“Το λευκό κοράκι ίπταται ψηλά”. Οι Νορβηγοί Wardruna επιστρέφουν με τον νέο τους δίσκο Kvitravn και μας εισάγουν ξανά στον μαγικό κόσμο του nordic folk.

Από την τελευταία φορά που οι Wardruna κυκλοφόρησαν ολοκληρωμένο album (Skald, 2018), η μπάντα από τη Νορβηγία έχει επεκταθεί περαιτέρω, «πιάνοντας» και το video game community. Η δουλειά του frontman τους, Einar Selvik, με την ομάδα της Ubisoft για τη δημιουργία του soundtrack του “Assassin’s Creed: Valhalla”, είχε ως αποτέλεσμα οι μετρ του Norse folk να αποκτήσουν ακόμη περισσότερη φήμη.  

Είχαν, φυσικά, ήδη ως βάση μια σπουδαία τριλογία δίσκων. Σημειώνουμε ότι το Runaljod Series περιέχει τα Gap Var Ginnunga του 2009, Yggdrasil του 2013, και Ragnarok του 2016. Παραδοσιακά, οι Wardruna αντλούν έμπνευση από την αστείρευτη πηγή γνώσης και πολιτιστικής αναφοράς. Αυτή δεν είναι άλλη από τη norse ιστορία, μυθολογία, και τέχνη, με ποιήματα και ambient folk μουσική να «χορεύουν» σε πλήρη αρμονία, με κύριο φόντο τη σκοτεινή ατμόσφαιρα που κουβαλάει κάθε τι Norse.

Η μπάντα δεν θα μπορούσε να επιλέξει καλύτερο τίτλο για το νέο της album

Τα 4 albums των Wardruna πριν το νέο “Kvitravn” είχαν κυκλοφορήσει από την Indie Recordings. Σε συνεργασία με δυο ακόμη δισκογραφικές, τις Fimbulljóð Productions και Norse Music. Ο πέμπτος δίσκος όμως της μπάντας είναι ο πρώτος σε μια γιγάντια δισκογραφική. Η Columbia Records αντιλαμβάνεται, έστω και σε δεύτερο χρόνο, ότι οι άρχοντες του Norse folk δεν είναι «ακόμη μια folk μπάντα». Η συνεργασία με την Columbia και η απόκτηση ευρείας φήμης, όμως, δεν φαίνεται να επηρέασε τους Wardruna αρνητικά. Τουναντίον, στο «Kvitravn» δεν αποκλίνουν σε κανένα σημείο από την πατροπαράδοτη, επιτυχημένη συνταγή.

Ο τίτλος του album μεταφράζεται σε «Λευκό Κοράκι», ένα πτηνό το οποίο έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά του Einar Selvik, και συναντάται εξαιρετικά σπάνια, φέρνοντας μαζί του -σύμφωνα με τους Norse μύθους και θρύλους- την ελπίδα, την αλλαγή, και τη γαλήνη. Η μπάντα δεν θα μπορούσε να επιλέξει καλύτερο τίτλο για το νέο της album, αφού μιλάμε για μια γνωστή -μουσικά- συνταγή, με ακόμη καλύτερη παραγωγή από ό, τι στις προηγούμενες δουλειές τους. Ιδιαίτερα και με τις έντονες αναφορές στην ανθρώπινη σοφία, στις τελετές και στα πνεύματα που συνδέουν το παρόν με το παρελθόν. 

Wardruna, Nordic Folk

Χρησιμοποιώντας όργανα, τα οποία ο Selvik εισήγαγε αφού πρώτα τα γνώρισε μέσω των σπουδών του πάνω στην κουλτούρα των old Norse, όπως goat-horn (πνευστό), Kravik-lyre (έγχορδο), και deer hide frame drum (κρουστό, τύμπανα από δέρμα ελαφιού), οι Wardruna προσφέρουν ακριβώς αυτό που περιμέναμε.

Οι Wardruna δημιουργούν μια μυσταγωγική ατμόσφαιρα μαζί με τους ήχους της φύσης

Το εναρκτήριο κομμάτι “Synkvern” ξεκινάει με άνεμο και την κραυγή ενός κορακιού, καθώς ένα – ένα τα έγχορδα, τα φωνητικά, και άλλα όργανα μπαίνουν στο… χορό, προωθούμενα από ισχυρά τύμπανα και μια λυπηρή μελωδία λύρας. Το Kvitravn δανείζεται ξεκάθαρα στοιχεία από το δεύτερο μέρος της τριλογίας Runaljod, Yggdrasil, με τα φωνητικά των Einar και Linda Fay-Hella να βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με την εκτεταμένη παρουσία οργάνων κάθε λογής. 

