Έχοντας απολαύσει τους Uriah Heep στη συναυλία τους στο Fuzz τον περασμένο Δεκέμβριο, περίμενα με χαρά την κυκλοφορία του νέου τους δίσκου, “Chaos & Colour.

Με πάνω από 50 χρόνια εμπειρίας πια, οι Uriah Heep παραμένουν ενεργοί γεμάτοι πάθος και θέληση για συνεχή δημιουργία και συναυλίες σε όλον τον κόσμο. Και αυτό αποδεικνύεται και στο νέο τους δισκογραφικό βήμα. 

Η κλασική τους rock χροιά είναι διάχυτη και το “Save Me Tonight” αποτελεί το ιδανικότερο ξεκίνημα για έναν τέτοιο δίσκο. Απόλυτα λογική η απόφασή τους να είναι και το πρώτο single του, μιας και αποτελεί ένα κομμάτι απόλυτα ταιριαστό με την εικόνα της σημερινής εποχής και με τη μεγάλη εμπειρία των Uriah Heep. Το ίδιο συμβαίνει και σε αυτό που ακολουθεί, με τίτλο “Silver Sunlight“, του οποίου τα φωνητικά αποτελούν ευχαρίστηση στα αυτιά όλων των ακροατών.

Οι Uriah Heep δημιουργούν μία μοναδική ατμόσφαιρα σε όλον το δίσκο, όπως γίνεται αντιληπτό από τα πρώτα κομμάτια του Chaos & Colour

Και έπειτα, το “Hail the Sunrise, που αποπνέει νοσταλγία για τις προηγούμενες δεκαετίες, όπως αυτή των ’70s και των κομματιών τους από εκείνη την εποχή, που τους χαρακτηρίζουν έως και σήμερα. Γεμάτο ενέργεια, όπως και οι ίδιοι, αναδεικνύουν τη δυναμική τους σε κάθε λεπτό και αυτού του δίσκου. Και στο “Age Of Changes, λοιπόν, όλα βρίσκονται σε αρμονία μεταξύ τους. Φωνητικά, πλήκτρα, κιθάρα, ντραμς και μπάσο, γίνονται ένα και ξεχωρίζουν με τον τρόπο τους σε ένα κομμάτι που είναι ήδη απολαυστικό. Μπορόυμε μόνο να φανταστούμε πώς θα είναι live!

Uriah Heep Chaos & Colour Album Review

Γενικά, οι Uriah Heep δημιουργούν μία μοναδική ατμόσφαιρα σε όλον το δίσκο, όπως γίνεται αντιληπτό από τα πρώτα κομμάτια του “Chaos & Colour. Αλλά, το “Hurricane” μάλλον ξεχωρίζει! Είναι μία σύνθεση, με έμφαση στην κιθάρα της μπάντας και στο μαγικό ήχο της, με έναν τρόπο, που το κάνει οικείο και δημοφιλές ήδη από το πρώτο άκουσμα. Και για αυτό, από τις πρώτες ημέρες κυκλοφορίας, το Hurricane είναι το κομμάτι που επιλέγεται συχνότερα να ακουστεί στα ραδιόφωνα παγκοσμίως.

Και μετά το Hurricane, σειρά παίρνει η ξεχωριστή μπαλάντα, το “One Nation, One Sun. Το πιάνο είναι σε πρώτο πλάνο και ακούμε άλλη μία επιτυχημένη απόπειρα έκφρασης από τους Uriah Heep. Η θετικότητα προσπαθεί να κυριαρχήσει και εδώ, μέσα από τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει, με το πνεύμα της ελευθερίας και του φωτός να αναγεννάται. 

Το Freedom To Be Free είναι ίσως τα καλύτερα οκτώ λεπτά του δίσκου

Στη συνέχεια, επόμενο τραγούδι είναι το “Golden Light. Λίγο διαφορετικό από τα υπόλοιπα, με γνώριμους ήχους, χωρίς ιδιαίτερη έμπνευση και πρωτοτυπία, αλλά με ένταση στην κιθάρα. Εν τέλει, κρατάει την προσοχή μας και έχει κερδίσει επάξια τη δική του θέση στο δίσκο.

