Γεια χαρά και καλωσήρθατε στο φτωχικό μας, το DEPART! Να κεράσουμε περγαμό(ν)το;

Τσοπάνα Rave: Αμέ, να μας κεράσετε ένα περγαμό(ν)το!

Πείτε μας μερικά πράγματα για τη διαδικασία που ακουλουθείτε κατά τη διαδικασία της σύνθεσης. Ξεκινούν όλα από μία κεντρική ιδέα ή γράφεται η μουσική και πάνω της πατούν οι στίχοι, μήπως είναι το αντίστροφο;

Τσοπάνα Rave: Κάθε φορά είναι διαφορετικά. Δεν ακολουθούμε κάποια συγκεκριμένη νόρμα, δεν έχουμε βρει κάποια “χρυσή” φόρμουλα. Ο καθένας μπορεί να ακολουθεί το δικό του μονοπάτι έμπνευσης.

Μπορεί δηλαδή να έχει μία πρωταρχική ιδέα και να τη φέρει στους υπόλοιπoυς. Έτσι, αυτή εξελίσσεται ή μπορεί και να “καταστρέφεται”. 

Θα έλεγε κάποιος ότι με τον COVID ξεκίνησε μία δυστοπία, η οποία παραμένει – δυστυχώς – μέχρι σήμερα. Ήταν μία περίοδος από τη μία γεμάτη αμφιθυμικά συναισθήματα, από την άλλη, αποτέλεσε και ευκαιρία για έκφραση και δημιουργία. Βλέποντας κάποιος την πρόσφατη κινητικότητά σας, θα έλεγε ότι το δεύτερο ισχύει και για εσάς. 

Τσοπάνα Rave: Πρωτόγνωρα συναισθήματα και καταστάσεις που δεν είχαμε βιώσει ποτέ μας. Ήταν μία περίοδος που κανείς δεν είχε φανταστεί ούτε θα ζούσε.  Εμείς την εκμεταλλευτήκαμε, αποτέλεσε μία πρώτης τάξεως ευκαρία να συνθέσουμε, να γράψουμε μουσική. Έμοιαζε σαν χρέος μας να το κάνουμε, να επαναφέρουμε την μπάντα.

Είναι χρέος μας να δημιουργούμε και να παίζουμε μουσική, οπότε επαναφέραμε και την μπάντα

Λοιπόν, έχετε κυκλοφορήσει το φρέσκο και σπαρταριστό τραγούδι «Υποψήφιοι για αποχώρηση», σε συνεργασία με τα Υπόγεια Ρεύματα. Από 18/03 μέχρι 08/04 θα απολαμβάνουμε τις μουσικές σας στο Σταυρό του Νότου. Πώς προέκυψε η συγκεκριμένη συνεργασία;

Τσοπάνα Rave: Όλα ξεκίνησαν από την πρόταση που μας έκανε η Goodheart Productions. Μας ζήτησαν να εμφανιστούμε στον Σταύρο του Νότου με τα Υπόγεια Ρεύματα. Έτσι, αφού φυσικά αποδεχθήκαμε την πρόταση, σκεφτήκαμε ότι θα έπρεπε κάπως να το γιροτάσουμε. Δεν ύπηρχε καλύτερος τρόπος να το κάνουμε από τη μουσική. Κάπως έτσι λοιπόν προέκυψε το «Υποψήφιοι για αποχώρηση».

Ποια συνεργασία, ως τώρα, με άλλον καλλιτέχνη ή μπάντα, σε επίπεδο live εμφάνισης, έχετε απολαύσει περισσότερο και γιατί;

Τσοπάνα Rave: Είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις μία. Γενικά μας αρέσουν και τα απολαμβάνουμε όταν συμβαίνουν αυτά.

Το τελευταίο διάστημα, ανακαλύψατε κάποια μουσική – ή και καλλιτέχνη – που σας επηρέασε σε μεγάλο βαθμό και σας έκανε να αναθεωρήσετε πράγματα γύρω από τη μουσική;

Τσοπάνα Rave: Έτσι γρήγορα δεν μου έρχεται κάτι στο μυαλό. Οπότε θα απαντήσω αρνητικά. Βέβαια, ίσως ασυναίσθητα να έχω επηρεαστεί, δεν μπορώ να το αποκλείσω.

Είναι δύσκολο να βρούμε άλλη λέξη για περιγράψουμε τον τρόπο με τον οποίο επιδρά η μουσική στη ζωή μας. Είναι απλά υπέροχος!

