Οι UNVERKALT, επιστρέφουν, τρία χρόνια μετά την πρώτη τους κυκλοφορία με την πιο κινηματογραφική διάθεση που θα μπορούσαν να έχουν. Ακόμα πασχίζουν να ανακαλύψουν, όπως ακούσαμε και στο “A Lump of Death: A Chaos of Dead Lovers”, το μυστήριο αυτό είδος που ονομάζεται «άνθρωπος». Λένε πως όταν εξωτερικεύεις τις σκέψεις σου κατανοείς καλύτερα τους συλλογισμούς και τους προβληματισμούς σου. Στο DEPART λοιπόν, οι UNVERKALT, μίλησαν για τους στόχους, τις εμπνεύσεις και τις ανησυχίες τους.

Καλησπερίζω και καλωσορίζω τους UNVERKALT στο DEPART! Αρχικά, σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο και την ενέργειά σας. Μία ερώτηση – γνωριμίας για να ξεκινήσουμε. Τι θα θέλατε να ξέρουν για τους Unverkalt τα άτομα που ακούνε τη μουσική σας για πρώτη φορά ;

Δήμητρα: Καλησπέρα DEPART και ευχαριστούμε πολύ για το όμορφο ξεκίνημα! Πολύ όμορφη ερώτηση! Οι UNVERKALT είναι ενα μείγμα post-metal, alternative, cinematic ήχου. Το project μας έχει ρίζα την ανθρώπινη εμπειρία και αλληλεπίδραση. 

Mας αρέσει να ανακαλύπτουμε την σκοτεινή πλευρά του ρομαντισμού και να αποδιδούμε κάθε νέο κεφάλαιο με μια κινηματογραφική σκοπιά, σαν να βρίσκεσαι μέσα σε μια ταινία και να προσπαθήσεις να καταλάβεις τι συμβαίνει.

Ποιος είναι σκοπός της μουσικής γενικά για εσάς; Τι επιδιώκετε να επικοινωνήσετε μέσω της δικής σας μουσικής στο άτομο που θα βάλει να ακούσει τα κομμάτια σας;

Ο ήχος μας αντλεί επιρροές απο κινηματογραφικές ταινίες, πίνακες ζωγραφικής, λογοτεχνικά έργα και ποιητές. Το μήνυμα που λαμβάνουμε απο όλη αυτήν την εμπειρία το μεταφράζουμε με ένα δικο μας σήμα. Μια μια δική μας σκοπιά, που αντικατοπτρίζει την προσωπική μας ερμηνεία και αντίληψη του κόσμου.

Οι UNVERKALT μίλησαν στο DEPART και την Τζώρτζια Λαζανά
Οι UNVERKALT μίλησαν στο DEPART και την Τζώρτζια Λαζανά

Σε αυτόν που θα ακούσει την μουσική μας αφήνουμε χώρο να ανακαλύψει ο ίδιος το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε. Θέλουμε να δώσει ο ίδιος τις απαντησείς στα ερωτήματα που θέτονται. Είναι σημαντικό για εμάς να δημιουργήσουμε ένα σύμπαν που θα λειτουργεί σαν καθαρτήριο συναισθημάτων.

Ποια είναι η διαδικασία σύνθεσης που εφαρμόζετε στα κομμάτια σας; Ακολουθήσατε το ίδιο «μονοπάτι» και στο “A Lump of Death: A Chaos of Dead Lovers”;

Σε κάθε άλμπουμ, ξεκινάμε με μια συγκεκριμένη ιδέα από την αρχή και στη συνέχεια δημιουργούμε ολόκληρη την εμπειρία γύρω της. Στo “L’Origine Du Monde” όσο και στο “A Lump of Death: A Chaos of Dead Lovers”, το concept ύπηρχε απο την αρχή. Η σημαντική διαφόρα έγκειται στο ότι το κάθε άλμπουμ για μας αποτελεί μια είδους “μεταμόρφωση”. Ο στόχος μας, τόσο μέχρι σήμερα όσο και στο μέλλον, είναι η συνεχής εξέλιξη και ο πειραματισμός ενδυναμώνοντας με αυτόν τον τρόπο τον πυρήνα του ήχου μας.

