Πίσω στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, θυμάμαι ότι όλοι είχαν αρχίσει να μαθαίνουν τους Deathspell Omega. Tο “Paracletus” τους σύστησε σε μεγαλύτερη μερίδα οπαδών και σύντομα οι νοητές συσχετίσεις των δίσκων όλων των «δυσαρμονικών» σχημάτων με τη Γαλλοφινλανδική μπάντα έγιναν μονόδρομος. Αν χρησιμοποιούσες δυσαρμονίες, αναπόφευκτα συγκρινόσουν με αυτούς και λίγο-πολύ όλος ο extreme metal πλανήτης γυρνούσε γύρω από το όνομά τους. Ένα χρόνο μετά, όταν οι Ulcerate κυκλοφόρησαν τον τρίτο δίσκο τους, “The Destroyers of All“, άρχισε να γίνεται λόγος για τους Deathspell Omega του death metal.

Και όπως είναι λογικό, αν και είχαν κυκλοφορήσει άλλους δύο δίσκους, είχε έρθει πλέον η ώρα για το κοινό να τους κατανοήσει εντός πιο «φιλικών» συμφραζομένων. Στυλιστικά το death metal τους παρουσίαζε αρκετές ομοιότητες στη λογική του με τη μουσική των Deathspell. Παράξενα μέτρα, δυσαρμονίες και ένας άκρως ανορθόδοξος τρόπος σύνθεσης και επιβολής ατμόσφαιρας, τους καθιστούν αρκετά συγγενικούς στο πώς τους αντιλαμβάνεται ο ακροατής.

Ulcerate: Stare Into Death And Be Still | Album Review
Εννιά χρόνια πέρασαν από τότε και οι Νεοζηλανδοί deathmetallers επιστρέφουν με τον έκτο δίσκο τους, με τον ταιριαστά επιβλητικό τίτλο “Stare Into Death And Be Still“, τίτλο που αντικατοπτρίζει πλήρως το περιεχόμενο. Μέχρι στιγμής, τέσσερις μήνες εντός του 2020, αυτός είναι ο δίσκος που με ζόρισε περισσότερο στην ακρόαση και κατανόησή του. Και αυτό διότι από την πρώτη ακρόαση κατάλαβα πως είναι αδιαμφισβήτητο αριστούργημα, αλλά έπρεπε να βρω τους λόγους, τα επιχειρήματα.

Και εν τέλει, μέσα από το υπερτεχνικό κάλυμμα, οι Ulcerate καταφέρνουν να δημιουργήσουν ατμόσφαιρα

Οι Ulcerate δημιουργούν μια μουσική περίπλοκη, δαιδαλώδη, που στερείται αμεσότητας αλλά όχι πυγμής, κερδίζουν το ενδιαφέρον ανεξαρτήτως του αν καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει στα κομμάτια τους. Και με κάθε ακρόαση ξεκινούν να διακρίνονται τα περαιτέρω στοιχεία, σαν πίνακας του Ιερώνυμου Μπος αρχίζει και φανερώνει τις γκροτέσκες λεπτομέρειές του όσο τον παρατηρούμε.

Τα μέτρα των ντραμς –ένας εξωγήινα ακριβής Jamie Saint Merat- αρχίζουν και ξεκαθαρίζουν μέσα από τις υπερταχύτητες της μπότας και τα γυρίσματα στα ταμπούρα, τα ριφς γίνονται αντιληπτά ως αρωγοί της αφήγησης, η πρόοδος κάθε σύνθεσης ξεχωριστά, έστω και με προσπάθεια, οδηγεί τον ακροατή εκεί που θέλει.

Και εν τέλει, μέσα από το υπερτεχνικό κάλυμμα, οι Ulcerate καταφέρνουν να δημιουργήσουν ατμόσφαιρα. Είτε αυτή κυμαίνεται σε απάνθρωπα γρήγορες ταχύτητες, είτε σε mid tempo λάβα (τα περάσματα του There Is No Horizon και το μεσαίο μέρος του Inversion με το ριφ να αρνείται να ακολουθήσει τις τυμπανοκρουσίες) ενώ δε γίνεται να μη σου κάνει εντύπωση η σύλληψη ενός κομματιού όπως το Visceral Ends, με την κιθάρα να πλέκει ένα –σχεδόν- πικρόχολο ρέκβιεμ που σιγοντάρει τον όλεθρο κρουστών και φωνής.

Ο νέος δίσκος των Sorcerer, "Reign of the Reaper", αποτελείται από οχτώ κομμάτια, που ξεχειλίζουν ζόφο και έπος

Μιλώντας περί φωνής, τα κτηνώδη φωνητικά του Paul Kelland είναι τα κατάλληλα για να ντύσουν τους -εξαιρετικά καλογραμμένους- στίχους της μπάντας, συνδυάζοντας επιβλητικότητα και ψυχρό κυνισμό στην εκφορά της κάθε λέξης, κρατώντας παράλληλα μια σχεδόν κατανοητή άρθρωση. Την οποία διατηρεί από το εναρκτήριο The Lifeless Advance (με τον στίχο Salvage Nothing From The Ruins να συνοψίζει επιτυχημένα το δίσκο) μέχρι τις τελευταίες περιδινήσεις του Dissolved Orders.

Ulcerate: Stare Into Death And Be Still | Album Review

Αν ένας δίσκος σε κάνει να σταματάς πάσα ασχολία για να του δώσεις πλήρη έμφαση και αυτό γίνεται κατ’ επανάληψη και σε βάθος χρόνου, τότε ξέρεις πως πρόκειται περί αναντίλεκτου αριστουργήματος. Γιατί, ακόμα και σε υποσυνείδητο βαθμό, την κερδίζει με ευφυείς τακτικές. Δύσκολα θα ακούσουμε καλύτερο death metal και όχι μόνο φέτος, αλλά και εντός πενταετίας. Με όση υπερβολή μπορεί να έχει μια τέτοια δήλωση.

Artist: Sober On Tuxedos

Album: Good Intentions

Label: Heaven Music

Release Date: 11/12/2020

Genre: Nu Metal, Metalcore

Artist: Ulcerate

Album: Stare into Death and be Still

Label: Debemur Morti Productions

Release Date: 24/04/2020

Genre: Technical Death Metal

1. The Lifeless Advance

2. Exhale the Ash

3. Stare into Death and Be Still

4. There Is No Horizon

5. Inversion

6. Visceral Ends

7. Drawn into the Next Void

8. Dissolved Orders

Producer: Jamie Saint Merat

Ulcerate: Jamie Saint Merat (Τύμπανα, κρουστά), Michael Hoggard (Κιθάρα), Paul Kelland (Μπάσο, φωνή)

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.

10.0
Score

Final Verdict

Δύσκολα θα ακούσουμε καλύτερο death metal και όχι μόνο φέτος, αλλά και εντός πενταετίας. Με όση υπερβολή μπορεί να έχει μια τέτοια δήλωση.