Με μεγάλη μου χαρά καλώς ορίζω τα Υπόγεια Ρεύματα στο DEPART! Έχετε αναφέρει στο παρελθόν, ότι τα Υπόγεια Ρεύματα είναι ένας ζωντανός οργανισμός; Τι θα θέλατε να ξέρει για εσάς ένα άτομο που ακούει τη μουσική σας για πρώτη φορά;

Υπόγεια Ρεύματα: Αυτό που έχουμε πάντα στο μυαλό μας είναι οτι υπάρχει ένα όχημα παντώς καιρού που συνεχίζει να ταξιδεύει σχεδόν 30 χρόνια με μόνο στόχο, την περιπέτεια μέσα στα μονοπάτια της δημιουργίας.

Κατά τη σύνθεση τραγουδιών, ακολουθείτε κάποια στάνταρ διαδικασία; Υπάρχει κάποιο διαμορωμένο πλάνο πάνω στο οποίο βασίζεστε;

Σε γενικές γραμμές η σύνθεση γίνεται και απο τους τρείς. Φέρνει κάποιος μια ιδέα στο στούντιο, στη συνέχεια αυτοσχεδιάζουμε πάνω σε αυτή την ιδέα και μόλις έρθει η στιγμή που μας κάνει click κάποιο σημείο, τότε το κλειδώνουμε. Ύστερα, προχωράμε στο επόμενο βήμα που είναι η παραγωγή, δηλαδή πώς θέλουμε να ακουστεί αυτο που έχουμε επιλέξει.

Περάσαμε, όλοι μας, μία περίοδο πρωτόγνωρη. Ήρθαμε αντιμέτωποι με αντικρουόμενα συναισθήματα τα οποία δυσκόλεψαν την καθημερινότητά μας. Ωστόσο, αποτέλεσαν έμπνευση και ευκαιρία για προσωπική έκφραση. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν νέες σας κυκλοφορίες όπως τον δίσκο «Η Γη Που Αφήνω» ο οποίος δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2020, θα λέγαμε πως και για εσάς λειτούργησαν παραγωγικά. Πείτε μας δυο λόγια για τον τρόπο που βιώσατε την εποχή αυτή και τον τρόπο που εκδηλώθηκε στην τέχνη σας.

Βιώσαμε εκείνη την περίοδο όπως όλος ο κόσμος. Στην αρχή μούδιασμα και φόβος και στην σύνεχεια κοιτάξαμε γύρω μας και είδαμε… πόσα πολλά πράγματα μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι μας έχοντας ελεύθερο χρόνο. Ήταν η πιο ανετη δουλειά που έχουμε κάνει γιατί δεν υπήρχε καθόλου πίεση. Σε σχέση με άλλες δουλειές που έχουμε κάνει αυτή η δουλειά ήταν σαν μοντελισμός.

Τα επόμενα Σάββατα, για το διάστημα 18/03 με 08/04, θα σας ακούμε στον Σταυρό του Νότου με τους Τσοπάνα Rave. Με τους οποίους μάλιστα, πρόσφατα, κυκλοφορήσατε και ένα κομμάτι, το «Υποψήφιοι για αποχώρηση». Θα θέλατε να μας πείτε τι στάθηκε αφορμή για τη συγκεκριμένη συνεργασία;

Πολύ απλά εκτιμάμε τη δουλειά τους και ταιριάζουμε σαν άτομα. Δεν χρειάζεται κάτι άλλο για να προχωρήσεις σε μια συνεργασία. Περνάμε καλά μαζί, υπάρχει χιούμορ, μουσικό επίπεδο, πάνω απ’ όλα είμαστε αληθινοί. Ούτε δήθεν απόψεις υπάρχουν, ούτε πλάνο να κάνουμε αυτό ή εκείνο για να πουλήσουμε κλπ. Απλοί μεγαλοαστοί! (Γελώντας)

Τα Υπόγεια Ρεύματα, το συγκρότημα σταθμός του ελληνόφωνου ήχου, μιλάει στο DEPART.
Τα Υπόγεια Ρεύματα, το συγκρότημα σταθμός του ελληνόφωνου ήχου, μιλάει στο DEPART.

Όλα αυτά χρόνια που βρίσκεστε στο μουσικό προσκήνιο, είμαι σίγουρη ότι έχετε συνεργαστεί με έναν μεγάλο αριθμό καλλιτεχνών. Υπάρχει κάποια που απολαύσατε περισσότερο;

Θάνος Μικρούτσικος, το γιατί δεν χρειάζεται να το εξηγήσουμε, τι να μιλήσουμε; Για τον άνθρωπο Θάνο Μικρούτσικο; Για τον καλλίτεχνη; Ήταν πολλά περισσότερα απο ό,τι έχουμε δεί όλοι μας.