Μιας και πιάσαμε τα «διαδικαστικά», θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας πώς επιλέγετε θεματική για τα albums/EPs σας γενικά αλλά και ειδικά, για την τελευταία σας κυκλοφορία;

Η τελευταία κυκλοφορία ήταν ένα concept που υπήρχε καιρό στο μυαλό μας. Επηρεαστήκαμε πολύ απο documentaries με serial killers των ’70ς , cult leaders και ακραία εγκλήματα του τότε αλλά και του σήμερα. Θέλαμε αυτός ο δίσκος να μπει βαθιά σε αυτή την θεματολογία και να σε βυθίσει σε όλο αυτό το σκοτάδι και τον πόνο που ο άνθρωπος μπορεί να δημιουργήσει αλλά και να υπάρξει μέσα σε αυτόν. Αυτό το άλμπουμ εκφράζει την γενικότερη χειραγώγηση σε ανθρώπους που δεν έχουν ψυχική και σωματική δύναμη. Την εξουσία κάποιου να καθορίσει το τέλος σου, τη ζωή σου και το πώς η σάρκα εξουσιάζει το μυαλό και αφήνει το σκοτάδι να ρέει ανεξέλεγκτο στις πλάτες αθώων ανθρώπων.

Θέλουμε ο ακροατής να κοιτάζει το εξώφυλλο των Unverkalt σαν να βλέπει ένα poster ταινίας και να προσπαθεί να καταλάβει την υπόθεση

Στα τόσα θύματα που δεν κατάφεραν να βρουν την λύτρωση γιατί η ζωή τους έσβησε απότομα και με αποτρόπαιο τρόπο σαν να μην είχε καμία απολύτως αξία.

Στον νέο σας δίσκο, ήδη από το εξώφυλλο, διακρίνουμε στοιχεία κινηματογραφικής αισθητικής. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για αυτήν την έμπνευση;

Το εξώφυλλο θέλαμε εξαρχής να πάρει αυτή την μορφή και να θυμίζει σαν να βλέπεις στιγμιότυπο απο ’70ς ταινία. Ο Θέμης που ειναι ο designer του συγκεκριμένου cover δημιούργησε όλη την ατμόσφαιρα που θέλαμε να αποδώσουμε. Είμαστε πολύ επηρεασμένοι από τον κινηματογράφο και οι ταινίες είναι τεράστια έμπνευση για εμάς.  Για αυτό παντα σε αυτό που κάνουμε θέλουμε να δίνουμε μια cinematic αίσθηση.

Οι Unverkalt είναι έτοιμοι να κυκλφορήσουν τον δεύτερο δίσκο τους, το "A Lump of Death: A Chaos of Dead Lovers

Θέλουμε ο ακροατής να κοιτάζει το cover σαν να κοιτάζει ενα poster ταινίας και να προσπαθεί να καταλάβει την υπόθεση. Αποκαλύπτουμε πολλά στοιχεία στο layout του βινυλίου και του cd οπού ο καθένας μπορεί να τα ερμηνεύσει και να καταλάβει όλο το concept. Θέλαμε το εξώφυλλο σαν πρώτη όψη να φαίνεται “άκακο” και όταν κοιτάζεις λίγο καλύτερα να καταλαβαίνεις πως δεν είναι αυτό που φαίνεται αλλά κάτι που κουβαλά ένα τεράστιο πόνο.