Το “You’ll Never Be Alone” ακολουθεί, και ούτε εδώ μπορούμε να πούμε ότι η μπάντα ξεπερνά τον εαυτό της ή παρουσιάζει κάτι εντελώς νέο από τους Uriah Heep που ξέρουμε και ξεχωρίζουν εδώ και δεκαετίες. Παρ’όλα αυτά, αποτελεί ένα ακόμα ωραίο κομμάτι, με ευδιάκριτες επιρροές και αναμνήσεις. Σίγουρα, μία ευχάριστη νότα στο σύνολο του “Chaos & Colour” και ιδανικό για τις επόμενες ζωντανές εμφανίσεις του συγκροτήματος.

Στα τελευταία κομμάτια του δίσκου ακούμε το “Fly Like An Eagle. Τα πλήκτρα μπαίνουν μπροστά, δημιουργώντας την πιο ατμοσφαιρική και ψυχεδελική στιγμή, που ταιριάζει απόλυτα στη συνολική ροή του tracklist. Για αυτό, άλλωστε, και ακολουθείται από το “Freedom To Be Free

Το "Chaos & Colour" είναι η έμπρακτη απόδειξη πως όταν υπάρχει θέληση και πάθος για τη μουσική, μπορείς να συνεχίζεις ακάθεκτος

Με τίτλο, που είναι στο ίδιο μήκος κύματος με όλη τη διάθεση του δίσκου, με θέληση, ελπίδα και όραμα για το μέλλον. Ίσως τα οχτώ καλύτερα λεπτά του δίσκου, με ξεκάθαρα rock φωνητικά, και η στιγμή, όπου όλα τα μέλη της μπάντας παίρνουν το χώρο τους και δείχνουν ποιοι είναι και πόσο αδιάκοπα προσπαθούν στην πολυετή διάρκεια της πορείας τους.

Και για το τέλος, “Closer To Your Dreams. Η αποθέωση της θετικότητας και των Uriah Heep, με το κιθαριστικό σόλο να ενισχύει το συνολικό αποτέλεσμα του άλμπουμ. 

Μπορεί να έχουν κλείσει περισσότερα από 50 χρόνια από την ημέρα που δημιουργήθηκαν. Ο 25ος δίσκος τους, όμως, είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι όταν υπάρχει θέληση και πάθος για τη μουσική, μπορείς να συνεχίζεις ακάθεκτος, να παράγεις νέο υλικό. Καθώς επίσης, με βάση τις προσλαμβάνουσες, τα βήματά σου έως τώρα, αλλά και μία φρέσκια ματιά, να συνεχίζεις να γράφεις ιστορία.

Artist: Sober On Tuxedos

Album: Good Intentions

Label: Heaven Music

Release Date: 11/12/2020

Genre: Nu Metal, Metalcore

Artist: Uriah Heep

Album: Chaos & Colour

Label: Silver Lining Music

Release Date: 27/01/2023

Genre: Hard Rock

1. Save Me Tonight

2. Silver Sunlight

3. Hail The Sunrise

4. Age Of Changes

5. Hurricane

6. One Nation, One Sun

7. Golden Light

8. You’ll Never Be Alone

9. Fly Like An Eagle

9. Closer To Your Dreams

Producer: Jay Ruston

Uriah Heep: Bernie Shaw (Φωνή), Mick Box (Κιθάρα, Φωνητικά), Rusell Gillbrook (Τύμπανα, Φωνητικά), Phil Lanzon (Πλήκτρα, Φωνητικά), Dave Rimmer (Μπάσο, Φωνητικά)

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.

8.5
Score

Final Verdict

Μπορεί να έχουν κλείσει περισσότερα από 50 χρόνια, αλλά ο 25ος δίσκος τους είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι όταν υπάρχει θέληση και πάθος για τη μουσική, μπορείς να συνεχίζεις ακάθεκτος.