Μετά από τρεις επιτυχημένες σεζόν, ήρθε και μία τέταρτη -αρκετά δυνατή- για να συνεχίσει την ιστορία του “You”.  Αποτελείται από δέκα επεισόδια συνολικά, διάρκειας περίπου τριών τετάρτων το καθένα.

Πρωταγωνιστής μας είναι ο Τζο (Penn Badgley), ένας ήρεμος άνθρωπος της διπλανής πόρτας, που πιστεύει πως μπορεί να βρει αυτήν τη μία, τη γυναίκα της ζωής του. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα να βρίσκεται συνεχώς σε μία διαρκή αναζήτηση έρωτα. Όμως, πέρα από την οπτική του έρωτα, όπως τον φαντάζεται ο ίδιος, μπαίνουν στη μέση πολλοί άνθρωποι με διαφορετικούς χαρακτήρες και κάπου εκεί, ξεκινάει το μπέρδεμα.

Από την αρχή, ο Τζο είχε δείξει τον υπερβολικό και παράξενο χαρακτήρα του. Κάτι που βολεύει, γιατί βλέπουμε τη δική του πλευρά και τον τρόπο σκέψης του αναλυτικά. Αυτό διότι, κύριο χαρακτηριστικό της σειράς είναι ότι η αφήγηση έρχεται μέσα από το μυαλό του πρωταγωνιστή.

Ύστερα από τον γάμο του με τη Λοβ (όνομα και πράμα) και τον ερχομό του γιου του, ο Τζο έχει αλλάξει στάση γιατί ενώ νομίζει πως έχει βρει τον απόλυτο έρωτα και έχει κατασταλάξει, φαίνεται τελικά πως η Λοβ είναι χειρότερη από τον ίδιο, κάτι που δεν μπορεί να διαχειριστεί. Ενώ κάποιοι θα τον χαρακτήριζαν δολοφόνο -που προφανώς είναι- η Λοβ δεν πάει πίσω και μαζί κάνουν ένα τρομερό δίδυμο. Οπότε φτάνουμε σε ένα σημείο που ο Τζο μισεί τη γυναίκα της ζωής του. Bρίσκει ερωμένη και τελικά θέλει να απαλλαγεί από τη γυναίκα του και να προχωρήσει τη ζωή του.

Το τελευταίο επεισόδιο της τρίτης σεζόν τελείωσε με την Λοβ να μην υπάρχει πλέον στο πλάνο και να έχει δολοφονηθεί από τον άντρα που αγάπησε, τον σύζυγό της. Ο Τζο που είχε ήδη ερωτευτεί άλλη γυναίκα, την Μάριαν, δε δίστασε να την προδώσει γιατί φυσικά ένιωθε ότι δεν γνώριζε τον άνθρωπο που είχε δίπλα του. Η Λοβ που είχε ήδη καταλάβει ότι την είχε απατήσει, έπαιξε τα χαρτιά της και του μίλησε ξεκάθαρα.

H κτητικότητα του Τζο αποτελεί κινησιουργό δύναμη του You Και οι δύο απόλυτα κτητικοί άνθρωποι, με εξαίρεση ότι ο Τζο πλέον ήθελε διαζύγιο και η Λοβ δεν υπήρχε περίπτωση να του το δώσει, τον δηλητηριάζει με ακόνιτο (παραλυτικό) θέλοντας να τον κρατήσει μόνο για τον εαυτό της προσπαθώντας να σώσει τον γάμο τους. Τελικά τη σκότωσε ακριβώς με το ίδιο παραλυτικό που χρησιμοποίησε και η ίδια σε μεγαλύτερη δόση επιβραδύνοντας την καρδιά της. Σαν ίδιοι χαρακτήρες, ο Τζο πήγαινε πάντα ένα βήμα μπροστά, έχοντας πάρει αδρεναλίνη σαν αντίδοτο που τον γλίτωσε από το ακόνιτο.

Μετά τον θάνατο της Λοβ αυτό που έπρεπε να κάνει ο ο Τζο ήταν να σκεφτεί τι θα κάνει με το παιδί του, γιατί δεν ήθελε να καταλήξει σε ίδρυμα όπως ο ίδιος. Τελικά αφήνει τον γιο του σε ένα σπίτι που ξέρει ότι θα τον φροντίσουν, έχοντας στο νου του πως κάποια στιγμή θα τον πάρει πίσω. Έχοντας στήσει την καλά σχεδιασμένη αυτοκτονία της Λοβ και φυσικά τον ίδιο του τον θάνατο από την γυναίκα του, ο πρωταγωνιστής μας φεύγει από το σπίτι του το οποίο καταλήγει σε στάχτη και ξεκινά μια νέα ζωή σε άλλη πόλη. Κάθε σεζόν εκτός από μία νέα αρχή που ξεκινάει, γίνεται αλλαγή πόλης και ο αγαπημένος μας πρωταγωνιστής ξεκινά τη νέα σεζόν στην Αγγλία και συγκεκριμένα στο Λονδίνο. Αλλά ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε αναλυτικότερα στην τέταρτη σεζόν.
Ύστερα από τον γάμο του με τη Λοβ (όνομα και πράμα) και τον ερχομό του γιου του, ο Τζο έχει αλλάξει στάση. Eνώ νομίζει πως έχει βρει τον απόλυτο έρωτα και έχει κατασταλάξει, φαίνεται τελικά πως η Λοβ είναι χειρότερη από τον ίδιο, κάτι που δεν μπορεί να διαχειριστεί. Ενώ κάποιοι θα τον χαρακτήριζαν δολοφόνο -που προφανώς είναι- η Λοβ δεν πάει πίσω και μαζί κάνουν ένα τρομερό δίδυμο. Οπότε φτάνουμε σε ένα σημείο, που ο Τζο μισεί τη γυναίκα της ζωής του. Bρίσκει ερωμένη και τελικά θέλει να απαλλαγεί από τη γυναίκα του και να προχωρήσει τη ζωή του.

