάτι έπαιξε pit στη μέση του μαγαζιού με τον περισσότερο κόσμο να ήταν ήδη προετοιμασμένος γι’ αυτό

Δυστυχώς μας ενημέρωσαν πως είναι η πρώτη και ίσως τελευταία φορά που θα παίξουν στην Ελλάδα. Ο λόγος είναι ο τραυματισμός που είχε ο πιανίστας και ο κιθαρίστας του συγκροτήματος, γιατί αν το πάρουμε ηλικιακά και βάσει του performance θα λέγαμε ότι τους παίρνει να συνεχίσουν για πολύ ακόμα. Οπότε τα έδωσαν όλο για όλα και με μεγάλη επιτυχία μάλιστα. 

T.S.O.L. @AN Club
T.S.O.L. @AN Club

Σε ένα από τα ευχάριστα αυτά διαλείμματα, ο Jack μας ενημέρωσε πως είναι ανοιχτός στο να δέχεται και να φιλοξενεί κόσμο σπίτι του (φανς και μη) κι όλα αυτά τα χρόνια τον επισκέφθηκε μόνο ένας φαν, ο Μαουρίσιο, ο οποίος έμεινε δύο εβδομάδες σπίτι του. Νομίζω πως πρέπει να περιμένει επισκέπτες από Ελλάδα σύντομα! Εκτός από μπόλικο χιούμορ το οποίο σίγουρα έχουν, συνεχίζουν να μας ενθουσιάζουν όλο και περισσότερο. Η μουσική εκτέλεση μαζί με τις χιουμοριστικές παύσεις χωρίς αμφιβολία ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να συμβεί στο συγκεκριμένο live. Για να είμαι ειλικρινής δεν ξέρω αν θα ήταν τόσο υπέροχο χωρίς το σύνολο αυτών των δύο. 

 

Η μουσική εκτέλεση μαζί με τις χιουμοριστικές παύσεις χωρίς αμφιβολία ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να συμβεί στο συγκεκριμένο live

Κλείνουμε (μπορεί και όχι) με ένα αρκετά γνωστό κομμάτι, το Code Blue, που κινείται σε horror punk φάση, όπου γίνεται ένας πανικός από το κέντρο μέχρι και τις άκρες του μαγαζιού. Περιμέναμε encore το οποίο και έγινε με άλλα δύο κομμάτια. Ο κόσμος δεν έφευγε, όλοι περίμεναν να υπάρχει και συνέχεια (που πολύ θα το θέλαμε). 

T.S.O.L. @AN Club
T.S.O.L. @AN Club

Ήταν μία μοναδική εμπειρία κι έπρεπε να ακουστούν αυτοί οι θρύλοι στην Ελλάδα, έστω και για μία φορά. Σίγουρα ήταν μία γεμάτη εμφάνιση με άφθονη ένταση και πάθος. Φτάνοντας προς το τέλος κι έπειτα από την τρομερή αυτή βραδιά, θέλω να σημειώσω πως η punk δεν έχει πεθάνει! 

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολουθήστε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Mastodon, Pinterest, Spotify και YouTube.