Στα “Grá” και “Fylgjutal”, οι Wardruna προσφέρουν βαρύ συναίσθημα και φωνητικά που παραπέμπουν σε αρχαίες Norse τελετές, δημιουργώντας μια μυσταγωγική ατμόσφαιρα. Παράλληλα, το “Skugge” προσθέτει σε όλα τα παραπάνω ηχογραφήσεις νερού, ανέμου, και άλλων ήχων της φύσης.

Στα 11 λεπτά, το τελευταίο κομμάτι του album “Andvevarljod” περιλαμβάνει δύο guest εμφανίσεις, από τη σπουδαία Νορβηγή vocalist Kirsten Bråten Berg και την κόρη της Sigrid. Αυτή η συνεργασία αναδεικνύει εκ νέου και τονίζει -λίγο πριν τελειώσει ο δίσκος- το μεγάλο όραμα που έχουν οι Wardruna και το οποίο παρουσιάζουν μέσω του «Kvitravn». Με τα video clip του ομώνυμου κομματιού του album και του «Grá», ο frontman των Wardruna επιβεβαιώνει την αγάπη του για τη φύση. Ενώ, χάρη στη 1 ώρα και 5 λεπτά του δίσκου, η μπάντα στέλνει μήνυμα αρμονίας μεταξύ ανθρώπου και περιβάλλοντος.

Στα σχεδόν 70 λεπτά του, ο δίσκος υπνωτίζει και εξερευνά πρώιμα στοιχεία της Norse κουλτούρας αναδεικνύοντας την ομορφιά μιας «ξένης» νοοτροπίας

Σε μια εποχή όπου ο χρόνος φαίνεται να «πετάει» και οι άνθρωποι -όλοι μας- μοιάζουν να σέρνονται από τη μια μέρα στην επόμενη, το «Kvitravn» έρχεται να προσφέρει μια στάση για περισυλλογή και ηρεμία. Ο δίσκος ακούγεται καλύτερα χωρίς διακοπές, χωρίς διαλείμματα, και χωρίς να αποσπάται η προσοχή από κάτι άλλο. Στα σχεδόν 70 λεπτά του, υπνωτίζει και εξερευνά πρώιμα στοιχεία της Norse κουλτούρας μέσα από «ωμά» κομμάτια τα οποία αναδεικνύουν την ομορφιά μιας νοοτροπίας «ξένης» στον υπόλοιπο κόσμο. 

Ανατριχιαστικό, δυνατό, και βαθύτατα συναρπαστικό, το «Kvitravn» είναι ένας θρίαμβος και μια νέα κορυφή για τους Wardruna. Οι καλλιτέχνες αυτοί κοιτάζουν -όπως φαίνεται- μόνο μπροστά, μόνο ψηλότερα, με σεβασμό στις ρίζες τους και στο μουσικό παρελθόν τους.

Artist: Sober On Tuxedos

Album: Good Intentions

Label: Heaven Music

Release Date: 11/12/2020

Genre: Nu Metal, Metalcore

Artist: Wardruna

Album: Kvitravn

Label: Columbia Records

Release Date: 22/01/2020

Genre: Ambient, Norse Folk

1. Synkerv

2. Kvitravn 

3. Skugge

4.Grá

5. Fylgjutal 

6. Munin 

7. Kvit hjort 

8. Viseveiding 

9. Ni

10. Vindarvlarljod

11. Andvevarljod 

Editors: Einar “Kvitrafn” Selvik (Φωνή, όργανα, σύνθεση), Lindy-Fay Hella (Φωνή, Φλάουτο), Arne Sandvoll ωνητικά, κρουστά),  Justin LockeyHC Dalgaard (Φωνητικά, κρουστά, ντραμς),  Eilif Gundersen (horns, φλογέρες), John Stenersen (moraharpa)

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.

9.0
Score

Final Verdict

Ανατριχιαστικό, δυνατό, και βαθύτατα συναρπαστικό, το «Kvitravn» είναι ένας θρίαμβος και μια νέα κορυφή για τους Wardruna.