Το τελευταίο επεισόδιο της τρίτης σεζόν τελείωσε με την Λοβ να μην υπάρχει πλέον στο πλάνο και να έχει δολοφονηθεί από τον άντρα που αγάπησε, το σύζυγό της. Ο Τζο, που είχε ήδη ερωτευτεί άλλη γυναίκα, την Μάριαν, δε δίστασε να την προδώσει, αφού ένιωθε ότι δε γνώριζε τον άνθρωπο που είχε δίπλα του. Η Λοβ, που είχε ήδη καταλάβει ότι την είχε απατήσει, έπαιξε τα χαρτιά της και του μίλησε ξεκάθαρα.

H κτητικότητα του Τζο αποτελεί κινητήρια δύναμη του ''You'' Και οι δύο, απόλυτα κτητικοί άνθρωποι, με εξαίρεση ότι ο Τζο πλέον ήθελε διαζύγιο και η Λοβ δεν υπήρχε περίπτωση να του το δώσει. Τότε είναι, μάλιστα, που τον δηλητηριάζει με ακόνιτο (παραλυτικό) θέλοντας να τον κρατήσει μόνο για τον εαυτό της, προσπαθώντας να σώσει το γάμο τους. Τελικά, τη σκότωσε ακριβώς με το ίδιο παραλυτικό, που χρησιμοποίησε και η ίδια, σε μεγαλύτερη δόση, επιβραδύνοντας την καρδιά της. Σαν ίδιοι χαρακτήρες, ο Τζο πήγαινε πάντα ένα βήμα μπροστά, έχοντας πάρει αδρεναλίνη σαν αντίδοτο, το οποίο και τον γλίτωσε από το ακόνιτο.

Μετά τον θάνατο της Λοβ, αυτό που έπρεπε να κάνει ο ο Τζο ήταν να σκεφτεί τι θα κάνει με το παιδί του, γιατί δεν ήθελε να καταλήξει σε ίδρυμα, όπως ο ίδιος. Έτσι, αφήνει το γιο του σε ένα σπίτι, που ξέρει ότι θα τον φροντίσουν, και με δεδομένο πως κάποια στιγμή θα τον πάρει πίσω. Έχοντας στήσει καλά την αυτοκτονία της Λοβ και φυσικά τον ίδιο του τον θάνατο από την γυναίκα του, ο πρωταγωνιστής μας φεύγει από το σπίτι, το οποίο γίνεται στάχτη, και ξεκινά μια νέα ζωή σε άλλη πόλη. Σε κάθε σεζόν, εκτός από μία νέα αρχή, γίνεται αλλαγή πόλης και ο αγαπημένος μας πρωταγωνιστής ξεκινά αυτή τη φορά από την Αγγλία. Αλλά ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε αναλυτικότερα στην τέταρτη σεζόν.

Πλέον, ο Τζο είναι καθηγητής, ο Τζόναθαν Μουρ. Mουσάτος, με μπουκλέ μαλλί, στο Λονδίνο. Με το που μετακόμισε, μπήκε δυναμικά στην παρακολούθηση των γειτόνων και γενικότερα στην ψυχολογία τους. Εννοείται πως από το πρώτο επεισόδιο θα γινόταν ένας φόνος. Όμως, επειδή όλος ο κύκλος του έχει αλλάξει, πλέον είναι δύσκολο να βρεθεί ο δολοφόνος. Υπάρχουν πολλά νέα πρόσωπα, νέοι άνθρωποι, και στο πανεπιστημιακό περίγυρο αλλά κι εκτός.

