Οι Αμερικανοί Warlord αποτελούν μία ξεχωριστή περίπτωση για το metal κοινό της Ελλάδος. Αν και Αμερικανοί, ποτέ το ελληνικό κοινό δεν τους υπολόγισε ως ένα συγκρότημα από άλλη χώρα. Ήταν, είναι και θα παραμείνουν οι “δικοί μας” Warlord. Μία μπάντα, που με τη μουσική της, επηρέασε πολλούς Έλληνες metal μουσικούς και αποτελεί πηγή έμπνευσης για πολλά τραγούδια της heavy/power metal σκηνής. Μάλιστα, με χαροποιεί ιδιαιτέρως το γεγονός ότι η μουσική τους κληρονομιά συνεχίζει να επηρεάζει και το νέο κύμα του ελληνικού heavy/power. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει με το παρόν τους, που ακούει στο όνομα “Free Spirit Soar“.

Οι Warlord με την επικότητά τους, τον λυρισμό και τον δυναμισμό στην μουσική τους κατάφεραν, αν και με λίγες δισκογραφικές δουλειές, έναν χαρακτηριστικό ήχο που τους κάνει αναγνωρίσιμους από την 1η νότα. Δεν γίνεται να μην ακούσεις ένα τραγούδι και να μην καταλάβεις ότι αυτό είναι Warlord. Όλα αυτά τα χρεώνεται σε μεγάλο βαθμό ο συγχωρεμένος κιθαρίστας William J. Tsamis. Ο δικός μας Bill!

Warlord, Free Spirit Soar, album review

Προσωπικά η ανακοίνωση ενός νέου δίσκου, με τίτλο “Free Spirit Soar” μου κακοφάνηκε ιδιαίτερα. Παρόλο που και ο Mark Zonder έχει συμβάλει στον ήχο των Warlord, ας μη γελιόμαστε, οι ιδέες και ο ήχος της κιθάρας του Tsamis ήταν που έδωσαν αυτήν τη μοναδικότητα στη μουσική τους. Επίσης εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μία περίπτωση όπως με τον θάνατο του Mark Reale στους RIOT, όπου τα εναπομείναντα μέλη άλλαξαν το όνομα του συγκροτήματος, έστω ελάχιστα διαφοροποιημένο, ως ένδειξη σεβασμού αλλά δημιουργούν και μουσική βασιζόμενοι σε δικές τους ιδέες. 

Ευλπιστώ το "Free Spirit Soar" να είναι ο επίλογος ενός σπουδαίου ονόματος της metal σκηνής, όπως αυτό των Warlord

H ακρόαση του “Free Spirit Soar” μου άφησε ανάμεικτα συναισθήματα. Πιστεύω ακράδαντα ότι έχουμε να κάνουμε με ένα άνισο αποτέλεσμα. Από την μία πλευρά έχουμε ιδέες του Bill Tsamis, όπου μας παρουσιάζεται μία τελευταία ευκαιρία να έρθουμε κοντά στις εμπνεύσεις ενός σπουδαίου μουσικού, όμως, από την άλλη, δεν ακούγονται ως Warlord. Αντιθέτως ακούγονται σαν ένα συγκρότημα που προσπαθεί να μιμηθεί τον ήχο των Warlord. Κατανοώ και σέβομαι το γεγονός ότι ο νέος κιθαρίστας Eric Juris (Crystal Viper) δεν προσπάθησε να αλλάξει το πως θα πρέπει να ακούγεται η κιθάρα, αλλά και πάλι κάτι λείπει. Η ιδιαίτερη τεχνική και το πάθος που είχε πάντα ο Tsamis για το παιδί του, γιατί οι Warlord ήταν το παιδί του. Για εμένα γίνεται σαφέστατα πιο έντονο αν βάλεις δίπλα τον τελευταίο, επίσημο, δίσκο τους “The Holy Empire” και το “Free Spirit Soar”.

Όμως, ακόμα και στην περίπτωση που μπορώ να παραβλέψω τα παραπάνω, πάλι στο “Free Spirit Soar” έχουμε να κάνουμε με ένα άνισο αποτέλεσμα. Το πρώτο μισό του δίσκου δεν με ενθουσίασε, αντιθέτως πολλές ιδέες μου φάνηκαν ανούσιες και μονότονες, ενώ από το ομώνυμο τραγούδι και ως το τέλος του (δεν υπολογίζω τα 2 bonus τραγούδια “The Watchman” και “Twin”) δίσκου τα τραγούδια έχουν μεγαλύτερη συνοχή με αποκορύφωμα το οχτάλεπτο “Revelation XIX” που αποτελεί και τον επίλογο του “Free Spirit Soar” και ευλπιστώ και τον επίλογο ενός σπουδαίου ονόματος της metal σκηνής, που πρόσφερε τόσα πολλά στο heavy/power metal. Ως επίλογο θα κρατήσω ότι το “Free Spirit Soar”, θα το επαναλάβω, μου άφησε ανάμεικτα συναισθήματα. Εσείς φυσικά θα κρίνεται από μόνοι σας αν αξίζει ή όχι να το προσθέσετε στην συλλογή σας.

Artist: Sober On Tuxedos

Album: Good Intentions

Label: Heaven Music

Release Date: 11/12/2020

Genre: Nu Metal, Metalcore

Artist: Warlord

Album: Free Spirit Soar

Label: High Roller Records

Release Date: 10/05/2024

Genre: Heavy Metal, Power Metal

1. Behold a Pale Horse

2. The Rider

3. Conquerors

4. Worms of the Earth

5. Free Spirit Soar

6. The Bell Tolls

7. Alarm

8. Revelation XIX

Warlord: Mark Zonder (Tύμπανα), Philip Bynoe (Mπάσο), Eric Juris (Kιθάρα), Jimmy Waldo (Πλήκτρα), Giles Lavery (Φωνή)

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.

5.0
Score

Final Verdict

Ακόμα και αν ξεπεράσουμε το πώς γίνεται να κυκλοφορεί album Warlord χωρίς τον Tsamis, το τελικό αποτέλεσμα μοιάζει λειψό.