Το 2019 οι Xiu Xiu κυκλοφόρησαν έναν από τους πιο ψυχικά ακραίους δίσκους στην ιστορία της μουσικής, το Girl With Basket Of Fruit. Ένα εφιαλτικό κράμα ήχων και θορύβων το οποίο στέκεται κοντά σε άλλους του πειραματικού ιδιώματος και ένα αριστούργημα ειλικρινούς ψυχικού σκοταδιού. Μετά από ένα indie διάλειμμα με το Oh No του 2021, ο Jamie Stewart αποφάσισε να επισκεφθεί ξανά τα σκότη που τον οδήγησαν στη δημιουργία του Girl… και να γεννήσει ένα αποτρόπαιο ηχητικό σύνολο όπως το Ignore Grief.

Το αποτρόπαιο, όμως, δεν έγκειται στους εφιαλτικούς ήχους που βγαίνουν από τα ηχεία κατά τα 40 λεπτά που διαρκεί ο δίσκος, αλλά στην ίδια την πηγή έμπνευσής του: το τραύμα. Τα κομμάτια προσεγγίζουν με αφηρημένο τρόπο τη νοσηρή πλευρά της ανθρωπότητας και το πώς εν τέλει το τραύμα που τα βιώματα προκαλούν φωλιάζει στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Και όσο και να ισχυρίζεται το συγκρότημα πως το δεύτερο μισό του δίσκου αποτελείται από κομμάτια τα οποία ξεφεύγουν από το τραύμα και δρουν ως μια απόδραση στον κόσμο της φαντασίας. Άλλο τόσο λυτρωτικά δεν ακούγονται. 

Έπειτα από την κυκλοφορία ενός από τους πιο ψυχικά ακραίους δίσκους στην ιστορία της μουσικής, οι Xiu Xiu επιστρέφουν με το Ignore Grief
Έπειτα από την κυκλοφορία ενός από τους πιο ψυχικά ακραίους δίσκους στην ιστορία της μουσικής, οι Xiu Xiu επιστρέφουν με το Ignore Grief

Γιατί ο τραυματισμένος νους δύσκολα μπορεί να αποτινάξει, ακόμα και στην ανάπαυλα, τις ρίζες του. Βρίσκονται εκεί. Aκόμα και στο στάδιο της ανάνηψης, στη διαδικασία του να μαθαίνει κάποιος να συνυπάρχει με αυτήν την πλευρά του χωρίς να τον παραλύει. Και εν τέλει λειτουργεί ως ένας ίσως μακάβριος συγκάτοικος στο νοητό πεδίο.

Στο Ignore Grief οι Xiu Xiu βουτούν σε ήχους που ναι μεν έχουν ξεκάθαρη την industrial βάση τους αλλά καταλήγουν να ξεφεύγουν από τα στεγανά

Μέχρι στιγμής, βέβαια, δεν έχει γίνει κανένας λόγος για τα κομμάτια τα οποία ακούγονται στο δίσκο, καμία περιγραφή. Η αλήθεια είναι πως κάτι τέτοιο, ακόμα και να είχα την τεχνογνωσία αλλά και τον χώρο να αναλύσω τα κομμάτια, θα επέλεγα να μην το κάνω. Eπειδή η αποδόμηση ενός τέτοιου εγχειρήματος ίσως να καταλήξει στην απώλεια μέρους της ατμόσφαιρας ενός τέτοιου δημιουργήματος. 

Επιστρατεύοντας πληθώρα μουσικών οργάνων, συμβατικών και μη (κατά τις Neubauten διδαχές) οι Xiu Xiu βουτούν σε ήχους που ναι μεν έχουν ξεκάθαρη την industrial βάση τους αλλά καταλήγουν να ξεφεύγουν από τα στεγανά. Καταλήγουν να ακούγονται σχεδόν σαν ένας μουσικός με εξειδίκευση στην concrete music να επιχειρεί να γράψει έναν death industrial δίσκο με dark ambient περάσματα και γκροτέσκες απαγγελίες να σπάνε το θόρυβο και να κάνουν τις εικόνες πιο συγκεκριμένες. Άρα και πιο απειλητικές.

Για ανάλυση κομματιών ξεχωριστά, ούτε κουβέντα. Και όχι λόγω τεμπελιάς αλλά δεν έχει κανένα νόημα μια τέτοια απόπειρα επειδή παρασάγγας απέχουν από την αρχετυπική αντίληψη της μουσικής σύνθεσης. 

Το Ignore Grief ακούγεται σαν ένα μεγάλο κομμάτι 40 λεπτών χωρισμένο σε μέρη, ένα σάουντρακ σε μια υποθετική ταινία ψυχικού τρόμου και ένα πλήρες αφήγημα που πάνω που κοντεύει να φτάσει σε μια επιθυμητή κάθαρση, αφήνει ανοιχτό το τέλος της με ένα ερωτηματικό να αφήνει να εννοηθεί πως οι τρόμοι που περιγράφηκαν θα επανέλθουν.

Στο Ignore Grief οι Xiu Xiu βουτούν σε ήχους που ναι μεν έχουν ξεκάθαρη την industrial βάση τους αλλά καταλήγουν να ξεφεύγουν από τα στεγανά

Μολαταύτα, για να δοθεί καλύτερα το κλίμα του δίσκου, αξίζει να αναφερθεί το περιεχόμενο του κομματιού Maybae Baybae αφορά στο φανταστικό διάλογο μεταξύ μιας ταραντούλας και ενός νεαρού παιδιού που επιχειρεί να ξεφύγει από έναν κακοποιητικό γονέα. Αυτό το κλίμα στοιχειώνει όλο το δίσκο και με τέτοιες νοητές εικόνες οφείλει να ακουστεί.

Σίγουρα όχι ξέγνοιαστο άκουσμα και όχι για όλους. Aξίζει ωστόσο να επιχειρηθεί να βιωθεί και να αποφασιστεί από τον καθένα ξεχωριστά αν τελικά η βουτιά στη μουσική των Xiu Xiu είναι κάτι που «μας ταιριάζει». Προσωπικά, πάντως, δεν τίθεται καν ζήτημα. Το λάτρεψα. Κι αν δεν παίρνει ένα δεκάρι με τόνο, αυτό γίνεται επειδή λείπει το στοιχείο της έκπληξης που με έπιασε εν αιθρία στο Girl With Basket of Fruit. Αρχέγονο, αποπνικτικό σκότος.

Ignore Grief - Tracklist

1. The Real Chaos Cha Cha Cha

2. 666 Photos of Nothing

3. Esquerita, Little Richard

4. Maybae Baeby

5. Tarsier, Tarsier, Tarsier, Tarsier

6. Pahrump

7. Border Factory

8. Dracula Parrot, Moon Moth

9. Brother Creeper

10. For M.

Artist: Morrissey

Album: I Am Not a Dog on a Chain

Label: BMG

Release Date: 20/03/2020

Genre: Indie Rock

Artist: Xiu Xiu

Album: Ignore Grief

Label: Polyvinyl

Release Date: 03/03/2023

Genre: Experimental, Industrial

Producer: Angela Seo

Xiu Xiu: Jamie Stewart (Φωνή, synthesizers, Αρμόνιο, κρούστα),  Angela Seo (Φωνή, πιάνο, gongs, no-input mixer, κρουστά), David Kendrick (Κρουστά, τύμπανα)

9.0
Score