H κτητικότητα του Τζο αποτελεί κινησιουργό δύναμη του You

Το κάθε επεισόδιο ξεκινάει φυσικά με recap δείχνοντας τη σούμα του πρώτου επεισοδίου, και συγκεκριμένα το πρώτο επεισόδιο έχει αρκετή πληροφορία. Ο Τζο έχει μπλέξει με μια παρέα πλουσίων, όπου εδώ πρέπει να πούμε ότι ετοιμάζεται κάτι μεγάλο, ένα παιχνίδι μυστηρίου. Ξεκινούν σιγά σιγά τα κρυπτογραφημένα μηνύματα, κυνηγητό και φυσικά όλα αυτά γίνονται ψάχνοντας παράλληλα και την αγάπη. Εκτός από δολοφονίες, ο Τζο έχει πλέον έναν διώκτη, που προσπαθεί να ανακαλύψει. Οπότε, υποπτεύεται τους πάντες και προσέχει τις κινήσεις του. Αν και μερικές φορές είναι λίγο απρόσεκτος.

Ακόμα, σε κάθε επεισόδιο υπάρχει μια συνέχεια, όπως υπήρχε και στην πρώτη σεζόν. Όμως, με το πέρασμα των επεισοδίων, βλέπουμε πως τελικά δεν σκέφτεται όλες τις κινήσεις του και αφήνει πολλά κενά. Κάποιος θα παρατηρούσε ότι η νέα σεζόν ξεκινάει με αρκετή αγωνία, αλλά επειδή υπάρχουν πολλά πράγματα που γίνονται, κάπου χάνεται η μπάλα.

Στην τέταρτη σεζόν του You, o Τζο έχει και έναν διώκτη να αποκαλύψει
Στην τέταρτη σεζόν του You, o Τζο έχει και έναν διώκτη να αποκαλύψει

Σίγουρα στις προηγούμενες σεζόν δε γνωρίζαμε καλά τον πρωταγωνιστή και δεν ξέραμε ακριβώς ποια θα ήταν η επόμενή του κίνηση. Σε αυτήν τη σεζόν, μερικά πράγματα φαίνονται από την αρχή, οπότε δεν υπάρχει μεγάλη ανυπομονησία. Χωρίς αυτό να μειώνει το ενδιαφέρον για την πλοκή.

Με το πέρασμα των επεισοδίων έχουμε φτάσει σε ένα σημείο, όπου όλο το Λονδίνο ψάχνει έναν δολοφόνο, που σκοτώνει τους πλούσιους. Υπάρχουν αρκετοί ύποπτοι κι όλοι θέλουν να βρουν ποιος ακριβώς είναι ο δράστης. Ο Τζο παίζει στην ουσία το ρόλο του “χωριάτη”, γιατί είναι τελείως έξω από τον κόσμο που ζουν οι πλούσιοι της σειράς.

Το You αξίζει τον χρόνο που θα αφιερωθεί για την παρακολούθησή του

Επειδή το ”You” προφανώς δε θα μπορούσε να σταθεί χωρίς να υπάρχει ένα ερωτικό ενδιαφέρον, ο Τζο φροντίζει (πάλι) να ερωτευτεί. Το άτομο, που ερωτεύεται, μας επιβεβαιώνει πως υπάρχει ένα συγκεκριμένο μοτίβο επιλογής του πρωταγωνιστή και συνήθως μπλέκει με γυναίκες που ασκούν βία. Όπως κάνει κι ο ίδιος.

Η διαφορά σε αυτήν τη σεζόν είναι πως εκτός από την αγάπη, που υπάρχει στο παρασκήνιο, εμφανίζεται και η φιλία. Συγκεκριμένα, αναλύεται το πόσο τοξική μπορεί να είναι μία φιλία, κάτι που στις προηγούμενες σεζόν του ”You” απουσίαζε.

Το ”You” δείχνει πώς μπορεί η εμμονή να χαρακτηριστεί σαν έρωτας και πώς μπορεί να σκεφτεί βαθιά μέσα του ένας άνθρωπος, ο οποίος γίνεται εμμονικός και τοξικός απέναντι σε κάποιον. Είναι σίγουρα μία σειρά που δεν τη βαριέσαι εύκολα και δεν περνάει απαρατήρητη, αφού οι ερμηνείες είναι προσεγμένες. Μέσα από τις καταστάσεις, που δημιουργούνται, μπορούν αρκετοί να βρουν τον εαυτό τους να σκέφτεται με τον ίδιο τρόπο ή και τελείως αντίθετα. Σε κάθε περίπτωση, είναι μία σειρά που ξεχωρίζει και αξίζει ο χρόνος που θα αφιερωθεί για την παρακολούθησή της. Επειδή υπάρχουν ακόμη πολλά κενά και τα πράγματα δεν έχουν φτάσει στο τέλος, ευελπιστούμε πως θα υπάρξει και πέμπτη σεζόν με αρκετές ανατροπές.

Rating:
7/10

Artist: Morrissey

Album: I Am Not a Dog on a Chain

Label: BMG

Release Date: 20/03/2020

Genre: Indie Rock

Series: You

Season: 4

Episodes: 10

Platfrom: Netflix

Year: 2023

Genre: Crime, Drama, Romance

Creator: Greg Berlanti, Sera Gamble

Starring:
Penn Badgley, Elizabeth Lail, Luca Padovan, Zach Cherry

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.

7.0
Score