Ένας από τους πιο έντονους θεατρικούς χειμώνες συνεχίζεται στην Αθήνα και ο Ιανουάριος αποτελεί έναν από αυτούς τους μήνες, που πραγματοποιούνται πολλές πρεμιέρες, άλλες παραστάσεις παίρνουν παράταση και άλλες ρίχνουν αυλαία.

Μία από αυτές που ξεκίνησαν πρόσφατα, λοιπόν, είναι και η παράσταση Χορεύετε; που ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Τζένη Καρέζη στο κέντρο της Αθήνας. Έχοντας πρεμιέρα το βράδυ της περασμένης Κυριακής, βρεθήκαμε εκεί για να δούμε και να βιώσουμε την ιστορία, που αφηγούνται κάθε εβδομάδα, τα μέλη του Θιάσου Αντάμα, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Δανάης Κατσαμένη.

Με αφορμή το αυτοβιογραφικό βιβλίο της Ολυμπίας Παπαδούκα «Γυναικείες φυλακές Αβέρωφ» παρουσιάζεται μια θεατρική σύνθεση, η οποία πλαισιώνεται από πρωτότυπη μουσική που εκτελείται επί σκηνής.
Με αφορμή το αυτοβιογραφικό βιβλίο της Ολυμπίας Παπαδούκα «Γυναικείες φυλακές Αβέρωφ» παρουσιάζεται μια θεατρική σύνθεση, η οποία πλαισιώνεται από πρωτότυπη μουσική που εκτελείται επί σκηνής.

Η παράσταση βασίζεται στο βιβλίο Γυναικείες Φυλακές Αβέρωφ της Ολυμπίας Παπαδούκα, που περιέχει την προσωπική της ιστορία ως κρατούμενη στις φυλακές το διάστημα 1948-1952. Οι φυλακές Αβέρωφ δημιουργήθηκαν ως δώρο στη Βασίλισσα Όλγα το 1896 και αποτελούσαν σωφρονιστικές φυλακές ανηλίκων. 

Κατά την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου, οι υποδομές αυτές μετατράπηκαν σε φυλακές, όπου γυναίκες και συχνά τα παιδιά τους κρατούνταν, βασανίζονταν και εκτελούνταν σε πολλές περιπτώσεις, υπό τις κατηγορίες του εθνικού κινδύνου, που έκρυβε η προσκόλλησή τους ή η απλή συμφωνία τους με τις απόψεις και τις δράσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Οι σκηνές και οι περιγραφές κλιμακώνονται βαθμιαία, με τις θλιμμένες φωνές των γυναικών να παίρνουν σάρκα και οστά.

Εκεί βρέθηκε ως κρατούμενη και η συγγραφέας του βιβλίου, πάνω στο οποίο υλοποιήθηκε και η παράσταση Χορεύετε; Και τα βιώματα αυτά επιχειρούνται να αποτυπωθούν επάνω στην σκηνή με ρεαλισμό και συναίσθημα. Οι υποκριτικές ικανότητες του θιάσου ενώνονται με το χορό και τη ζωντανή μουσική και διηγούνται την ιστορία μιας νεαρής κοπέλας, που βρίσκεται σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι και ανακαλύπτει ένα βιβλίο με μαρτυρίες γυναικών οι οποίες “έζησαν” στις φυλακές Αβέρωφ. Οι φωνές και οι πληγές τους “ξυπνούν” με την παρουσία της και αντηχούν στους τοίχους και στην ψυχή της, φέρνοντάς την αντιμέτωπη με όλες τις σκληρές αναμνήσεις τους.

Η σκηνοθέτις αποφάσισε να ντύσει αυτές τις ιστορίες με χορό – με τη χορεύτρια Κατερίνα Καϊμά να συνοδεύει τις ερμηνείες σε πολλά σημεία – και με ζωντανή μουσική – οι πρωτότυπες συνθέσεις του Δημήτρη Ανδρονιάδη εντείνουν το βάθος της παράστασης στο σύνολό της. 

Το συναίσθημα είναι βαρύ από την πρώτη στιγμή, που μπαίνεις ως θεατής στην αίθουσα. Περνάς δίπλα από σκονισμένες ζωές, κάθεσαι και στο τρίτο κουδούνι ξεκινά το ταξίδι της πρωταγωνίστριας. Οι σκηνές και οι περιγραφές κλιμακώνονται βαθμιαία, με τις θλιμμένες φωνές των γυναικών να παίρνουν σάρκα και οστά και να χορεύουν γύρω από την κοπέλα, που τους δίνει πνοή και την ευκαιρία να φωνάξουν ξανά.