Ποια είναι η γνώμη σας για την πορεία της ελληνικής μουσικής σκηνής. Πώς νιώθετε το όραμα και την ενέργεια των μπαντών που την απαρτίζουν; Υπάρχει διαφορά στις μέρες μας συγκριτιά με την εποχή που ξεκινήσατε;

Τσοπάνα Rave: Ομολογώ ότι ναι, βλέπω διαφορά. Δεν νιώθω από τις μπάντες των ίδιο ενθουσιασμό με αυτόν που έβλεπες στα ‘80s και τα ‘90s. Υπάρχει και τεράστιος όγκος πληροφορίας που πρέπει να φιλτράρεις, να επεξεργαστείς και να διαχειριστείς. Κάτι που επίσης βλέπω αφορά την υποστήριξη. Νομίζω πως ούτε εδώ τα πράγματα είναι όπως παλιά, έχω την αίσθηση ότι έχει μειωθεί.

Ποιος είναι σκοπός της μουσικής γενικά για εσάς και τι επιδιώκετε να επικοινωνήσετε στον ακροατή που θα βάλει να ακούσει τα κομμάτια σας;

Τσοπάνα Rave: Αρχικά να πω ότι είναι μία win-win κατάσταση. Εννοώ, όσον αφορά εμάς, όποτε γράφουμε μουσική θέλουμε να ψυχαγωγήσουμε τον ακροατή και φυσικά τους εαυτούς μας. Το δεύτερο είναι εξίσου σημαντικό, αντιμετωπίζουμε κάθε σύνθεση ως έναν πίνακα. Κάθε τραγούδι είναι σαν να ζωγραφίζεις σε έναν καμβά, με τη διαφορά ότι αντί για να τον ντύσεις με χρώματα, το κάνεις με μουσική.

Είναι τρόπος έκφρασης η μουσική. Επίσης, είναι και μία διέξοδος από το γκρίζο της σημερινής εποχής 

Και σκέψου ότι αυτήν την εμπερία τη βιώνεις κάθε φορά που παίζεις μουσική, ανεξαρτήτως συνθήκης. Αυτή είναι η γοητεία της. Ο μαγικός συνδυασμός των στίχων με την ερμηνεία και τον ήχο. Ένα αποτέλεσμα, που όπως προείπα, έχει σκοπό να ψυχαγωγηθούμε όλοι.

Διαδραματίζει ενεργό ρόλο η επικαιρότητα της εκάστοτε περιόδου στον τρόπο που επιλέγετε θεματική για τις κυκλοφορίες σας; 

Τσοπάνα Rave: Φυσικά! Είτε πρόκειται για την επιλογή της θεματικής, είτε για τη διαδικασία της σύνθεσης μουσικής και του γραψίματος των στίχων, η επικαιρότητα αποτελεί μία από τις κυριότερες πηγές έμπνευσης.

Για πείτε μας τώρα τι αποτέλεσε αφορμή για να ασχοληθείτε με τη μουσική;

Τσοπάνα Rave: Όλοι μας, απο μικρή ηλικία συστηνόμαστε στη μουσική. Βέβαια, δεν επιδρά σε όλους με τον ίδιο τρόπο ή στον ίδιο βαθμό. Εμείς ανήκουμε στην κατηγορία αυτών που μας μάγεψε από μικρή ηλικία. Τόσο η ίδια η μουσική, όσο και το ζεις από αυτήν. Αυτός ο συνδυασμός είναι, δεν βρισκω άλλη λέξη να τον χαρακτηρίσω, υπέροχος.

Σας ζητάει κάποιος να περιγράψετε τη μουσική σας με μία μοναδική εικόνα. Ποια θα επιλέγετε και γιατί;

Τσοπάνα Rave: Επίλεγουμε δύο που στην ουσία είναι μία. Θα επιλέγαμε είτε μία φωτογραφία του πλανήτη μας την οποία θα είχε τραβήξει κάποιος που θα βρισκόταν στην επιφάνεια της σελήνης και το αντίθετο. Άρα οι δύο εικόνες, επί της ουσίας είναι μία, απλά διαφέρει η προοπτική. 

Να μη σταματήσουμε να ονειρευόμαστε και να αφήνουμε την καρδιά μας να ταξιδεύει

Εκ μέρους του DEPART σας ευχαριστώ πολύ που αφιερώσατε χρόνο και ενέργεια σε αυτή τη συνέντευξη. Σαν τίτλο τέλους της συνέντευξης, αφήνω πάνω σας να επικοινωνήσετε ένα μήνυμα ή οτιδήποτε άλλο επιθυμείτε εσείς.

Τσοπάνα Rave: Προφανώς θα πούμε κάτι για τη μουσική. Είναι σημαντικό να μη σταματήσουμε να ονειρευόμαστε και να αφήνουμε την καρδιά μας να ταξιδεύει αδιάκοπα. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, να παλεύουμε τη στεναχώρια μας και την κατάθλιψη μας. Για όλους αυτούς λόγους θέλουμε να μη σταματήσουμε να παίζουμε μουσική!