Φωτογραφίες: Γιώργος Κρίκος

Χωρίς βαρύγδουπες ανακοινώσεις, τον Ιούλιο έσκασε η βόμβα για την παρθενική εμφάνιση των Νορβηγών Wardruna στη χώρα μας. To πιο δημοφιλές nordic folk συγκρότημα της εποχής μας, το οποίο έγινε ευρέως γνωστό από την τηλεοπτική σειρά “Vikings“, θα είχε την ευκαιρία να δείξει το ταλέντο του μπροστά στο αθηναϊκό κοινό και στον πιο κατάλληλο συναυλιακό χώρο, αυτό του Ωδείου Ηρώδου Αττικού.

Οι Wardruna στο Ηρώδειο - Photo by: Γιώργος Κρίκος
Οι Wardruna στο Ηρώδειο - Photo by: Γιώργος Κρίκος

Διαφήμιση δε χρειάστηκε, καθώς το φανατικό κοινό που έχουν δημιουργήσει, ιδιαίτερα ανάμεσα στις τάξεις του πιο εξαιρετικού είδους μουσικής – του metal, αρκούσε στο να γεμίσει το Ωδείο. Υπήρχαν στιγμές που νόμιζα ότι έμπαινα σε metal festival, αφού ο αριθμός των metal t-shirts γέμιζε τις κερκίδες, με γνωστούς και φίλους γύρω σου.

Wardruna

Η εκκίνησή τους, μέσα σε ιαχές, με το ανατριχιαστικό “Kvitravn“, σηματοδότησε ένα μοναδικό ταξίδι στην ιστορία και στη μυσταγωγία της ιδιαίτερης παράδοσης των Norsemen. Το κάθε τραγούδι παρουσίαζε με εύγλωττο τρόπο και ένα μέρος της κουλτούρας και της θρησκείας των παλαιών χρόνων των Norsemen. Σε ένα ατμοσφαιρικό τοπίο, με καθηλωτική παρουσία όλων των μουσικών και με ιδανική σκηνοθεσία, αφεθήκαμε σε πρωτόγνωρα συναισθήματα.

Οι Wardruna στο Ηρώδειο - Photo by: Γιώργος Κρίκος
Οι Wardruna στο Ηρώδειο - Photo by: Γιώργος Κρίκος

Υπήρχαν στιγμές που νόμιζες ότι οι σκιές των μελών -μέσω της σκηνοθεσίας- είχαν αποκτήσει τη δική τους οντότητα, χορεύοντας ανεξάρτητα από τα σώματα των καλλιτεχνών. Παράλληλα, ο ήχος από τη θάλασσα και τα κοράκια μάς τοποθετούσαν με τον καλύτερο τρόπο στα τοπία της πατρίδας.

Το κάθε τραγούδι παρουσίαζε με εύγλωττο τρόπο και ένα μέρος της παράδοσης, της κουλτούρας και της θρησκείας των παλαιών χρόνων των Norsemen

Αρχέγονες νότες διαδέχονταν η μία την άλλη, τα ιδιαίτερα φωνητικά της Lindy-Fay Hella και η επιβλητική παρουσία του ιθύνοντα νου, Einar Selvik, οδηγούσαν το συγκρότημα μαεστρικά, δίνοντας προτεραιότητα, όπως αναμενόταν, στο δίσκο “Kvitravn“. Τεχνικά άρτιοι, με εκπληκτικό ήχο (εκτός από ενός σημείου λίγων δευτερολέπτων), επιβλητικοί και με βαθιά αντίληψη της κληρονομιάς, που αντιπροσωπεύουν, άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις στη μιάμιση ώρα, που διήρκησε το set τους. 

Οι Wardruna στο Ηρώδειο - Photo by: Γιώργος Κρίκος
Οι Wardruna στο Ηρώδειο - Photo by: Γιώργος Κρίκος

Μόνο προς το τέλος της συναυλίας, ο Selvik “πέρασε” για λίγες στιγμές στον πραγματικό κόσμο. Και αυτό, για να μας ευχαριστήσει και να μας μεταφέρει τις σκέψεις του για τη δημιουργία των WARDRUNA, μέχρι να επιστρέψει στο δικό του κόσμο, με το τραγούδι, που περιμέναμε οι περισσότεροι από εμάς, το μαγευτικό “Helvegen“, ερμηνεύοντας παράλληλα τη μετάβαση στον άλλο κόσμο.   

Τεχνικά άρτιοι και επιβλητικοί, οι Wardruna άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις στο Ηρώδειο

Το τέλος της συναυλίας μάς βρήκε όρθιους, να χειροκροτάμε ακατάπαυστα, αποθεώνοντας ένα συγκρότημα, που θέλουμε να μας έχει σταθερό σταθμό σε κάθε περιοδεία τους. Παρεμπιπτόντως, να σημειώσουμε ότι η συναυλία έχει μαγνητοσκοπηθεί, οπότε όσοι δεν καταφέρατε να έρθετε θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε την εμφάνισή τους. 

Οι Wardruna στο Ηρώδειο - Photo by: Γιώργος Κρίκος
Οι Wardruna στο Ηρώδειο - Photo by: Γιώργος Κρίκος

Υ.Γ. Αν ξεκινούσαν την καριέρα τους τώρα οι IN EXTREMO, που ο folk / pagan ήχος έχει φτάσει στην ακμή του από πλευράς δημοφιλίας, πόσο μεγάλο όνομα, εκτός γερμανικών συνόρων, θα είχαν γίνει.

Artist: Morrissey

Album: I Am Not a Dog on a Chain

Label: BMG

Release Date: 20/03/2020

Genre: Indie Rock

Artist: Wardruna

Genre: Nordic folk, Ambient, Dark folk

Wardruna: Einar “Kvitrafn” Selvik (Φωνή, συνθέτης), Lindy Fay Hella (Fωνή, φλάουτο), Arne Sandvoll (Κρουστά, φωνή), HC Dalgaard (Τύμπανα, κρουστά, φωνή), Eilif Gundersen (Horns, φλάουτα), John Stenersen (Moraharpa),

Kvitravn
Skugge
Solringen
Heimta Thurs
Kvit hjort
Lyfjaberg
Völuspá
Tyr
Isa
Grá
Runaljod
Rotlaust tre fell
Fehu
Helvegen
Encore:
Snake Pit Poetry – Skaldic Mode

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.