«Υπηρετείτε» την ελληνική σκηνή τα τελευταία 30 χρόνια. Βλέπετε διαφορές τώρα συγκριτικά με την περίοδο που ξεκινούσατε το ταξίδι σας;

Η ελληνική μουσική έχει ανέβει τα τελευταία χρόνια. Αν και πιστεύουμε οτι δεν είχε πέσει ποτέ σε επίπεδο μουσικών. Οι καλλιτέχνες ήταν πάντα εδώ, οι ακροατές απουσίαζαν. Τώρα, βλέποντας απο την ανταποκριση των τελευταίων live ανεβαίνει πάρα πολύ η σκηνή. Οι διαφορές με εκείνη την εποχή είναι τεράστιες. Σήμερα, η τεχνολογία τα έχει κάνει όλα πιο εύκολα για τον δημιουργό και τον ακροατή σε σχέση με τότε. Όμως, η τεχνολογία έχει αποπροσανατολίσει και τον κόσμο από την μουσική. Έχει αλλάξει η ψυχαγωγία.

Ποιος είναι σκοπός της μουσικής γενικά για εσάς και τι επιδιώκετε να επικοινωνήσετε μέσω της δικής σας στο άτομο που θα επιλέξει να ακούσει τα κομμάτια σας;

Μία είκόνα χίλιες λέξεις. Μία μελωδία χίλιες εικόνες. Ο σκοπός της μουσικής είναι να ενώνει με τον δικό της τρόπο όπως μόνο αυτή ξέρει. Αυτό που προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε είναι απλά να καταλάβει το άτομο που θα μας ακούσει οτι μας αρέσει αυτό που θα ακούσει. Ακούγεται απλό αλλά δεν είναι. Θέλουμε να τον κάνουμε να πατάει και να ξαναπατάει το κουμπί μεχρι να ολοκληρώσει τις εικόνες που του έχει προκαλέσει η μουσική μας.

Διαδραματίζει ενεργό ρόλο η επικαιρότητα στον τρόπο μου δομείτε τις κυκλοφορίες σας;

Σίγουρα και η επικαιρότητα παίζει τον ρόλο της, βοηθάει πώς να το κάνουμε. Αλλά κοιτάμε πάνω απο όλα να γράφουμε και μουσική γιατί μας βγαίνει απο μέσα μας απλά. Δεν περιμένουμε στην γωνία την είδηση να φτιάξουμε κομμάτι. Εξάλλου πάνε όλα γύρω μας τόσο λάθος, μα τόσο λάθος, που η απογοήτευση σου είναι πολύ μεγαλύτερη απο την ενέργεια που έχεις να γράψεις κάτι.

Τι αποτέλεσε έναυσμα για να ασχοληθείτε με τη μουσική; Τόσο σε γενικό πλαίσο, όσο και εντός της μπάντας;

Οι παρέες μας. Αλλοι κάνανε σούζες, άλλοι τρέχανε στα γήπεδα, άλλοι παίζανε μπάσκετ, άλλοι διαβάζανε και άλλοι παίζανε μουσικοί. Είχαμε την τυχη να ανήκουμε σε αυτούς που παίζανε μουσική.

Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας μία ιστορία που κρύβεται πίσω από κάποιο τραγούδι σας;

Θα σας πούμε για την Ασημένια Σφήκα. Το συγκεκριμένο κομμάτι θεωρούν πολλοί οτι μιλάει για τα ναρκωτικά Ασημένια Σφήκα (Η βελόνα της σύριγγας). Στην πραγματικότητα Η Ασημένια Σφήκα είναι το 2CV του Κλουζώ. Τώρα που το σκέφτομαι θα μπορούσε να μιλάει και για το εμβόλιο! Πόσο μπροστά είμαστε;

Περιγράψτε μου τη μουσική σας με μία εικόνα και εξηγείστε την επιλογή σας.

Με τον βυθό της θάλασσας γιατί έχουμε πολλά να ερευνήσουμε ακόμη.

Σας ευχαριστώ πολύ για αυτήν την όμορφη κουβέντα. Αφήνω τον επίλογο σε εσάς.

Να συνεχίσετε να ονειρεύεστε και να κυνηγάτε τα όνειρα σας, άσχετα με το ποιοί θα σερβιριστούν με αυτά.

Artist: Morrissey

Album: I Am Not a Dog on a Chain

Label: BMG

Release Date: 20/03/2020

Genre: Indie Rock

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.