Οι Unverkalt σχηματίστηκαν το 2017 και ανήκουν στα συγκροτήματα που παρακολουθώ από τη χρονιά της δημιουργίας τους. Φέρουν την ταμπέλα του «διαφορετικού» καθώς η μουσική που παίζουν άρχισε πρόσφατα να παρουσιάζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στην ελληνική σκηνή. Μένει μόνο να δω αν το “A Lump of Death: A Chaos of Dead Lovers” θα διατηρήσει αυτόν μου τον θαυμασμό.

Experimental, post – metal και alternative είναι ορισμένα από τα είδη που εμπεριέχονται στις μελωδίες τους. Κάτι ακόμα το οποίο είναι ενδιαφέρον για τους Unverkalt είναι οι θεματικές που επιλέγουν για τα album τους. Στοχεύουν στην ανακάλυψη του μυστήριου αυτού είδους που ονομάζεται «άνθρωπος».

Ξεκίνησαν με την απορία περί δημιουργίας και αυτή τη φορά καταπιάνονται με τη σκοτεινή πλευρά του τρόπου που λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Μέσω του “A Lump of Death: A Chaos of Dead Lovers” αποτυπώνουν τις σκέψεις των ατόμων που προβαίνουν σε εγκληματικές συμπεριφορές από το ‘70 μέχρι και σήμερα.

Το intro “Terrible Secrets”, είναι ο πιο ταιριαστός τρόπος εγκλιματισμού του ατόμου που βάζει να ακούσει το δίσκο. Μυστήρια και σκοτεινή αισθητική ως αποτέλεσμα των ατμοσφαιρικών μελωδιών και των λεπτών και υψηλών φωνητικών στις αφηγήσεις που έχουν ύφος μαγνητοφωνήσεων.

Στο "A Lump of Death: A Chaos of Dead Lovers" οι Unverkalt για άλλη μια φορά μάχονται με υπαρξιακά ζητήματα και μας το επικοινωνούν στις μελωδίες και τους στίχους

Μέσω της θεατρικότητας της κάθε χροιάς, δίνεται η εντύπωση πως οι μαγνητοφωνήσεις αυτές έγιναν σε παρελθόντα χρόνο.  Στοιχειώνουν, όμως, το παρόν μιας και όσο περνά η ώρα του intro ακούγονται ολοένα και πιο «ζωντανές».

Πρώτο κομμάτι το “Mass Hysteria” με τις μακροσκελείς επαναλήψεις στα drums και τα μελαγχολικά riffs που doom-ίζουν. Μεταδίδει το βάρος του νοήματος που εμπεριέχεται στο ίδιο το κομμάτι και γενικότερα στο A Lump of Death: A Chaos of Dead Lovers.

Είναι σαφές ότι οι Unverkalt στο "A Lump of Death: A Chaos of Dead Lovers " πετυχαίνουν τον στόχο τους
Είναι σαφές ότι οι Unverkalt στο "A Lump of Death: A Chaos of Dead Lovers" πετυχαίνουν τον στόχο τους

Οι Unverkalt για άλλη μια φορά μάχονται με υπαρξιακά ζητήματα και μας το επικοινωνούν στις μελωδίες και τους στίχους. Συνεχίζοντας, το “Loathe & Love” θα μπορούσε να είναι μια σύντομη ανάλυση της οπτικής των Unverkalt σχετικά με τα συναισθήματα αγάπης και μίσους. Εκ πρώτης όψεως τουλάχιστον γιατί το αντίβαρο φαίνεται να τείνει προς το δεύτερο.

Τα αιθέρια φωνητικά της Δήμητρας διευκολύνουν την ακρόαση και τη βύθιση στο κομμάτι. Σε συνδυασμό με τα σταθερά σαν κυματισμούς μιας ήρεμης θάλασσας riffs, ταξιδεύουν στη σκοτεινή πλευρά της κοινωνίας των ‘70s στην οποία έχει αφιερωθεί ο δίσκος.

Στο "A Lump of Death: A Chaos of Dead Lovers" οι Unverkalt για άλλη μια φορά μάχονται με υπαρξιακά ζητήματα και μας το επικοινωνούν στις μελωδίες και τους στίχους

Ο σκοτεινός τόνος των αρπισμάτων της κιθάρας σε συνδυασμό με τα κοφτά και έντονα drums, είναι η συνταγή για μία ανατριχιαστική μουσική εισαγωγή σύμφωνα με τους Unverkalt.

Στο κομμάτι “Mr. Monster”, εκτός της εισαγωγής, προκαλεί δέος η λεπτομέρεια με την οποία η μπάντα καταφέρνει να περιγράψει τις εμμονικές σκέψεις που εξουσιάζουν ένα μυαλό και το οδηγούν στην εγκληματική πράξη. Αυτό το κομμάτι αποτελεί – μία ακόμη – επιβεβαίωση πως οι Unverkalt πετυχαίνουν το στόχο τους.

Όσο προχωράει ο δίσκος, παρατηρώ πως το μπάσο είναι παρόν κάπου στο βάθος, προσφέροντας το δυναμισμό του στο προσκήνιο των κομματιών. Ωστόσο, δε θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω άστοχη κίνηση. Αν η πολυπλοκότητα του νοήματος του album υπήρχε και στις μελωδίες, κάτι από τα δύο ενδεχομένως να υστερούσε.

Αν καλούμουν να δώσω συνώνυμη λέξη για το “Heart of Darkness: Good never come of such evil”, αυτή θα ήταν «λύτρωση». Κάπως αντιφατικό με την αισθητική και το σφαιρικό νόημα του δίσκου, όμως με τις εναλλαγές στους ρυθμούς, τις μελωδίες και τα ατμοσφαιρικά φωνητικά των Unverkalt, το λυτρωτικό συναίσθημα είναι μονόδρομος.