O θίασος ήταν έτοιμος να διαμηνύσει όλα όσα έζησαν εκείνες οι γυναίκες και το θάρρος τους, σε μία ακόμα εποχή που όλα αμφισβητούνται.
O θίασος ήταν έτοιμος να διαμηνύσει όλα όσα έζησαν εκείνες οι γυναίκες και το θάρρος τους, σε μία ακόμα εποχή που όλα αμφισβητούνται.

Στα περίπου 70’ που διαρκεί η παράσταση, οι πέντε γυναίκες, που βρίσκονται επί σκηνής, ερμηνεύουν τόσο τις δυστυχισμένες στιγμές, όσο και τις λιγοστές ευτυχείς με σεβασμό, πόνο και ωριμότητα, και γίνονται μία οντότητα. Η καθεμία έχει τους ρόλους της και τις στιγμιαίες εναλλαγές της. Και τα καταφέρνουν περίφημα. Αν και μόλις στην πρεμιέρα τους για τη φετινή θεατρική περίοδο, ο θίασος ήταν έτοιμος να διαμηνύσει όλα όσα έζησαν εκείνες οι γυναίκες και το θάρρος τους, σε μία ακόμα εποχή που όλα αμφισβητούνται.

Ρίχνοντας αυλαία, όλοι οι θεατές εκείνης της βραδιάς, μείναμε σιωπηλοί μετά το πέρας του χειροκροτήματος. Τα βλέμματα ήταν ταραγμένα και οι πρώτες φράσεις και ερωτήσεις ακούστηκαν χαμηλόφωνα μαζί με τους πρώτους όρθιους θεατές. “Πώς σου φάνηκε;’’, “Σου άρεσε;’’, “Το θέμα αυτό…’’ και ούτως καθεξής. Προσωπικά, δεν είχα κάποιο σχόλιο αμέσως μετά τη θέαση. Το μόνο που κατανόησα αμέσως, και επιμένω στη θέση αυτή, είναι ότι να την καταλάβεις είναι εύκολο. Το δύσκολο είναι να μπεις στο ρυθμό της παράστασης, ώστε να αφουγκραστείς πλήρως τα λόγια, αλλά και το αίσθημα, που δημιουργούν οι συντελεστές της, και παραμένει στον αέρα, αφού σβήσουν τα φώτα.

Artist: Morrissey

Album: I Am Not a Dog on a Chain

Label: BMG

Release Date: 20/03/2020

Genre: Indie Rock

Παράσταση: Χορεύετε;

Θέατρο: Τζένη Καρέζη

Πρεμιέρα: 08/01/2023

Ημέρα παραστάσεων: Κυριακή

Ώρα έναρξης: 21:00

Τιμές εισιτηρίων: από 10€

Πρωταγωνιστούν: Δανάη Αλυσανδράτου, Κατερίνα Καϊμά, Γεωργία Καούκη, Ειρήνη Λιγάτου, Βιβή Τάγαρη

Συντελεστές: Δανάη Κατσαμένη (Σκηνοθεσία), Δανάη Κατσαμένη, Γεωργία Καούκη (Δραματουργική Επεξεργασία), Δημήτρης Ανδρονιάδης (Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση και Εκτέλεση / Προγραμματισμός Synthesizer), Mάρτιν Γαβρίλης (Σκηνικά), Δανάη Κατσαμένη (Σχεδιασμός Κουστουμιών), Κώστας Φιλίππογλου (Σχεδιασμός Φωτισμών), Μαριλίζα Λούντζη, Κλαίρη Γερανίου (Κατασκευή Κουστουμιών), Σταύρος Πολάκης (Βοηθός Σκηνοθέτη), Δανάη Κατσαμένη, Κατερίνα Καΐμά (Επιμέλεια Κίνησης), Άκης Βαλεργάκης (Φωτογραφία/Βίντεο), Αριάδνη Μιχαηλάρη (Graphic Designer), Xρύσα Ματσαγκάνη (Eπικοινωνία)

Ευχαριστούμε την Στεφανία Γώγου.