Προσεγγίζοντας το “A Lump of Death: A Chaos of Dead Lovers” από την πλευρά του ακροατή, το συνολικό αποτέλεσμα του album είναι αυτό που φανταζόσασταν ότι θα προέκυπτε;

Το εξώφυλλο και η αισθητική που ακολουθήσαμε είχε μια πολύ συγκεκριμένη κατεύθυνση. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που καταφέραμε να περάσουμε αυτήν την ατμόσφαιρα σε όσους μας ακούν. Το τελευταίο μας βίντεο κλιπ “Mass Ηysteria“, σκηνοθετημένο από τους Kiss the Frog, έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε αυτό που θέλαμε να εκφράσουμε οπτικοακουστικά με αυτό το άλμπουμ. Με το “Mass Ηysteria” το “Α Lump of Death: A Chaos of Dead Lovers” πήρε σάρκα και οστά και ολοκληρώθηκε. Ευχαριστούμε λοιπόν όλη την ομάδα του Kiss The Frog.

Στη μουσική σας συναντάμε κατά κόρον experimental και ατμοσφαιρικά στοιχεία. Πόσο εύκολο είναι να επιτευχθεί αυτός η ήχος στα lives;

Παίζοντας ατμοσφαιρικό ήχο με πιο αργά tempo και πειραματικά στοιχεία είναι μια πρόκληση καθώς η μουσική αυτή στήριζεται στην ατμόσφαιρα. Ωστόσο, όταν κάτι είναι δικό σου και το αγαπάς, η ατμόσφαιρα βγαίνει αβίαστα και ειδικότερα με τα μέλη που έχουμε στην μπάντα. Καθε live είναι γεμάτο έντονα συναισθήματα και πάντα δίνουμε την ψυχή μας σε αυτό.

Με αφορμή την αναφορά των live, τι καλό ετοιμάζουν οι UNVERKALT για το άμεσο αλλά και το μακρινό μέλλον;

Eτοιμάζουμε κάποια lives στο εξωτερικό που θα ανακοινωθούν σύντομα και στις 9 Μαρτίου έρχομαστε Ελλάδα για το Album Release μας που θα γινει στο Temple. Είμαστε απίστευτα χαρούμενοι που επιστρέφουμε και θα γιορτάσουμε μαζί το νέο μας άλμπουμ! Ανυπομονούμε πραγματικά!

Και τώρα κάτι πιο προσωπικό. Αν κάποιος σας ζητούσε να περιγράψετε τη μουσική σας με μια εικόνα, ποια θα επιλέγατε και γιατί;

Η εικόνα που μας έρχεται στο μυαλό είναι απο τον πίνακα του Francisco Goya “Ο Κρόνος καταβρoχθίζει τον γιο του“. Νιώθουμε μια σύνδεση με το σκόταδι που προσδίδει αυτός ο πίνακας και η μουσική μας έχει αυτό το σκοτάδι. Τα φωνητικά μας ακούγονται ρομαντικά και άκακα και συγχρόνως, μπορούν να σε καταβροχθίσουν σε συνδυασμό με την μουσική. Αυτό είναι οι Unverkalt.

Σας ευχαριστούμε πολύ και πάλι για το χρόνο και την ενέργεια που αφιερώσατε σε αυτή τη συνέντευξη. Μα περισσότερο, σας ευχαριστώ προσωπικά για το έργο – ποικίλων μορφών – τέχνης που μας χαρίσατε. Σαν τίτλο τέλους της συνέντευξης, αφήνω πάνω σας να επικοινωνήσετε ένα μήνυμα ή οτιδήποτε άλλο επιθυμείτε εσείς, στα άτομα που θα διαβάσουν ό,τι προηγήθηκε.

Ευχαριστούμε DEPART για την υπέροχη συνέντευξη! Απολαύσαμε πραγματικά τις ερωτήσεις και μας έβαλαν σε σκέψεις! Συνεχίστε αυτό που κάνετε και σας ευχόμαστε μέσα απο την καρδιά μας τα καλύτερα! Τα λεμε πολύ σύντομα στην Αθήνα.

Artist: Morrissey

Album: I Am Not a Dog on a Chain

Label: BMG

Release Date: 20/03/2020

Genre: Indie Rock

Unverkalt: George Stamkos (Κιθάρα), Themis Ioannou (Κιθάρα, πλήκτρα), Dimitra Kalavrezou (Φωνή), Spyros Olivotos (Μπάσο), Christian Eggers (Τύμπανα)

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.