Οι στίχοι προκαλούν την αίσθηση αέναης φυλακής στην οποία είναι εγκλωβισμένα τα άτομα που προβαίνουν σε εγκλήματα

Όσο ξετιλύγεται ο μίτος του album, τόσο παραπάνω εκδηλώνεται η πρόοδος της μπάντας και πλησιάζει προς την πραγμάτωση του σκοπού. Μία ανάσα πριν το τέλος, το “Le Triomphe de la Mort”, είναι η κορύφωση του δίσκου. Ειδικά το «ξέσπασμα» μετά την ηρεμία των απαλών φωνητικών, προμηνύει την πιο δύσκολη μάχη του θύτη, όπως αφήνουν οι Unverkalt μέσω των στίχων τους να εννοηθεί, στη διαδρομή του προς την εγκληματική ενέργεια. Την  πάλη με τον εαυτό.

All the world is young and I’m fading away.

I don’t wish to go through, I battle with time.

Cut my heart out

‘Cause I don’t trust anyone.

Kαθηλωτικό και κινηματογραφικό το “A Lump of Death: A Chaos of Dead Lovers" των Unverkalt
Kαθηλωτικό και κινηματογραφικό το “A Lump of Death: A Chaos of Dead Lovers" των Unverkalt

Τελικά, το “A Greater Evil”, έρχεται να διαψεύσει την εντύπωση που προκάλεσε το “Le Triomphe de la Mort” περί κορύφωσης. Είναι ο ιδανικός τίτλος τέλους καθώς συναντάμε το τελειωτικό ξέσπασμα των Unverkalt μουσικά και στιχουργικά.

Τα φωνητικά αποπνέουν απόγνωση. Οι ρυθμοί των μελωδιών είναι αργοί μα ταυτόχρονα έντονοι. Οι στίχοι προκαλούν την αίσθηση αέναης φυλακής στην οποία είναι εγκλωβισμένα τα άτομα που προβαίνουν σε εγκλήματα. Και κάπως έτσι προσδίδεται στο κομμάτι και συλλογικά στον δίσκο η σφραγίδα της αυτοπραγμάτωσης των Unverkalt.

To "A Lump of Death: A Chaos of Dead Lovers " δίνει την αίσθηση πως η επίτευξη του σκοπού δεν είναι αυτοσκοπός αλλά ένα αποτέλεσμα προσπάθειας της μπάντας και αγάπης για την τέχνη

Τι να πρωτοσχολιασθεί για το καθηλωτικό και κινηματογραφικό “A Lump of Death: A Chaos of Dead Lovers”; Είναι από τους δίσκους, η ακρόαση των οποίων δημιουργεί νοητές εικόνες. Κάθε κομμάτι αποτελεί ένα βήμα κοντύτερα στην επαφή με το σκοτεινό σκεπτικό των εγκληματικών συμπεριφορών με απαρχές τη δεκαετία του ‘70.

Το αποτέλεσμα σε επίπεδο ήχου, νοήματος, αισθητικής και σύνθεσης μαρτυρά τη μελέτη, την εξάσκηση και την σκληρή δουλειά των Unverkalt. Ο δίσκος δίνει την αίσθηση πως η επίτευξη του σκοπού δεν είναι αυτοσκοπός αλλά ένα συνονθύλευμα προσπάθειας της μπάντας και αγάπης για την τέχνη. Τέλος, αν η ψηφιακή αναπαραγωγή είναι τόσο συναρπαστική, θα ήθελα να ανακαλύψω τι γίνεται στη live εκτέλεση των κομματιών. Τα υπόλοιπα τα αφήνω στις αισθήσεις και τον τρόπο που ερμηνεύει τα ερεθίσματα το κάθε άτομο διότι κάπου εδώ στερεύουν τα λόγια και αναζωπυρώνεται η ανυπομονησία για την παρακολούθηση των Unverkalt σε live εμφάνιση.  

A Lump of Death: A Chaos of Dead Lovers - Tracklist

1. Terrible Secrets (Intro)

2. Mass Hysteria

3. Loathe & Love

4. Mr.Monster

5. Heart of Darkness

6. Le Triomphe de la Mort

7. A Greater Evil

Artist: Morrissey

Album: I Am Not a Dog on a Chain

Label: BMG

Release Date: 20/03/2020

Genre: Indie Rock

Artist: Unverkalt

Album: A Lump of Death: A Chaos of Dead Lovers

Label: Argonauta Records

Release Date: 20/10/2023

Genre: Post-metal

Producer: Unverkalt

Unverkalt: George Stamkos (Κιθάρα), Themis Ioannou (Κιθάρα, πλήκτρα), Dimitra Kalavrezou (Φωνή), Spyros Olivotos (Μπάσο), Christian Eggers (Τύμπανα)

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.

10.0
Score


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/customer/www/depart.gr/public_html/wp-content/themes/gillion/inc/helpers_blog.php on line 692

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/customer/www/depart.gr/public_html/wp-content/themes/gillion/inc/helpers_blog.php on line 716

Final Verdict

Το αποτέλεσμα σε επίπεδο ήχου, νοήματος, αισθητικής και σύνθεσης μαρτυρά τη μελέτη, την εξάσκηση και την σκληρή δουλειά των Unverkalt. Ο δίσκος δίνει την αίσθηση πως η επίτευξη του σκοπού δεν είναι αυτοσκοπός αλλά ένα συνονθύλευμα προσπάθειας της μπάντας και αγάπης για την τέχνη.